Přechod Malé Fatry: Trasa, spaní a další praktické informace

Hřebenovka Malé Fatry je jednou z nejhezčích turistických tras na Slovensku. Navíc je dobře přístupná a nepříliš náročná. Pokud tedy s horskými výpravami teprve začínáte a hledáte místo, kam vyrazit na krátký snadný přechod, začněte Fatrou. Toto pohoří ale rozhodně nezklame ani zkušené horaly.

Hrebenovka Mf 7204

Po první hodině cesty se ještě vesele usmívám

Já jsem na Fatru vyrazila loni v červnu se svými kolegy z Brna na 4denní výlet, přičemž dvakrát půlden nám zabrala cesta. Já sama jsem před tímto výletem byla na vícedenní horské túře dvakrát – jednou v roce 2012 v Rumunsku a jednou 2015 v Gruzii. Proto když tvrdím, že Fatra je vhodná pro začátečníky, můžete mi věřit.

Chtěla bych se s vámi podělit o vlastní zkušenosti a praktické informace, co se hodí před cestou vědět. Nečekejte žádný třeskutě vtipný cestopis, protože jsme prostě 3 dny chodili po horách a bylo nám krásně. Jediná zábavná historka je, že jsem se rukou upatlanou od opalovacího krému opřela o lýtko a ještě dva týdny jsem na něm měla vypálené čtyři bílé prsty.

Jak se na Malou Fatru dostat

Národní park Malá Fatra leží kousek východně od Žiliny. Nejlépe se tam tudíž dostanete tak, že dojedete vlakem nebo autobusem do Žiliny a odtamtud se popovezete do žádaného výchozího bodu. My jsme jeli 10 minut vlakem do stanice Nezbudská Lúčka–Strečno.

Kousek nad zastávkou leží hospoda Panoráma Koliba, kde jsme se po cestě občerstvili a vyrazili po červené do vrchu.

Img 0366

Trasa a varianty

Lehčí varianta

Zde je odkaz na naší jednodušší trasu vyznačenou na mapy.cz. Je vedena ve směru ze Strečna resp. Nezbudskej Lúčky do Terchové.

Hřebenovka vede celou dobu po červené, ale máte několik možností, kde začít a kde skončit. Naše trasa z Nezbudskej Lúčky po Terchovou měřila zhruba 33 kilometrů. Ostřejším tempem byste ji zvládli za dva dny, ale doporučuju spíše tři, ať máte čas se po cestě zastavovat a kochat.

Navíc pokud vyjedete ráno z Česka, tak za první den sotva vystoupáte k první chatě pod Suchým. Připravte se na 700 výškových metrů a cestou se určitě zastavte u zříceniny Starého hradu.

Hrebenovka Mf 7208

Zřícenina Starého hradu s výhledem na Váh

Druhý den pokračujete přes vrcholy Suchý, Malý Kriváň a Velký Kriváň k chatě pod Chlebom. Nejtěžší úsek vás čeká hned ráno od chaty na vrchol Suchý, kdy na 2 kilometrech nastoupáte téměř 400 výškových metrů. Pak už je to zbytek dne až k chatě příjemná procházka.

Pokud byste už tady chtěli skončit, ze Snilovského sedla mezi Velkým Kriváněm a Chlebom se můžete svézt dolů lanovkou do Vrátnej, odkud jezdí autobus.

Třetí den trasa vede přes vrcholy Poludňový grúň a Stoh do sedla Medziholie. Stoh se zpravidla obchází a jde se po žluté kousek pod vrcholem. I tak to pro nás ale byl nejtěžší a nejnudnější úsek celé cesty, protože je třeba zdolat prudký svah lesem, kdy na 300 metrech dálkových nastoupáte 100 výškových.

V Medziholie si můžete vybrat, jestli budete pokračovat přes Velký a Malý Rozsutec dál nebo jako my sejdete dolů do obce Štefanová. V každém případě doporučuji cestu naplánovat tak, abyste šli alespoň přes jedny Jánošíkovy diery, což jsou unikátní skalní soutěsky pod Malým Rozsutcem.

My jsme přenocovali ve Štefanové a až další den šli přes Dolné diery k Bielemu potoku v Terchové na autobus do Žiliny a zpět domů.

Img 0361

O chlup náročnější, ale úplnější varianta

Zde je alternativní trasa přechodu podle Kuby. Je o něco náročnější, zahrnuje výstup na Velky Rozsutec a je vedena ve směru z Terchové do Strečna, který je pro ni o něco logičtější. Ale lze ji samozřejmě jít i obráceně.

První den je fest náročný a je vhodné začít opravdu brzy, protože na vás čeká pořádná porce stoupání. Bohužel pravidla Národního parku neumožňují spaní někde blíže po startu.

Spaní pro tuto aletrnativu Kuba doporučuje na chatách / u chat pod Chlebom a pod Suchým. Třetí den po sestupu (nebo první den před sestupem) můžete věnovat prohlídce hradu Strečno a kdo by neměl dost, nechť si přidá výšlap na rozhlednu Špičák.

Hrebenovka Mf 7449

Někde před Velkým Kriváněm

Spaní a chaty

Malá Fatra je národní park, takže se v ní smí tábořit jen v okolí chat. Pokud se vám nechce tahat s vlastním stanem, ubytujte se přímo na chatách.

V sezóně doporučuji rezervovat ubytování dopředu, ať neskončíte na lavicích v jídelně. V každém případě si vezměte vlastní spacák, protože na některých chatách jsou k dispozici jen matrace bez lůžkovin.

  • Chata pod Suchým – Ubytování ve 4lůžkových pokojích za 14 eur na osobu (případně za 12, pokud máte vlastní spacák).
  • Chata pod Chlebom – Ubytování v pokojích na posteli za 14 eur nebo na povale (= místo pod střechou, kde jsou vedle sebe naskládané matrace) za 11 eur.
  • Chata na Grúni – Ubytování v soukromých 2–6lůžkových pokojích za 16 eur na osobu se snídaní.
  • Štefanová – Ve Štefanové je spousta možností ubytování, od Chaty pod skalným mestom za 16 eur na osobu po luxusní penziony. Z vlastní zkušenosti doporučuji Penzion Sagan, kde dvoulůžkové pokoje začínají na 52 eurech za noc a kde výborně vaří.
Img 0351

Obyvatelka chaty pod Suchým

Jídlo

Na chatách se podává jídlo zpravidla od 7 ráno do 10 večer. K snídani bývají míchaná vajíčka nebo párky, uvaří vám kávu a čaj. Přes den je na výběr z několika klasických slovenských jídel, doporučuji halušky nebo guláš.

Pokud neřešíte finance a nevadí vám platit kolem 7 eur za večeři a 3-4 eur za snídani, nemusíte s sebou tahat velké zásoby. Počítejte jen s obědem a případně svačinkami.

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Připij si na cestách z praktické nerezové placatky.

Objem 240 ml a několik variant vygravírovaného motivu.

Prohlédnout na eshopu

Voda

Pitnou vodu seženete na každé chatě. Kromě nich byly loni v červnu cestou dva prameny – jeden zhruba kilometr před Velkým Kriváněm, druhý hned pod sedlem Medziholie směrem ke Štefanovej.

Img 0359

Většina cesty po hřebeni je příjemná procházka

Co si sbalit

Záleží, jak moc nalehko nebo naopak lowcostově chcete jít. Pokud se ubytujete na chatách a budete na nich snídat i večeřet, dá se celá trasa jít hodně nalehko. Kromě oblečení a trochy jídla budete potřebovat jen spacák. Pokud máte rezervované ubytování, není třeba karimatka. Jinak si ji vezměte, kdyby na vás nezbyla matrace.

Pokud byste naopak chtěli co nejvíce ušetřit, přibalte si ke spacáku ještě karimatku a stan a sbalte si zásoby jídla. Úsporným kompromisem je dát si na chatách večeři a mít tak teplé jídlo, aniž byste s sebou museli tahat vařič a ešus.

Cestu od června do září zvládnete v nízkých pohorkách, v květnu může být na nejvyšších místech ještě trochu sníh, tak doporučuji raději vyšší boty. Nezapomeňte pro případ potřeby dostatek náplastí na puchýře. 

Určitě si sbalte opalovací krém a pečlivě si mažte všechny odhalené části těla. Radí vám člověk, který spálil lýtka tak, že kvůli tomu nemohl celou noc spát.

Hrebenovka Mf 7318

Vystačíte si s malým batohem

Kdy vyrazit

Pokud se chystáte na letní přechod, můžete vyrazit prakticky kdykoliv mezi květnem a říjnem. Jen cesta na Velký Rozsutec je až do 15. června uzavřená. Na Outdoorforu doporučují září kvůli stálejšímu počasí než v létě, kdy často prší.

My jsme sem vyrazili v polovině června, kdy celé 4 dny bylo nádherné slunečné počasí. Moje hlavní doporučení zní – pokud můžete, jeďte sem jindy než o víkendu. Díky snadné dostupnosti je Fatra hodně populární na víkendové výlety nejen z Žiliny. Hlavně úsek mezi Snilovským sedlem a Poludňovým grúněm je kvůli přístupnosti lanovkou hodně frekventovaný.

Hvězdy nad Malým Rozsutcem

Hvězdy nad Malým Rozsutcem

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře