Co si sbalit na cestu do jihovýchodní Asie

Při cestě do jihovýchodní Asie toho moc nepotřebujete. S trochou nadsázky se říká, že do Thajska (ale i Vietnamu, Barmy/Myanmaru, Laosu nebo Kambodži…) vám stačí peněženka, plavky a náhradní tričko. Přesto je několik věcí, které vám na základě vlastní zkušenosti doporučuji si sbalit, protože vám cestu výrazně usnadní. Ať jedete na dva týdny nebo dva měsíce. Jako holka se samozřejmě dělím i o kosmetické tipy a další vychytávky pro dámy. Pánové, tyto části klidně přeskočte, většina článku je unisex

V článku zmiňuji tipy na vychytávky, které by vás v některých případech možná nenapadlo si sbalit. Vynechala jsem takové samozřejmé věci jako pas nebo plavky, takže článek nepovažujte za vyčerpávající seznam.

divka v satech U reky ve meste hoi an vietnam

Čím méně toho budete mít, tím lépe se vám bude cestovat. Hoi An, Vietnam.

Malý batoh

Obecná rada zní – vezměte si toho s sebou co nejméně. Na čím delší cestu jedete a čím víc máte v plánu se přesouvat z místa na místo, tím víc vás každá věc navíc bude rozčilovat. Zaručený způsob, jak toho moc netahat, je mít malý batoh. Mně stačí 30litrový, pánům bych doporučila o něco větší (průměrné pánské tričko totiž zabere dvakrát víc místa než moje tričko, o botách nemluvě).

Nechte si v něm dostatečnou rezervu. Vsadím se, že poletíte v teniskách, dlouhých kalhotách a mikině, zatímco v batohu budete mít sandály a šaty. Jenže na místě to budete potřebovat prohodit. A ještě přidat láhev s pitím a svačinu. 

Ať vás ani nenapadne brát si kufr. Pokud nemáte v plánu jet z letiště taxíkem rovnou k hotelu a o dva týdny později stejným způsobem zpátky, budete i ten nejlepší kufr na rozbitých silnicích a neexistujících chodnících po 10 minutách nenávidět

–> TIP: Jak si vybrat dobrý batoh na cesty.

batoh 30 litru Pas A Knihy

Batoh v pozadí má 30 litrů a vešly se do něj i ty knížky

Druhý malý batůžek

Potřebujete zavazadlo, kam dáte pas, peněženku, mobil, foťák a další cennosti, a které můžete mít neustále u sebe. Ať už vyrážíte na procházku po městě, jednodenní výlet do přírody nebo jedete někam autobusem a velký batoh máte v zavazadlovém prostoru

divka V Jeskyni tham chang u mesta vang vieng laos

Malý batůžek na cennosti a láhev s vodou. Jeskyně Tham Chang u města Vang Vieng, Laos.

Oblečení z funkčních materiálů, oděv pro vstup do chrámů atp.

Jihovýchodní Asie je hodně teplý a vlhký region a oblečení máte permanentně navlhlé nebo zmáčené potem. Neberte si džíny a nic z tuhé bavlny. Kromě toho, že je to těžké a zabírá hodně místa, to taky blbě schne.

Nejlepší je proto oblečení z funkčních materiálů nebo tenké bavlny, případně lnu. Pokud nic vhodného nemáte, na místě koupíte trička, kalhoty i šaty za pár korun.  

Od každého druhu oblečení stačí jeden až dva kusy, tj. jedny kraťasy, jedny dlouhé kalhoty, jedno triko s dlouhým rukávem, dvě (až tři) s krátkým, jedny šaty, jedna mikina nebo bunda. Výjimkou je spodní prádlo a ponožky, ale i s nimi šetřete.

Zjistila jsem, že by mi na celou dobu stačily tak 4 kalhotky. Je totiž mnohem jednodušší je večer na hostelu přeprat, než se každé ráno probírat batohem a hledat, které jsou ještě čisté. A navíc nemáte půlku batohu nacpanou špinavým prádlem. Mám tyhle bezešvé rychleschnoucí z eBaye a sice to není ta nejvíc sexy věc, ale po pár dnech na cestách oceníte spíš pohodlí a praktičnost. 

Co se ještě hodí:

  • Šaty / sukni / kalhoty pod kolena – aby vás pustili do chrámů, kde musíte mít zakrytá kolena, ramena, a žádný výstřih. 
  • Něco, co vám zakryje ramena – buď výše zmíněné šaty, tričko s rukávem nebo třeba šátek.  
  • Jedna teplá vrstva oblečení – dlouhé kalhoty a mikina nebo bunda se budou hodit v každém klimatizovaném dopravním prostředku. Zvlášť v nočních vlacích, kde není výjimkou teplota kolem 17 stupňů. 
divka v satech Wat Phra That Khao Noi

Šaty koupené na trhu v Laosu za 100 korun. Wat Phra That Khao Noi – zkuste to vyslovit pětkrát za sebou.

Pohodlné boty

Ideálně si sbalte jedny otevřené a jedny zavřené. Naprostou většinu času jsem strávila v nenápadných sandálech, ve kterých zvládám denně nachodit i 20 km, ale do přírody si beru botasky. Přeci jen nevíte, kam nebo na co můžete šlápnout, a zavřené boty jsou bezpečnější. 

Nohy v sandalech

Zejména muži mi nevěří, ale ty sandálky jsou super pohodlné.

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Poznej lépe své kamarády a zabavte se nejen na dlouhých cestách.

60 karet díky kterým ti nikdy nedojdou náměty na zajímavou konverzaci. Témata jsou spjata s cestováním a dobrodružstvím, ale hru / povídání si užijí i méně zcestovalí.

Prohlédnout na eshopu

Rychleschnoucí ručník

V hotelech a většině hostelů sice mají ručníky, ale pro jistotu si sbalte i vlastní. Může se hodit třeba na pláži. Zapomeňte na froté osušky, lepší službu vám udělá rychleschnoucí ručník z outdoorového obchodu. Brňákům doporučuju zajít do Greensportu na Orlí, mají skvělé ručníky za poloviční cenu oproti všem, co jsem viděla jinde. 

Většinu kosmetiky nechte doma

Čím méně kosmetiky budete mít, tím lépe. Z mé zkušenosti si pleť i vlasy ve zdejším klimatu dělají, co chtějí, tak je nezatěžujte další chemií. Pokud jste snad někdy zvažovali “no poo” metodu nebo jen omezení počtu přípravků, které na sebe patláte, je cesta do Asie skvělou příležitostí, kdy s tím začít.

Neberte si make-up. Fakt ne. I ten nejvoděodolnější budete mít po pár hodinách úplně jinde, než kam jste ho aplikovaly. Naprostá většina turistek, co jsem potkala, se vůbec nemaluje, rozhodně ne přes den, takže se nebojte, že byste si připadaly divně. 

Nicméně, hodí se následující:

Univerzální tuhé mýdlo

To si naopak vemte. Využijete ho na obličej, tělo, vlasy, místo pěny na holení, při praní oblečení, zkrátka na všechno. Ušetříte místo a nemusíte se bát, že vám v letadle vyteče.

Kokosový olej

Nevozte ho z domova, na místě koupíte levnější. Opět se bude hodit na obličej, tělo i vlasy místo všech obvykle používaných krémů, tělových mlék a kondicionérů. 

Opalovací krém

Nejsem příznivcem grilování na slunci a místo pláží mám radši hory, takže jsem ho sama příliš nevyužívala, ale i na procházky po městě v poledním slunci se hodí.

Kosmetika do jihovychodni asie

Veškerá kosmetika, kterou potřebujete

Vlhčené ubrousky

Je to sice chemické i ekologické svinstvo, ale na záchodech na benzínce uprostřed Laosu nebo když jdete na večeři rovnou z celodenního výletu v džungli, je fakt oceníte

Dokonce nahradí i mnohokrát omílaný antibakteriální gel. Jím hůlkami, ne rukama, a spíš než bakterie řeším všudypřítomný prach, takže si ruce klasicky myju vodou a mýdlem. Pokud nejsou k dispozici, vlhčený ubrousek udělá pořád větší službu.

kapesnik Otreny Oblicej

Tohle jsem si setřela z obličeje po celodenní jízdě vlakem s otevřeným oknem

Repelent

Největším nepřítelem jsou v Asii komáři. Sice štípají jen asi dvě hodiny po setmění, ale i tak během krátkého posezení venku stihnete schystat dost štípanců. Já jsem podcenila situaci v Kambodži, během 15 minut jsem měla téměř 50 bodnutí a následující čtyři dny bylo mým hlavním programem úporné škrábání. 

Slyšela jsem protichůdné názory. Jeden, že české repelenty nefungují a je lepší si koupit nějaký silnější na místě. Druhá zkušenost ale říká, že „na místě“ často nejsou sehnání. Mně se v Indii osvědčil  repelent, co jsem koupila v Česku v očkovacím centru, v jihovýchodní Asii používám jakýsi ruský, co mi zbyl z výpravy na Sibiř, a ten je též vcelku účinný (když ho nezapomenu aplikovat). 

Kubova poznámka: Osobně mám odzkoušený Life Systems Expedition Sensitive. Výhodou tohoto spreje je absence deetu a přesto velmi dobrá účinnost testovaná kromě Sibiře také ve Skandinávii. Když už vás komáři nebo jiná podobná havět dostanou, pomůže buď lokální antihistaminikum v masti (Fenistil atp.) nebo v horším případě prostě prášek. Jasně, zobat léky je zoufalé řešení, ale dvě noci kvůli škrábání nespat je ještě horší. Více zdravotních tipů najdete v článku o vybavení a použití cestovní lékárničky.

Vyhlidka na dzungli Jv Asie Vang Vieng, Laos

Jedete do džungle a v džungli holt jsou komáři. Okolí Vang Vieng, Laos.

Menstruační kalíšek

Tip speciálně pro dámy: Kalíšek považuju za jeden z nejlepších vynálezů, je ekologický, ekonomický a na cesty obzvlášť praktický. Víc se o něm dozvíte třeba ve videu od Weef.

Filtr na vodu a skladná lahev

Asie je už tak zamořená plasty, nepřispívejte k tomu dalšími dvěma lahvemi denně. Už roky na cestách používám praktickou a skladnou láhev Platypus, mám litrovou a dvoulitrovou. 

Protože nikde v Asii neteče z kohoutku pitná voda, používám filtr Sawyer, se kterým údajně můžete pít i vodu z Gangy bez nežádoucích následků. Recenzi jeho větší verze najdete zde.

Kubova poznámka: Nevím, jak v jiných zemích okolo, ale konkrétně v Thajsku vám ani filtr nepomůže. Problémem zde nejsou bakterie, ale toxické látky uvolněné z prehistorické vodovodní sítě. Ekologickým a ekonomickým řešením jsou automaty na vodu (ve větších městech). V nich se dá pořídit dobrá voda do vlastní lahve za cenu okolo 1 THB za litr a půl. Více najdete v praktickém článku o cestování po Thajsku.

Kapky do nosu

Z první cesty ultraklimatizovaným vlakem nebo autobusem zaručeně chytnete rýmu. A rýma ve 30 stupních je snad ještě horší než v zimě. Vezměte si něco, o čem víte, že vám zaručeně uvolní ucpaný nos.

Jen pozor, v Asii se obecně smrkání považuje za neslušné, takže se s tím vždycky snažte jít někam bokem. A nestrkejte si pak posmrkaný kapesník zpátky do kapsy, to Asiatům přijde obzvlášť nechutné. 

Polštářek kolem krku

Do letadla i do autobusu. Vaše krční páteř vám poděkuje a ten pán vedle vás, na jehož rameno vám díky polštářku hlava úplně nespadne, taky. Mám tenhle nafukovací, který zabírá minimum místa. 

Maska na oči a špunty do uší

Po pár dnech na cestě se mým hlavním kritériem při výběru hostelu stalo to, aby měl kolem postelí závěsy nebo aby ideálně každá postel byla řešená jako samostatná kóje. I tak se ale hodí špunty do uší, protože překvapivě hodně lidí považuje půlnoc za vhodný čas, kdy na pokoji zahájit diskuzní kroužek. 

S maskou a špunty se vám bude mnohem lépe spát i ve vlacích nebo autobusech, kde často vůbec nezhasínají. V jednom případě jsem si dokonce užila celonoční koncert vietnamských cajdáků z reproduktoru hned vedle mé hlavy. 

USB rozdvojka

Na většině hostelů, kde jsem byla, naštěstí byly zásuvky u každé postele, takže jsem se o ně nemusela přetahovat s ostatními nocležníky. Často ale ta zásuvka bývá jen jedna a když si chcete nabíjet zároveň mobil a powerbanku, oceníte rozdvojku. 

V Asii je trochu jiný typ zásuvek než naše, ale evropské koncovky do nich pasují. Dokonce i přípojku od notebooku, která má díru na uzemňovací kolík, do nich nacpete (jen bez toho uzemnění, což v praxi nevadí).

Tablet

Pokud jedete na delší cestu, během níž máte v plánu se přesouvat, hledat spoje, ubytování a podobně, na tabletu se vám všechno bude řešit snáz. Navíc jsme čím dál závislejší na mobilu, máme v něm mapy, rezervace letenek, ubytování, internetové bankovnictví, hudbu nebo i knihy. A když se vám náhodou ten mobil rozbije (jako mně), jste dost namydlení. Já jsem proto za tablet byla opravdu ráda.

Power banka

Fotím na foťák, městem se toulám nazdařbůh a online věci řeším z tabletu, když jsem na wifi, tudíž u zásuvky. Ale power banka se hodí, když plánujete vyrazit mimo civilizaci, jako pojistka.

usb roztrojka

Praktická USB roztrojka, jen bych příště zvolila nějakou, která nesvítí

Klobouk nebo šátek na hlavu 

Já čepice nosím jen v zimě, protože mi vadí, když se mi v létě potí hlava, ale pokud máte strach z úpalu, tak si nějakou pokrývku hlavy přibalte. 

Sluneční brýle

I pokud sluneční brýle v našich zeměpisných šířkách nenosíte, do Asie si je vezměte, protože slunce je tam opravdu ostré. Zánět spojivek fakt riskovat nechcete.

Něco vám tu chybí?

Tento článek je založen na mých vlastních zkušenostech a všechna doporučení jsou ryze subjektivní. Pokud se bojíte, že nepřežijete bez pěti šatů, fénu a rtěnky, tak vězte, že přežijete, ale pro svůj dobrý pocit si je klidně sbalte. A pak napište, jak moc jste je opravdu potřebovaly.

Praktické informace o jednotlivých zemích

Pokud se do jihovýchodní Asie chystáte, dost možná oceníte praktické průvodce plné užitečných cestovatelských informací. Máme pro vás:

Zajímat by vás mohla také reportáž z oslav buddhistického nového roku (v Thajsku se mu říká Songkran), protože pokud do těchto zemí míříte v době, na níž připadají, je fajn vědět, do čeho jdete :)

Marketa Ve Vlaku

Venku je 35 stupňů, ve vlaku 17. Oblečte se.

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře