Izrael: Praktické informace a tipy na cestování

Izrael láká stále více návštěvníků nejen svojí kulturní rozmanitostí, bohatou historií a přírodními krásami, ale především snadnou dostupností díky mnoha nízkonákladovým leteckým spojům. Jedná se o bezpečnou a přívětivou zemi vhodnou i pro nepříliš zkušené cestovatele nebo lidi, kteří zatím neopustili hranice Evropy.

Sama jsem byla v Izraeli třikrát a sepsala jsem užitečné tipy určené především cestovatelům, kteří si chtějí zemi projet lowcost, na vlastní pěst a nechtějí se omezovat jen na hlavní města typu Tel Aviv, Haifa a Eilat.

Jeruzalem vez

Ok, Jeruzalém je taky trochu mainstream, ale přeci jen pěkný…

Vstup do země, razítko do pasu

Občané Česka ani Slovenska do Izraele nepotřebují víza. Izrael zároveň nedává do pasu razítko, takže pak můžete bez obav cestovat do jakékoliv muslimské země. Při vstupu do země místo něj dostanete vstupní modrý papírek, který při odjezdu zase odevzdáte, a na pas vám zezadu nalepí žlutý čárový kód.

Přílet do země je bezproblémový, ale při odletu počítejte s důkladnou bezpečnostní kontrolou. Z nějakého důvodu si mě nebo moji spolucestovatelku vždycky vytipovali a strávily jsme tam minimálně hodinu navíc. Důkladná prohlídka znamená, že vám například vyndají všechny mince z peněženky a jednotlivě je projedou bezpečnostním skenerem. 

Pokud máte v pasu razítko z nějaké muslimské země, připravte se na výslech, co jste tam dělali, jestli tam někoho znáte a jste s ním v kontaktu.

Zed Narku

Zeď nářků

Jak se do Izraele dostat, letenky

Pryč jsou doby, kdy jediným rozumným spojením do Izraele byla linka Wizzairu z Budapešti do Tel Avivu na letiště Ben Guriona. Momentálně můžete nízkonákladově letět i z Prahy, Vídně, Bratislavy nebo Katowic do Tel Avivu nebo Eilatu, což je letovisko na jihu u Rudého moře. Konkrétní spoj nejlépe najdete na webu AZair, akční letenky pak nabízí Pelikán. Nebo použijte vyhledávač níže (výsledky se zobrazí v novém okně).

Nedoporučuji letět s izraelskou aerolinkou El Al, protože má před odletem důkladnou a nepříjemnou bezpečnostní kontrolu, kamarádku málem nepustili do země.

Z letiště se dostanete vlakem nebo autobusem jak do centra Tel Avivu, tak přímo do Jeruzaléma nebo Beerševy. Jízdenky na vlak koupíte v automatu na nádraží, jízdenky na autobus přímo v autobusu.

TIP –> Jestli nejste v létání úplně kovaní, pomůže vám průvodce „Poprvé na letišti a první cesta letadlem”.

Prilet Do Izraele kridlo letadla

Bezpečnost

Izrael je pro turisty obecně bezpečná země a můžete se naprosto volně pohybovat mezi izraelským a palestinským územím. Podle mých zkušeností nikde nemají problém ani samotné holky. V méně navštěvovaných oblastech můžete trochu vzbuzovat pozornost, ale nebezpečí by vám hrozit nemělo.

Dbejte na decentní oblečení, nejen do chrámů je vhodné chodit se zakrytými rameny a koleny. V palestinské části se pak oblečte jako do jakékoliv jiné muslimské země. To znamená, že by ženy měly být oblečené od zápěstí po kotníky a oblečení by nemělo být moc přiléhavé. Sice na to nejsou žádná oficiální pravidla, ale budete se cítit lépe. Já jsem v Betlémě přidala i šátek na hlavu.

V Jeruzalémě je ultraortodoxní čtvrť Me’a Še’arim, kam je rozhodně zajímavé se jít podívat, ale ženy musejí mít triko s rukávem a sukni minimálně po kolena. Ne kalhoty, opravdu sukni nebo velký šátek, který se bude tvářit jako sukně. V době šábesu se tu nesmí fotografovat.

Naopak když vyrážíte na trek do přírody, vezměte si bez obav sportovní kraťasy.

vojaci bezpecnost izrael

S tolika vojáky se prostě cítíte bezpečně

Zdraví, očkování, rizika

Do Izraele nepotřebujete žádná očkování a nehrozí tam prakticky žádná vážnější zdravotní rizika. Voda je všude pitná, otrava z jídla je nepravděpodobná, hygienické podmínky jsou též na dobré úrovni.

Největším nebezpečím je, že při výletu do přírody podceníte pitný režim, protože až na výjimky na většině území Izraele vodu v přírodě neseženete. Takže se vždy dostatečně zásobte.

Voda Nezvykly Ukaz V Izraeli

Voda v přírodě je v Izraleli nezvyklý úkaz…

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Chraň se před sluncem pohodlnou kšiltovkou s horalskou výšivkou.

Tahle kšiltovka něco vydrží a je ideální na sport a náročné aktivity v přírodě.

Prohlédnout na eshopu

Počasí a podnebí, kdy jet do Izraele

Vyhněte se létu, nebo se někde v poušti ugrilujete zaživa. Z vlastní zkušenosti doporučuji jaro, kdy je příjemně teplo, dá se koupat v moři a i noční teploty jsou vcelku snesitelné.

Protože většinu Izraele tvoří poušť, jsou tam velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, a to i ve městech. Zatímco v prosinci v Jeruzalémě jsem ve dne chodila v tričku, jakmile zalezlo slunce, oblékala jsem zimní bundu a čepici.

V Mrtvém moři se dá koupat celý rok, v Rudém v zásadě taky, pokud zrovna nevychytáte špatné počasí, ale Středozemní moře u Tel Avivu má v zimě teplotu sotva 20 stupňů.

Co se týče turistické sezóny, tak se překvapivě nemusíte bát jet sem kolem Vánoc. S výjimkou hlavních křesťanských památek jako Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě nebo Chrám Narození Páně v Betlémě nikde moc lidí nebylo.

Šábes

Dejte si pozor, když přilétáte v pátek večer nebo v sobotu, kdy je šábes. Nemusí fungovat všechna hromadná doprava a nejsou otevřené téměř žádné obchody.

Vylet V Pousti izrael

Výlet v poušti

Doprava

Po celém izraelském území se nejsnadněji přepravíte autobusy. Na výběr máte společnosti EggedAfikim, jejichž jízdní řády najdete přímo na jejich stránkách, na webu Rome2Rio, případně i v plánování tras na Googlu.

Autobusy jsou celkem spolehlivé a jezdí podle jízdního řádu, ale když jedete z odlehlé zastávky uprostřed ničeho, raději tam přijďte dřív. A naopak příliš nepanikařte, pokud bude 15 minut po pravidelném odjezdu a autobus stále nikde. Prostě počkejte, ono něco přijede.

Autobusy výše uvedených společností ale nejezdí na palestinské území. Nejjednodušší způsob, jak se dostat do Ramalláhu nebo Betléma, je dojít na autobusové nádraží v Jeruzalémě u Damašské brány a zeptat se místních, který mikrobus vás tam doveze.

Mezi hlavními městy (Tel Aviv, Haifa, Jeruzalém) se přepravíte i vlakem, jízdní řád najdete na webu izraelských železnic.

Dobrodružnější povahy můžou vyzkoušet stopování. Doprava není moc hustá a řidiči jsou zvyklí nenechávat stopaře na holičkách. Pomůže mít ceduli se jménem destinace napsaným latinkou. Jen pozor, nemějte při stopování zdvižený palec, v Izraeli se stopuje s rukou namířenou od těla šikmo dolů.

Stopovaci Cedule izrael autostop

Stopovací cedule

Když jsme stopovaly s kamarádkou, tak nás na jihu země v pouštních oblastech varovali před kočovnými kmeny, ale samy jsme se s žádným nebezpečím nesetkaly. Obecně jsou lidé hodně přátelští, nápomocní a vesměs mluví aspoň trochu anglicky. A když nemluví, mají snahu dorozumět se rukama.

Stopování je trochu náročnější, když chcete přejet z izraelské do palestinské části, protože Židé mají na palestinská území zakázaný vstup. Nechte se vysadit někde u “hranic”, dojděte případně kousek pěšky a počkejte si na nějakého Palestince. 

Pokud to váš rozpočet dovolí, je praktické půjčit si vlastní auto. Jen si dejte pozor, jestli s ním můžete na palestinská území. Já s tím osobní zkušenost nemám, protože půjčení auta vždycky bylo mimo moje cenové možnosti.

beware of camels cedule izrael

Největší nebezpečí na silnici…

SIM karta a data, internet

Já jsem si vždycky vystačila s wifi připojením, které je všude v ho(s)telech, restauracích nebo i autobusech. Občas je i veřejná wifi ve městě.

Můžete si koupit místní předplacenou SIM kartu, 7denní s několika gigabyty dat vyjde zhruba na 300 Kč, měsíční pak na 400 Kč. Podívejte se na srovnání nabídek jednotlivých operátorů.

Zapad Slunce V Jeruzaleme

Západ slunce nad Jeruzalémem

Orientace, mapy

Na většině území si vystačíte s Google mapami, jsou v nich i izraelské autobusové spoje. Pokud nehodláte mít datové připojení, plán trasy si můžete jednoduše nachystat, dokud jste na wifi a ponechat pro pozdější offline ověření. Případně můžete využít některou z offline mapových aplikací.

V přírodě jsem se vždycky pohybovala po značených stezkách, případně si k nim vzala papírovou mapu z turistického centra. 

Kdykoliv si nebudete vědět, kudy se vydat, zeptejte se místních. Na to, který autobus vám jede z telavivského letiště do Jeruzaléma, i na to, na kterou turistickou stezku vyrazit v národním parku. Všichni vám ochotně poradí.

Krater Ramon

Kráter Ramon

Peníze, platební karty, ceny

Izraelská měna se nazývá šekel, celým názvem Israeli new shekel, zkratka NIS, a podle aktuálního kurzu je 1 šekel necelých 7 korun. V Česku šekely pravděpodobně nedostanete, je lepší až na místě vyměnit eura nebo dolary.

Já jsem vždycky vybírala peníze z bankomatu přímo na letišti v Tel Avivu v příletové hale za informačním stánkem. Jsou tam dva bankomaty, přičemž ten vpravo byl bez poplatku.

Kartou v Izraeli obvykle zaplatíte v hotelech, restauracích a větších supermarketech. V menších obchodech, na trzích, bistrech nebo v autobusech ale budete potřebovat hotovost. Šekely platí v izraelské i palestinské části.

Izrael je dost drahá země, zhruba na úrovni západní Evropy. Obecně levnější je palestinská část, například v Jeruzalémě se vám vyplatí bydlet i jíst v arabské části. Konkrétní příklady cen najdete níže.

Falafel V Jeruzaleme

Falafel

Ubytování

Ve větších městech si vyberete z široké nabídky hotelů i hostelů na Booking.com. V menších městech nebo odlehlejších oblastech to bývá s ubytováním horší. Například u Masady je jediný rozumný hostel, takže doporučuji ho rezervovat dostatečně dopředu.

V Tel Avivu nebo Jeruzalémě (zvlášť v arabské části) se dají najít hostely za rozumnější ceny: 400-500 Kč za osobu ve sdíleném pokoji, případně 1000-1200 Kč za samostatný dvoulůžkový pokoj. Na méně frekventovaných místech si připlatíte: postel ve sdíleném pokoji v hostelu u Masady stojí 900 Kč a cena za matraci ve sdíleném stanu v kempu u Ejn Gedi začíná na 700 Kč.

Řešením je vlastní stan, za který v kempu zaplatíte kolem 300 korun. Pokud se do Izraele chystáte v zimě, vezměte si k tomu teplejší spacák, protože noční teploty běžně klesají pod 10 stupňů.

Kemp Ejn Gedi

Kemp Ejn Gedi

Jídlo

S ohledem na ceny jsem byla snad jen ve třech restauracích a všechny těžce zklamaly. Nejlepší jídlo dostanete u pouličních stánků, ať už to bude kebab nebo falafel.

V každém městě je tržiště, kde koupíte nejrůznější druhy čerstvé zeleniny a ovoce, olivy a datle. Zejména čerstvé masité medjoul datle vřele doporučuji, kilo stojí 150-200 korun v závislosti na druhu.

V Jeruzalémě se běžte najíst k některému stánku u autobusového nádraží u Damašské brány nebo do Starého města. Falafel v housce pořídíte kolem 60 korun. Obecně platí, že oproti stánkům stojí to samé jídlo v klasické restauraci zhruba třikrát víc.

Nakupovat se dá i v supermarketech, kde je nabídka podobná těm našim. Mají tu obrovský výběr velkých balení hummusu (půl kila za 50-70 korun), ochucené i neochucené tahini a spoustu rostlinných mlék. Izrael je rájem pro vegany i lidi s lepkovou nebo laktózovou intolerancí.

Bohužel většina potravin má na sobě nápisy pouze v hebrejštině, takže se musíte orientovat podle obrázků na obalu.

Trh

Trh v Jeruzalémě

Voda a nápoje

Voda z kohoutku je všude normálně pitná, jen se chuťově dost liší od naší. Nepodceňujte pitný režim. Nezdá se to, ale poušť z vás fakt vytahuje vodu, měli byste vypít o dost víc tekutin než doma. Počítejte s tím, že mimo civilizaci vodu neseženete, musíte si nosit dostatečné zásoby s sebou.

Z jiných nápojů vyzkoušejte arabskou kávu z džezvy nebo čaj, případně místní červené víno.

Skalni Dom V Jeruzaleme

Skalní Dóm v Jeruzalémě

Co se hodí mít s sebou

  • Opalovací krém – i v zimě slunce pálí dost.
  • Sluneční brýle – ze stejného důvodu.
  • Hydratační krém – ze suchého pouštního vzduchu budete mít permanentně vysušené ruce i obličej, a to i když budete v Jeruzalémě.
  • Velký šátek – platí pro ženy, aby si v případě potřeby měly čím zakrýt hlavu.
  • Několik tenkých vrstev oblečení – přes den je horko, po setmění zase neúměrně zima.

Dost místa v batohu, protože si budete chtít odvézt spoustu hummusu (bezpečnostní kontrolou na letišti projde :).

Hummus V Tel Avivu

Hummus V Tel Avivu, dobrou chuť.

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře