Jak vybrat karimatku: Srozumitelně a pro laiky

Vybrat si z široké nabídky outdoorového vybavení dneska není úplně sranda, pokud se aspoň trochu neorientujete v prodávaných typech, cenových relacích a dostupných verzích. Zrovna karimatek je na skladě obchodů vážně přehršel a každá má své limity, výhody a nevýhody. Pojďme se jim tedy podívat na zoubek.

Proč je správný výběr karimatky důležitý

Karimatka spolu se spacákem určuje, jak dobře se vyspíte. A tím pádem jak budete další den použitelní (a milí). Přičemž nejde jen o pohodlí, ale třeba také o tepelný komfort – pokud se za noci někde venku budíte zimou, často je na vině právě nesprávně zvolená podložka. Je tomu proto, že spacák izoluje pouze ze shora a ze stran, zatímco dole, kde je zmáčknutý, jej zastupuje právě karimatka.

Jedna horší noc, kdy víte, že se brzy vrátíte domů, ještě není žádná tragédie. Ale pravidelný nedostatečný odpočinek umí i z odolného horala udělat prakticky trosku. Na delších a náročnějších výletech je kvalitní spánek jedním ze základu úspěchu – tedy absolvování trasy bez zbytečného utrpení, zranění a ztráty na kamarádech/partnerech.

Nevyspana Na Horach

Abyste se ráno netvářili takhle, je potřeba se dobře vyspat…

Podle čeho vybírat

Po čem teda sáhnout, abyste byli v pohodě? Při pořizování nové karimatky budete velmi pravděpodobně kalkulovat její parametry v následujících kategoriích:

Je dost těžké určit pořadí priorit, neboť se různí v závislosti na plánovaném většinovém použití. Pro expedice do velehor budu řešit jiné vlastnosti (především teplo a váhu) než při letním povalování někde u vody (pohodlí, cena…), kde toho moc nenachodím. Pro přespávání na festivalech a obecně akcích, kde se dá očekávat v pohodě povrch, se nebudu trápit nad případnou odolností a tak dále…

Pro lepší představu, nad čím a jak se zamyslet a jaké jsou zhruba možnosti, si jednotlivé položky aspoň krátce rozeberme.

Tabor V Horach

Kdesi na Pamíru…

Tepelná izolace

Dost podstatná vlastnost, jejíž význam si většina laiků neuvědomuje. Sebelepší spacák je z výše uvedených důvodů úplně k ničemu, pokud k němu nemáte odpovídající podložku. Na tenoučké potvoře můžete mít spací pytel do Arktidy, ale stejně vám v teplotách kolem nuly bude kosa od země.

Jak moc dokáže karimatka ochránit před chladem ze spodu, určuje hodnota R, které se také říká tepelný koeficient. Pokud nejste stavaři nebo aspoň nedisponujete technickým vzděláním, asi vám samotné číslo nic neřekne. Pro představu obyčejných smrtelníků: R se u běžných karimatek pohybuje mezi 1.5 a 5. Nižší číslo značí menší izolaci a vyšší teplotu, kdy vás ještě nebude studit zadek. Čím je R vyšší, tím klidněji se můžete natáhnout v zimě, na studené skále nebo na sněhu.

Problém je, že vám nikdo neřekne, jak velký tepelný koeficient je vhodný pro konkrétní teplotu. Neexistuje žádná jednotná metodika přepočítání. Záleží to zkrátka na příliš mnoha proměnných od vaší zimomřivosti po konkrétní podklad, na kterém spíte. Z různých zdrojů jsem dal dohromady přibližný přehled:

  • R menší než 1.5 = pro odvážné jedince nebo žhavé červencové noci. Nedoporučuji. 
  • R 1.5 – 2 = letní karimatky pro spaní v přívětivějších teplotách. Z mé zkušenosti začíná lítost, že jsem si vzal letní karimatku, někde kolem 10 °C, ale přesné číslo bude individuální záležitost.
  • R 2 až 4 = univerzální třísezónní (jaro-podzim) podložky, které už poslouží i v chladnějším počasí kolem nuly. Je potřeba vzít v potaz, že jde o poměrně široký rozsah a každý to zas bude mít trochu jinak. Karimatky s R>3 mám otestovány i v několikastupňovém mrazu.
  • R větší než 4 = karimatky s touto izolací se už většinou uvádějí jako čtyřsezónní a tím pádem vhodné i pro nocování v mrazu.

Uváděné hodnoty berte prosím s rezervou a pouze jako orientační. Jsou zprůměrované z více zdrojů a kusů, vlastní zkušenosti a také do celé škály zasahuje fakt, že mužské a ženské tělo má trochu jiné tepelné vlastnosti. Podobně, jako se to řeší u spacáků, tak i v případě karimatky větší zimomřivky spíše sáhnou po vydatnější izolaci a otužilci si vystačí relativně s málem. Pro vaši představu si můžete projít článek a obrázky zde nebo zde.

Hromadu jednodušších výletů se dá fungovat i se slušnou letní karimatkou, ale je to loterie, kdy už nebude stačit. Sám jsem si tuhle na jaře vzal pokusně levnou nafukovací letničku na přespání kousek za Brnem a ve jménu vědy jsem vymrznul jak sobolí exkrement. Aspoň základní třísezónní varianty jsou jistější a univerzálnější volba.

Spani Na Penove Karimatce

Váš tepelný komfort určuje krom spacáku právě karimatka. Bez ní vám stejně bude kosa…

Pohodlí

Tady není moc co řešit. Na tlustší (samo)nafukovací karimatce vám bude podstatněji hej oproti pěnovým. Na těch nejlepších se vyspíte pomalu jak na posteli. I když vše je pochopitelně o zvyku – drsňáci si zkrátka stejně dobře ustelou i na uhrabaném listí.

Nejvíce jsem však přechod na pokročilejší karimatky ocenil při nouzovém stanování na nepěkném terénu. Všechny ty vybouleniny, šutráky a další masážní radosti dokáží odfiltrovat mnohem lépe.

Karimatka U Stanu

Ne vždycky má člověk tolik prostoru k výběru…

Odolnost

Poměrně zásadní je rozhodnutí kam chcete podložku tahat. Všechno nafukovací citlivé na sebemenší jiskřičku není nejlepší volba pro pravidelné usínání poblíž táboráku. Trampové tedy ocení spíše pěnovou klasiku nebo její pokročilejší alternativy. A my ostatní, co taky rádi občas posedíme u ohně, kamarády s „obyčejnou“ karimatkou :)

Paranoia však také není na místě. Kvalitní karimatky hned tak něco nerozhází (pokud se teda nebavíme o ohni). Se svou samonafukovačkou Therm-a-Rest Trail Lite jsem spal na kde čem a za osm let se mi ji nepodařilo propíchnout. U nafukovacích karimatek dost záleží na konkrétním modelu (váha se snižuje pochopitelně také využitím méně „bytelných“ materiálů), ale stačí si dávat aspoň trochu pozor a šance, že budete mít fakt smůlu, se rapidně snižuje. Supertenké materiály se navíc týkají už opravdu extrémně drahých kusů.

Obvykle stačí uklidit si svůj plácek od větviček a dalších špičatých potvor a pokud nespíte ve stanu, můžete se pro klid duše podložit celtou nebo něčím podobným.

Spani Na Zemi

Před spaním v lese je fajn dát bacha na nástrahy v podobě větviček a ostrých kamenů

Váha a velikost

V tomto srovnání se výrazně projeví vybraný typ. Pěnovky patří k nejlehčím řešením (od 250 do 400g), ale bývají neskladné a jinak než zvenku na batohu prakticky nejdou nosit.

Dostupnější nafukovací karimatky nabízejí stále poměrně nízkou váhu (něco málo přes půl kila, ale za spoustu peněz se lze dostat na mnohem méně) a po sbalení jsou opravdu minimalistické. Běžně je zabalíte do roličky menší než smotaná mikina.

Samonafukovačky bývají nejtěžší (500-800 gramů), ale mohou nabídnout lepší izolaci za méně peněz ve srovnání s nafukovačkami. Po sbalení jsou také stále méně objemné než pěnovky.

Ruzne Karimatky Sbalene

Srovnání velikostí….

Cena (a kvalita)

Obecně za více peněz dostanete lepší materiály, zpracování, záruky (Therm-A-Rest má doživotní záruku na výrobní vady), izolaci, váhu… Jasně, že pokud potřebujete v zásadě jen podprdelník k ohni, je to úplně jedno. Ale ti z vás, kteří pravidelně vyrážejí za náročnějším dobrodružstvím, už by měli výši investice dobře uvážit.

Peníze jsou vždy citlivé téma a chápu, že zdaleka ne každý si může dovolit vyvalit několik tisíc za karimatku. Naštěstí existují i nízkonákladová řešení od pár stovek do zhruba tisícovky, ale vždy budou mít své limity.

Dokonce i na expedičně použitelné a praktické kusy lze dosáhnout bez hladu a výběru životních úspor, ale někde se prostě budete muset uskromnit (velikost,pohodlí, váha, izolace…). Co se podle mě nevyplatí jsou různé pokusy ušetřit a přitom pořídit něco „pokročilého“. Zejména příliš levné samonafukovačky za pár stovek hodně trpí na nekvalitní ucházející ventily, rozlepování atp. Více o tom píšu v již jednou odkazované recenzi.

Na druhou stranu je dost zbytečné kupovat hi-tech karimatku, když povětšinou přespáváte někde v tělocvičně na zemi, kempu nebo jednou za čas v létě vyrazíte do přírody. V tomto případě si vystačíte s jednoduchou nafukovačkou za cca litr a budete plně spokojeni.

Spani Na Rozhledne

Noc na rozhledně při jednom z microadventures za Brnem

„Obyčejné“ pěnové karimatky

Popis a technologie

Přeskočíme nejobyčejnější karimáti z nejšuntovější pěny, které se nehodí téměř k ničemu jinému než krátkodobému posezení, a budeme se zabývat dvěma rozumnějšími typy. Jednak to jsou tzv. „evamatky“ z EVA pěny, která nenasává vodu, mnohem lépe izoluje a je brutálně odolná. Druhým oblíbeným typem jsou typické vroubkované skládací podložky z materiálu s podobnými vlastnostmi jako EVA, které při podobné váze nabízejí o něco větší pohodlí.

Výhody

  • Bez rizika propíchnutí
  • Lehké
  • Nízká cena

Nevýhody

  • Výrazně méně pohodlné než nafukovací podložky
  • Objemné
  • Limitovány co se týče možností izolace

Tipy na konkrétní modely

Opravdu levnou a lehkou evamatku nabízí Yate (ale něco podobného budou mít v každém obchodě).

Stejná značka pak má i trošku bytelnější verzi.

Čistě od oka (podle počtu výskytu na batozích trekařů) je jednou z nejoblíbenějších karimatek současnosti některá z verzí Therm-A-Rest Z-Lite. Doporučuji konkrétně verzi SOL s tenkou izolační vrstvou navíc, protože nárůst ceny je zanedbatelný oproti lepšímu tepelnému odporu.

Vyhlidka Obycejna Karimatka

Odvážní kamarádi na tenkých pěnovkách při zimním přespání…

Samonafukovací karimatky

Popis a technologie

V podstatě jde o nafukovací matraci vyplněnou speciální pěnou, která jednak umožňuje její roztahování a nasátí vzduchu (proto samonafukovací) a také izoluje. Jde o karimatky, které za „rozumnou“ cenu mohou nabídnout slušné pohodlí a výbornou izolaci (oproti jiným typům). Nenechte se úplně zmást jejich názvem a počítejte s částečnou potřebou dofouknutí.

Samonafukovačky jsou také háklivější na skladování. Měly by se uchovávat v rozvinutém stavu a s otevřeným ventilem, což výrazně prodlouží jejich životnost při zachování stejných provozních vlastností.

Therm A Rest Trail Lite Womens Karimatka

Výhody

  • Dobrý poměr ceny, pohodlí a izolace.

Nevýhody

  • Je potřeba dávat trochu pozor na podloží a velkého bacha blízkost ohně
  • Vyšší váha.

Tipy na konkrétní modely

Z českých luhů a hájů prý nejsou vůbec špatné samonafukovačky od Yate (já bych si vybral tuhle). Naprostá jistota co se týče kvality jsou pak o něco dražší výrobky Therm-A-Rest, který s tímto typem karimatek kdysi začal. Více než solidní parametry nabízí Trail Lite, který se mnou brázdil svět dlouhá léta (existuje i ještě lépe odizolovaná ženská verze). Jiné modely jsou už docela drahé – tím pádem je na zváženou, zda si nepřiplatit ještě trochu víc a nejít do lehčí nafukovačky, které v cenových kategoriích kolem čtyř tisíc už nabízejí podobný tepelný odpor.

Samonafukovaci Karimatka therm a rest trail lite

Moje milovaná Thermarestka

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Připij si na cestách z praktické nerezové placatky.

Objem 240 ml a několik variant vygravírovaného motivu.

Prohlédnout na eshopu

Nafukovací karimatky

Popis a technologie

Ty nejjednodušší nafukovačky jsou jen víceméně pevný obal na vzduch. Základní modely nabízí izolaci srovnatelnou s pěnovkami, ale nekonečně větší pohodlí. S vyšší cenou podložky obvykle platíte za lepší izolaci při zachování stejné (nebo dokonce menší) váhy. Různé technologie zajišťující menší proudění vzduchu v komorách, odraz vyzářeného tepla atp. zkrátka něco stojí.

Nafukovaci Karimatka Spokojeny

Nafukovací karimatky nabízejí především luxusní pohodlí

Výhody

  • Největší pohodlí
  • Relativně lehká
  • Extrémně skladná

Nevýhody

  • Je potřeba dávat trochu pozor na podloží a velkého bacha na blízkost ohně
  • Za lépe izolující modely si pořádně připlatíte

Tipy na konkrétní modely

Dobrou službu za málo peněz udělá tahle úplně obyčejná károška z Decathlonu (osobně testována), případně její sestřička od Yate. Nemůžete u nich však počítat s bůh ví jakou izolací, nicméně účel splní a nejsou to úplné slečinky co se týče odolnosti. V létě či v budovách se na nich vyspíte krásně do růžova.

Z lepších a „teplejších“ modelů je skvělý tenhle kousek od Sea to Summit (jehož jsem dlouhodobý velmi spokojený majitel :) ). Extrémně pohodlná a pro podmínky od jara do podzimu plně dostačující. V zimě bych pod ní přidal ještě alumatku nebo pěnovku a budu v pohodě.

Nafukovaci Karimatka Sbalena

Sbalená nafukovačka je fakt minimalistická věc

Shrnutí a podle čeho zvolit „tu svou”

Snad jsem vám svým porovnáním usnadnil rozhodování… Pokud si stále nejste jisti, mohu doporučit skočit do vašeho oblíbeného obchodu, kde vám určitě rádi poradí a vše si navíc budete moci vyzkoušet. Jestli vám kromě karimatky chybí i pořádný spacák, vyzkoušejte si ho rovnou taky. A zde si můžete přečíst pár tipů podle čeho vybírat.

Na závěr ještě jednou připomínám, že hlavním rozhodovacím činitelem je kromě vašeho účtu plánované využití a jeho četnost. Tahat se zcela pravidelně po extrémech s nekvalitním šuntem je opruz a naopak spousta lidí si vystačí s relativně levným řešením, které bude k jejich plné spokojenosti.

V případě občasného spaní ve větší zimě se pro zvýšení tepelného komfortu pod vaši karimatku dá vložit druhá. Ať už alumatka, která stojí fakt pár korun (a dáte ji správně stříbrnou odraznou plochou nahoru), nebo nějaká pěnová, kterou si třeba půjčíte.

Půjčení vybavení, u kterého si nejste jisti, zda je to ta správná volba, případně jestli jej pravidelně využijete, je obecně dobrý nápad. Konkrétně u karimatky by to nemusel být problém, stačí zapátrat mezi známými ;)

Ruzne Typy Karimatek

Tak kterou, vašnosto?

Pokud po tom všem potřebujete nějaký zběžný souhrn, zde je pár vzorových příkladů:

  • Chci něco levného a pohodového na festivaly: Některá z low cost nafukovaček bude to pravé.
  • Chci něco nezničitelného na čundry, tábory, k ohni atp.: V tomto případě je ideální pěnovka – ať už skládací nebo nějaká EVA-matka.
  • Chci hlavně teplo a pohodlí za rozumnou cenu (nevadí mi trochu váhy navíc):  Toto jsou parametry volající po některé ze samonafukovacích karimatek.
  • Jdu na první letní trek po Slovensku, do Rumunska atp.: Buď si něco půjčte nebo vybírejte spíše z levnějších (ale spolehlivých) řešení, pokud si nejste opravdu jisti, že to nebude také trek na dlouhou dobu poslední. Je celkem jedno jaký typ zvolíte, protože se nejspíše nesetkáte s extrémními podmínkami. Později, jak se vaše výpravy stanou dobrodružnějšími, můžete vylepšovat a původní vybavení se dá prodat/uschovat pro obyčejnější využití někde na vandru.
  • Řeším každý gram (a nemám problém si za to připlatit): Tady záleží podle potřebné izolace. V tomto případě už nejspíše nejste úplně nezkušený horal/ka a máte představu co potřebujete. Některá z hi-tech nafukovacích karimatek by mohla uspokojit vaše potřeby. Ačkoliv spousta dálkových trekařů nedá dopustit na výše uvedenou skládací pěnovku Z-Lite.

Takže hodně štěstí a pohodlné noci na cestách.

Holka Na Strome

A takhle se to dá koneckonců taky vyřešit…

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
2 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře