Izrael jinak: Která místa stojí za návštěvu a kterým se spíše vyhnout

Většina článků o Izraaeli vás pošle do Jeruzaléma, Tel Avivu, Haify a k Mrtvému moři. Tím Jeruzalémem sice začnu taky, ale jinak bych vám chtěla doporučit menší města a krásná místa v přírodě, o kterých se na českém internetu příliš nepíše.

[mwm-aal-display]

pevnost Masada izrael

Pevnost Masada

Jeruzalém

Pokud byste měli v Izraeli navštívit jen jedno místo, jeďte do Jeruzaléma, protože byste těžko našli město, ke kterému lépe sedí označení, že “tudy doslova šly dějiny”. Najdete tu jedny z nejposvátnějších a nejdůležitějších židovských, křesťanských i muslimských památek a bohatý mix jednotlivých kultur. Ve městě si přijdou na své milovníci historie, architektury i všichni foodies.

O Jeruzalémě mám celý článek, kde se dělím o tipy na místa, která podle mě stála za to.

Jeruzalém je skvělá základna, odkud vyrážet na jednodenní výlety k Mrtvému moři nebo národnímu parku Ejn Gedi, případně odkud snadno pokračovat na palestinské území.

Mešita Al Aqsa Jeruzalem

Mešita Al Aqsa v Jeruzalémě

Kráter Ramon

Kráter, oficiálně nazývaný Machteš Ramon, je jedinečný geologický útvar v Negevské poušti u města Micpe Ramon. Vede jím několik různě dlouhých značených stezek, po kterých můžete mezi skalními útvary chodit celé dny.

Než slezete dolů do kráteru, zastavte se v návštěvnickém centru, kde vám poradí, kam je aktuálně bezpečné se vydat. Myslete na to, že byste s sebou měli mít alespoň 3 litry vody na půl dne. Návštěvu kráteru doporučuju v zimě, kdy se jedná o krásnou nepříliš náročnou túru. V létě se tu ale upečete.

krater ramon izrael

Výhled do kráteru Ramon

Masada

Pevnost z 1. století př. n. l. na vrcholu skály nad Mrtvým mořem se stala posledním místem odporu židovských povstalců proti římské nadvládě. Návštěva Masady je nejlepší při východu slunce. Ubytujte se v blízkém hostelu HI Masada a ráno zhruba hodinu až hodinu a půl před východem zahajte výstup nahoru.

Vypadá to jako kousek, ale vezměte si s sebou aspoň litr vody. Až se vrátíte do hostelu, bude tak akorát čas na snídani, která se podává formou bufetu plného izraelských specialit.

Masada vyhled na poust izrael

Výhled z Masady na okolní poušť

Ejn Gedi

Přírodní rezervace u stejnojmenné vesnice poblíž Mrtvého moře ukrývá krásné jeskyně a potoky s vodopády a pyšní se rozmanitou flórou i faunou. Vyhraďte si na návštěvu aspoň půl dne a nebojte se objevovat i hůře přístupná místa.

My jsme s kamarádkou složitě slézaly do skryté jeskyně, ve které jsme objevily milého amerického turistu, který vzápětí vytáhl vařič, uvařil nám kávu a podělil se o zkušenosti z cestování po Izraeli.

Ubytujte v blízkém kempu Ein Gedi Camp Lodge a užijte si západ slunce s výhledem na Mrtvé moře. Doporučuji i návštěvu kibucu (tradiční vesnice) Ejn Gedi, nejen kvůli nahlédnutí do života místních obyvatel, ale i kvůli pestré botanické zahradě. V kibucu si můžete zajít na večeři do jídelny, kde za pár korun dostanete oblíbený falafel. Je to asi nejrozumnější možnost, jak se široko daleko najíst.

Ejn Gedi vodopad

Jeden z vodopádů v národním parku Enj Gedi. Všude jinde je voda v Izraeli poměrně vzácný úkaz.

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Dej na odiv, že se ti nejlépe spí pod oblohou posetou tisícem hvězd.

Kvalitní a pohodlné bavlněné tričko s motivem hor a hvězdné oblohy. Verze s mottem jak v pánském tak dámském provedení.

Prohlédnout na eshopu

Mrtvé moře

Mrtvé moře je ve skutečnosti slané jezero ležící 420 metrů pod hladinou světového oceánu. Díky vysoké koncentraci solí a minerálů v něm nežijí žádní živočichové, ale tamější voda a klima mají blahodárné účinky na pleť i dýchací cesty.

Na izraelské straně je několik veřejně přístupných pláží. Jezero ale neustále vysychá a jeho břehy se propadají, je proto třeba dohledávat aktuální informace, která pláž je zrovna otevřená. Například jedna v blízkosti Ejn Gedi, kde jsem byla před třemi lety, je trvale uzavřená.

V Mrtvém moři se nedá plavat, jen se do něj opatrně položíte na záda a necháte se nadnášet vodou, která svojí hustotou a mastnotou připomíná motorový olej. Dejte si pozor, ať se nepřevrátíte na břicho a nenapijete se. Okamžitě byste se totiž pozvraceli. Můžete opatrně olíznout třeba ruku, abyste vodu ochutnali, ale pro jistotu mějte připravenou lahev s pitnou vodou.

Mrtve More cedule nebezpeci

Dávejte si bacha kam šlapete, neb Mrtvé moře může snadno pohltit i vás.

Kumrán

Archeologické naleziště, kde byly objeveny svitky od Mrtvého moře – na kůži psané biblické texty z 2. století. Kromě samotných vykopávek jsou u Kumránu krásné kopce, kam se můžete vydat na půldenní výšlap.

Kumran archeologicke naleziste izrael

Kumrán nabízí krásnou procházku mezi okolními kopci.

Jericho

Údajně nejstarší město na světě, z jehož historie zbyly sotva ruiny. Kdybych to nevěděla, považovala bych ho za nezajímavé maloměsto kdekoliv na Blízkém východě. Památkou, která ovšem stojí za návštěvu, je řecký ortodoxní klášter Deir al Krntl na Hoře pokušení, kde ďábel pokoušel Krista, jestli zlomí jeho víru. Vezměte si na cestu pohodlné boty, je to pořádný výstup.

Do Jericha jezdí minimum turistů a budete mít autentický zážitek, jak to vypadá v Palestině a jaký je obrovský rozdíl mezi infrastrukturou a rozvinutostí izraelských a palestinských měst.

Do Jericha je komplikovanější se dostat. Izraelské autobusy vás vyhodí na zastávce Almog Junction, odkud se buď 10 kilometrů projdete, budete doufat, že něco stopnete, případně se svezete taxíkem.

Jericho ruiny izrael

Takhle vypadá typická „památka“ v Jerichu…

Tel Aviv

Zatímco Izrael za své hlavní město prohlásil Jeruzalém, většina světa z politicko-náboženských důvodů stále uznává Tel Aviv. Je to moderní velkoměsto, jedno z nejdražších měst na světě a klidně se bez jeho návštěvy obejdete.

Pokud ale budete přilétat nebo odlétat z místního letiště a budete mít půl dne čas, udělejte si výlet do starého přístavu Jaffa. Až budete mít hlad, skočte si na oběd do Hummus Abu Hassan.

Tel Aviv má navíc příjemné pláže, kde mimo sezónu skoro nikdo není.

Tel Aviv vyhled na more

Výhled na moře v části Jafa, Tel Aviv

Eilat

Jsou tři důvody, proč jet do Eilatu:

  1. Létá sem levně Ryanair, takže Eilat může být alternativou k příletu do Tel Avivu.
  2. Letiště je uprostřed města a letadloví nadšenci si užijí přistávání letadel přímo nad hlavou, zatímco leží na pláži.
  3. Dá se odsud snadno dostat do Jordánska, především ke skalnímu městu Petra.

Jinak je Eilat nudné ošklivé letovisko plné Rusů, kde nestojí za to trávit víc času, než je nezbytně nutné.

Eilat

Záliv u Rudého moře, Eliat

Další doporučená četba

Pokud jste jej minuli, bude se vám určitě hodit i můj článek s praktickými tipy na cestování po Izraeli.

Mrtve More

Pohled na Mrtvé moře od Enj Gedi

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře