Poprvé na letišti a první cesta letadlem: Praktický průvodce

Provařené pořekadlo praví, že všechno je jednou poprvé, a platí to i pro létání. Zatímco u cest vlakem prostě přijdete na nádraží, koupíte si lístek, nasednete do vlaku a jedete, cesta letadlem je mnohem delší a složitější proces.

Na internetu sice na toto téma najdete spoustu článků, ale žádný z nich se mi nezdál dostatečně úplný. Sepsala jsem proto ultimátní návod, kde se dozvíte vše, co vás na letišti a v letadle čeká, pěkně krok za krokem.TIP–> Tuhle část máte pravděpodobně úspěšně za sebou, ale možná se vám hodí i náš průvodce, jak najít ideální letenku a podle čeho se rozhodovat, kterým spojem letět.

Teheran Pristani

Přistání v Teheránu

Slovník pojmů

Na úvod si ujasníme pár základních pojmů, se kterými se v souvislosti s leteckou přepravou setkáte. Pro spoustu z nich sice existují české ekvivalenty, ale všeobecně se i v češtině používají anglické výrazy.

  • Letenka (ticket) – v naprosté většině případů se rezervací letenky myslí potvrzení o koupi, které vám přijde do emailu. Je vždy na jméno konkrétního pasažéra, které lze změnit jen za příplatek. Najdete v něm číslo rezervace, kdy, odkud a kam letíte a všechny další informace a pokyny, které aerolinka považuje za důležité vám v tuto chvíli sdělit. Letenka vás ještě neopravňuje k nástupu do letadla, k tomu budete potřebovat boarding pass.
  • Palubní vstupenka (boarding pass) – vaše vstupenka do do letadla. Je na ní čárový kód, který vám otevře všechny potřebné dveře na letišti, vaše jméno, číslo letu, čas odletu, čas zavření gatu (někdy i jeho číslo) a číslo sedadla.
  • Odbavení (check-in) – proces, při kterém potvrdíte, že se skutečně chystáte letět, kolik máte zavazadel a kde sedíte. U nízkonákladových společností ho provedete sami online a stáhnete si boarding pass v pdf nebo do mobilní aplikace. U klasických aerolinek za tímto účelem přijdete k odbavovací přepážce na letišti, kde zároveň odevzdáte zavazadlo a na oplátku dostanete boarding pass.
  • Odletová brána (gate) – místo, odkud nastupujete do letadla. Ekvivalent nástupiště a koleje na nádraží.
Istanbul Airport

Nové letiště v Istanbulu

Platnost cestovních dokladů

Nejpozději měsíc před odletem si zkontrolujte platnost cestovních dokladů. Do většiny zemí vás pustí jen s pasem platným ještě minimálně 6 měsíců.

Do zemí Schengenského prostoruněkolika dalších  se dá cestovat jen “na občanku”, ale například při cestě do Británie doporučujeme vzít pas, protože s ním můžete projít elektronickou kontrolou, která je rychlejší než vystát si frontu na úředníka.

Všeobecně je v zemích mimo EU lepší mít u sebe spíše pas. Jednak máte doma druhý osobní doklad v případě ztráty a pak někteří celníci nemusí být s případnou novinkou (klidně dva roky starou) moc dobře obeznámeni.

Dobře si také ověřte, zda do země, kam letíte, nepotřebujete víza. Český pas naštěstí patří k nejsilnějším na světě – bez víza se s ním dostanete do cca 170 zemí.

Do spousty ostatních vám pak bude stačit elektronické vízum, které vyřídíte přes internet. Do několika pracovních dnů vám na email přijde potvrzení s pdf dokumentem, který si vytiskněte.

V emailu jsou zpravidla pokyny, kolikrát si máte vízum vytisknout. Pro všechny případy to udělejte aspoň dvakrát a schovejte si kopie po celou dobu pobytu.

Mezi často navštěvované země, kam kvůli vízu musíte na ambasádu nebo ke zprostředkovatelské agentuře, patří Rusko nebo Čína.

pas vizum rusko

Pas s ruským vízem

Online odbavení (check-in) před odletem

U nízkonákladových společností je potřeba mezi 48 (nebo 24) a 2 hodinami před odletem provést online check-in. Měl by vám přijít upozorňující e-mail, případně na to raději myslete sami a na webu aerolinky ve vhodnou dobu vyhledejte sekci “Check-in”.

Během check-inu zadáte číslo a datum platnosti cestovních dokladů všech pasažérů a odsouhlasíte přepravní podmínky. Máte ještě naposled možnost přikoupit si větší zavazadlo nebo přednostní odbavení.

To se hodí, pokud chcete mít jistotu, že si zavazadlo vezmete s sebou na palubu. Pokud by se u letadla sešlo moc lidí s kufry, některé budou zdarma přesunuté do zavazadlového prostoru. Jinak je přednostní odbavení zbytečné, spíš doporučuji nastupovat mezi posledními, ať na stísněném sedadle v letadle trávíte co nejméně času.

Na konci celého procesu se vygeneruje pdf s boarding passem. Na většině evropských letišť si vystačíte s jeho elektronickou verzí. Úplně nejpraktičtější jsou mobilní aplikace jednotlivých aerolinek, stačí ale i obyčejné PDF zobrazené na mobilu.

Na několika málo letištích si ho musíte předem vytisknout, upozorní vás na to při check-inu a máte to i napsané přímo na boarding passu.

U klasických leteckých společností provedete odbavení snadno zdarma spolu s odevzdáním zavazadla až na letišti. Budeme se mu věnovat za chvíli.

odbaveni check-in letiste lisabon

Na letišti hledejte cedule s nápisem „check-in”

Srovnání “klasických” vs. nízkonákladových aerolinek

Byznys model nízkonákladových společností spočívá v tom, že osekají náklady na minimum, aby mohly prodávat letenky výrazně levněji, než je zvykem. Nízké ceny jsou ovšem vykoupeny sníženým komfortem a službami, které cestující za své peníze dostanou.

Níže najdete srovnání hlavních rozdílů, na něž byste si měli dát pozor, než si koupíte zdánlivě výhodnou letenku. Rozdíly ale neplatí dogmaticky, například i u klasické aerolinky ČSA si dnes už připlácíte za odbavené zavazadlo asi 600 Kč.

Příklady aerolinek

  • Nízkonákladové – Ryanair, Wizz Air, EasyJet, Norwegian, Pegasus Airlines, americké Southwest Airlines (které celý nízkonákladový model vymyslely), asijské Air Asia apod.
  • Klasické (většina národních dopravců) – ČSA, Austrian Air, British Airways, Air France, německá Lufthansa, ruský Aeroflot, Turkish Airlines, Emirates apod.
ryanair paphos kypr letiste

Východ slunce na letišti v Paphosu na Kypru

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Dej na odiv, že se ti nejlépe spí pod oblohou posetou tisícem hvězd.

Kvalitní a pohodlné bavlněné tričko s motivem hor a hvězdné oblohy. Verze s mottem jak v pánském tak dámském provedení.

Prohlédnout na eshopu

Zavazadlo – odbavené vs. příruční, jak velké a za kolik

Jednotlivé letecké společnosti mají pro zavazadla různé váhové a rozměrové limity. Vždy si zkontrolujte předpisy aerolinky, se kterou letíte.

Terminologie

  • Odbavené zavazadlo (checked-in luggage) – odevzdáte ho u odbavovací přepážky, v letadle je uloženo do zavazadlového prostoru a setkáte se s ním až po příletu. Může mít zpravidla 15-30 kg a rozměry velkého kufru nebo krosny.
  • Příruční / palubní zavazadlo (cabin / hand luggage) – berete si ho s sebou na palubu. Standardní příruční zavazadlo mívá rozměry přibližně 55x40x20 cm a váhu do 7-10 kg, tedy jako malý kufřík nebo střední batoh cca do 32 litrů. U klasických aerolinek si většinou můžete navíc vzít brašnu s notebookem a/nebo dámskou kabelku. Evropské nízkonákladové společnosti jako Ryanair nebo Wizz Air už zdarma na palubu povolují jen malá zavazadla o rozměrech 40×25(30)x20 cm.

Nejen nízkonákladové společnosti už nemívají odbavené zavazadlo zahrnuté v ceně letenky a je zpravidla výrazně levnější přikoupit si zavazadlo předem, než doplácet na letišti.

I když letíte s nízkonákladovkou a odbavujete zavazadlo, stejně udělejte check-in předem online, aby byl zdarma. U přepážky na letišti pak jen odevzdáte zavazadlo.

Zkontrolujte si váhu odbavovaného zavazadla, ať nejste na letišti nepříjemně překvapeni. Za každé kilo navíc se dost připlácí (to platí i u klasických aerolinek).

Váhu palubního zavazadla obvykle nikdo nekontroluje, ale při nástupu do letadla můžou ověřit, zda splňuje předepsané rozměry. Mají na to připravené takové speciální “klece”.

Batoh do nich skoro vždycky nějak nacpete, ale kufr přesahující povolenou velikost byť jen o centimetr vám mohou odmítnout vzít na palubu. Už jsem viděla, jak jeden cestující na poslední chvíli běžel do duty-free obchodu pro velkou igelitku, přesypal do ní všechny věci a kufr musel nechat na letišti.

sbaleny maly kufr prirucni zavazadlo

Klasický malý kufřík projde jako běžné palubní zavazadlo.

Co nelze brát do letadla

Zakázané předměty, které si nesmíte brát na palubu v příručním zavazadle

  • Ostré předměty jako nože, nůžky nebo vývrtky (jednorázové žiletky a nůžky na nehty by projít měly)
  • Neprojdou stanové kolíky nebo tyčky
  • Zbraně a ochromující zařízení
  • Tekutiny v nádobách o objemu větším než 100 ml, přičemž celkový objem tekutin nesmí přesáhnout 1 000 ml (nevztahuje se na nápoje zakoupené v duty-free zóně a na lahve s pitím, které si doplníte až po průchodu bezpečnostní kontrolou)

Co nesmí vůbec do letadla ani v odbaveném zavazadle

  • Výbušniny a hořlaviny – takže nelze převážet ani plynové kartuše k vařiči
  • Chemické a toxické látky
  • Tlakové nádoby
  • Některé druhy nabíječek a/nebo velkokapacitních nabíjecích baterií
  • Nadměrná zavazadla, která nejdou zkontrolovat na rentgenu

Co naopak nedávat do nákladního prostoru a mít vždy u sebe

  • Doklady
  • Peníze a cennosti
  • Počítač nebo tablet
  • Powerbanky (max 20 000mAh), libovolné baterie (jinak vám proberou kufr a vyndají si je sami)
  • Cokoliv, co se může při hození kufrem rozbít
  • Cokoliv, bez čeho se prvních pár dní po příletu neobejdete, pro případ, že by vám odbavené zavazadlo aerolinka ztratila

Přesné podmínky záleží na konkrétní aerolince nebo letišti. Zde uvedené předměty jsou takovým všeobecným základem.

Tip: Dejte na svůj kufr nebo batoh cedulku “Fragile” (= křehké), budou s ním manipulovat opatrněji a dají ho v zavazadlovém prostoru nahoru. Navíc zavazadla umístěná na kraji se po příletu objeví na zavazadlovém pásu dříve.

dublin letiste

Moudra z letiště v Dublinu

Tipy, co si přibalit do příručního zavazadla na cestu letadlem

Kromě dokladů, palubní vstupenky a peněz se vám bude hodit následující:

  • Jedna teplá vrstva oblečení a ponožky, pokud už je nemáte na nohou. Na letištích i v letadle bývá kvůli klimatizaci dost zima.
  • Cestovní polštářek, díky němuž nebudete riskovat přetížení krčních svalů.
  • Maska na oči a špunty do uší při letu přes noc.
  • Láhev na vodu, kterou naplníte po průchodu bezpečnostní kontrolou.
  • Svačina. Jídlo na letišti bývá dost drahé a od příjezdu na letiště po servírování prvního jídla v letadle můžou uběhnout i 4 hodiny. Nízkonákladové společnosti vám navíc zadarmo žádné občerstvení nedají.
  • Propiska na vyplnění imigračních formulářů (týká se většiny zemí mimo Evropu).
  • Něco na čtení, stažené audioknihy, hudba nebo filmy.
  • Kartáček, pastu, náhradní spodní prádlo a tričko pro případ, že by vám ztratili odbavené zavazadlo a vy jste se museli pár dní obejít bez něj.
pas ctecka zabava do letadla

Vezměte si toho do letadla na ukrácení dlouhé chvíle radši více

Doprava na letiště

Autem

Chystáte-li se na letiště vlastním autem a chcete na něm parkovat po dobu, co budete pryč, zkontrolujte si ceny parkovného a pro jistotu si rezervujte místo předem. V Praze bývá levné dlouhodobé parkování vyprodané. Pokud vás někdo na letiště jen veze, u většiny letišť máte vjezd na 15-30 minut zdarma.

Hromadnou dopravou

Na pražské Letiště Václava Havla se dostanete z hlavního nádraží autobusem Airport express za 30 minut, případně z konečné metra A Nádraží Veleslavín autobusem číslo 119. Na letiště Brno-Tuřany jezdí z centra autobus E76, jste tam do 20 minut.

Na vídeňské letiště Schwechat se z Brna nejrychleji dostanete za necelé dvě hodiny mikrobusem společnosti Gepard Express. Jezdí tam i Flixbus, Leo Express a RegioJet, ale všechny tři společnosti předtím zajíždějí do města, kde zejména v době dopravní špičky hrozí zdržení.

Variantou je jet vlakem na vídeňské hlavní nádraží (Wien Hauptbahnhof), odkud každou půlhodinu jezdí vlak přímo na letiště. Cesta mu trvá 20 minut.

Na bratislavské letiště M. R. Štefánika se dostanete z hlavního nádraží autobusem 61 za 20 minut. Srovnání dopravy na jednotlivá letiště v okolí ČR najdete na webu Cestolet.cz, konkrétně mají zmapovanou Bratislavu, MnichovBerlín.

Jak dlouho před odletem přijet na letiště

Obecné doporučení zní být na letišti zhruba dvě hodiny před odletem. Pokud neodbavujete zavazadlo, v Brně i v Praze by vám měla stačit i hodina, na větších letištích raději více. Pokud na letiště jedete hromadnou dopravou, nechte si rezervu na případné zpoždění.

Odbavovací přepážka se otevírá zhruba tři hodiny před odletem a zavírá hodinu až hodinu a půl před ním. Odletová brána se oficiálně zavírá půl hodiny před odletem.

Letíte-li brzy nad ránem a nedostanete se žádným rozumným spojem ten den na letiště včas, jeďte den předem a přenocujte v hotelu u letiště, případně zadarmo přímo na letišti.

Kde si najít klidný koutek, vám poradí stránka Sleeping in Airports.

letiste bratislava

Na letišti v Bratislavě

Orientace na letišti – terminál

Při příjezdu na letiště si dejte pozor, ať dorazíte k tomu správnému terminálu. Terminál si představte jako “oddělení” nebo budovu, do kterých jsou na větších letištích rozdělovány lety.

Letiště v zemích Schengenského prostoru mají terminály často rozděleny právě na to, jestli se z nich létá v rámci Schengenu (v Praze terminál 2) nebo mimo (terminál 1).

Na některých letištích zase mají vyhrazený terminál pro nízkonákladové letecké společnosti. Jak vás asi napadne, je tam zpravidla méně místa a horší servis. Například vídeňský terminál 1A. Velké země zase mívají speciální terminál pro vnitrostátní lety.

Z jakého terminálu letíte, poznáte:

  • Z letenky, respektive boarding passu, pokud už ho máte díky online odbavení;
  • V Praze podle toho, jestli letíte do Schengenu nebo mimo;
  • Ve Vídni z webových stránek letiště (ale v zásadě nízkonákladovky létají z terminálu 1A, ostatní aerolinky z terminálu 3);
  • Z orientačních cedulí přímo na letišti.

Když omylem přijedete ke špatnému terminálu, dá se snadno přejít do správného. V případě, že jsou daleko od sebe, mezi nimi jezdí kyvadlová doprava zdarma.

Na všech letištích jsou velice výrazné cedule s odlety (departures) a přílety (arrivals). Stačí proto sledovat šipky. Většinou se nic nestane, když vstoupíte dovnitř východem :) Jen v některých zemích vám to neprojde, protože už při vstupu na letiště je první bezpečnostní kontrola.

První věc, kterou na letišti najděte, je tabule se seznamem odletů. Lety jsou řazeny podle času odletu a kromě nich jsou u nich cílová destinace, číslo letu, letecká společnost a čísla odbavovacích přepážek (check-in desk).

K odbavovací přepážce zamíříte, pokud potřebujete odevzdat zavazadlo nebo děláte check-in až na letišti.

Istanbul Airport 2

Letiště v Istanbulu je obří a opravdu se na něm dost projdete.

Odbavení (check-in) na letišti

Když letíte jen s příručním zavazadlem, provedli jste online check-in a máte boarding pass, tento krok přeskočte a běžte rovnou k bezpečnostní kontrole.

U odbavovací přepážky dáte zaměstnanci aerolinek svůj pas. On zkontroluje údaje, vytiskne vám boarding pass a převezme zavazadlo, které chcete odbavit do zavazadlového prostoru. Toto zavazadlo vám zváží a při překročení povoleného limitu budete muset nadváhu doplatit. Nezřídka to bývá třeba 20 eur za každé kilo navíc, dejte si proto na to pozor.

Jestli jste si už při koupi letenky nevybrali sedadlo, teď máte možnost požádat o místo dle vašich preferencí – u okna, u uličky, uprostřed. Při koupi letenek pro více lidí najednou vás aerolinky budou usazovat vedle sebe, pokud tedy nepřijdete k odbavení jako poslední a už nezbydou vhodná místa.

Výjimkou jsou nízkonákladové aerolinky, jejichž politikou je rozesazovat cestující, aby si připlatili za sedadlo vedle sebe.

Tip: Zkuste požádat o místo u nouzového východu, bývá u něj víc místa na nohy. Podmínkou ale je, aby vám bylo aspoň 18 let, uměli jste anglicky nebo jazyk, kterým mluví posádka letadla, a zvládli v případě potřeby otevřít nouzové dveře.

Dalším krokem je bezpečnostní kontrola, kam už jdete jen s palubním zavazadlem.

check-in odbaveni letiste lisabon

K jaké odbavovací přepážce máte jít, se dočtete na cedulích se seznamem odletů

Bezpečnostní kontrola (security control)

Připravte si boading pass a obrňte se trpělivostí, přichází na řadu nejzdlouhavější a obecně nejméně oblíbená část létání.

Kromě předmětů uvedených na začátku článku, které nesmějí být v palubním zavazadle, přes bezpečnostní kontrolu neprojdou tekutiny v objemu větším než 100 ml. Celkový objem tekutin pak nesmí přesáhnout 1 litr a musí být zvlášť umístěné v průhledném sáčku.

Berte si s sebou proto jen cestovní balení kosmetiky. Můžete si ovšem vzít prázdnou láhev na vodu a po absolvování bezpečnostní kontroly ji naplnit vodou z kohoutku. Stejně tak si můžete větší tekutiny koupit v tranzitní zóně.

Tip: Pozor při nákupu suvenýrů na zpáteční cestě. Pokud byste si třeba v Itálii na tržišti chtěli koupit pesto nebo fíkovou marmeládu, i ty se počítají jako tekutiny. Skleničky bez vyznačeného objemu menšího než 100 ml vám vyhodí.

Letadlo Na Plose

Letadlo ruského Aeroflotu

Další “zakázané” předměty pak závisejí na předpisech konkrétního letiště a vůli úředníků. Zatímco v Evropě u sebe můžete bez problémů mít zapalovač, v Číně vám ho zabaví. Podobně nůžky na nehty někde projdou, někde ne.

Jestliže s sebou vezete větší množství léků nebo léky na předpis, mějte je v originálním balení, ideálně i s potvrzením od lékaře. Běžné cestovní léky jako platíčko paralenu a kinedrylu bez potíží projdou.

Při příchodu k bezpečnostní kontrole vyndejte ze zavazadla tekutiny a elektroniku. Sundejte si bundu, čepici, šálu, pásek a hodinky, vyndejte z kapsy mobil a peněženku.

Všechno včetně zavazadla dejte do připravených umělohmotných bedýnek na pás. Možná budete požádáni, ať si zujete boty, zejména velké typu pohorky nebo kozačky.

Pokud při průchodu detekčním rámem přesto zapípáte, zkontroluje si vás pracovník letiště ještě ručně.

vrak letadla island

Bezpečnostní kontrola slouží k tomu, aby vaše letadlo nedopadlo takhle

Pasová kontrola (passport control)

U letů mimo Schengen následuje zpravidla po bezpečnostní kontrole pasová kontrola. Stoupněte si do fronty určené pro občany EU, jde obvykle rychleji.

Pokud máte pas s elektronicky čitelnými údaji, je nejrychlejší variantou projít automatickým skenerem, kde ho jen přiložíte ke čtečce, necháte se vyfotit a žádného úředníka cestou nepotkáte.

ryanair spanelsko

Výhled na Andalusii na lince z Prahy do Malagy

Tranzitní zóna

Po průchodu bezpečnostní a pasovou kontrolou se nacházíte v takzvané tranzitní zóně. V závislosti na konkrétním letišti a terminálu tu najdete větší či menší množství obchodů a restaurací. Než ale vyrazíte nakupovat, nejprve si zjistěte, z kterého gatu vám to letí. Opět hledejte tabule se seznamem odletů.

V duty-free shopu nakoupíte kosmetiku, alkohol a sladkosti za ceny osvobozené od daně. Ceny jsou úměrné dané zemi, takže duty-free nutně neznamená, že se vám nákupy vyplatí. Milovníci kvalitního alkoholu tu ale často seženou limitované edice oblíbených značek, které nejsou jinde k dostání.

johnnie walker white walker letiste island

Limitovaná edice whisky Johnnie Walker k příležitosti poslední řady seriálu Game of Thrones z duty-free shopu na letišti v Reykjavíku

U pokladny budete požádáni o pas a boarding pass a nákup vám bude zabalen do bezpečnostní tašky. Zvlášť při přestupu tašku neotvírejte, protože byste třeba s lahví alkoholu už neprošli bezpečnostní kontrolou na dalším letišti. Na tyto nákupy se také nevztahují omezení velikosti palubních zavazadel, můžete si je vzít navíc.

Teď máte příležitost se nasvačit, doplnit vodu do lahve, zajít si na záchod, případně se před letem převléknout do tepláků.

Tip: Na módní outfity se při dlouhých letech moc nehraje. Sedadla v letadle jsou relativně malá a nepříliš pohodlná a změny tlaku způsobují, že vám otečou nohy. Poslední, co byste chtěli, je sedět několik hodin s pokrčenými nateklými koleny v těsných džínách. Legíny nebo kompresní punčochy jsou mnohem lepší volba.

Dámy, neberte si podpatky, stejně se v letadle zujete a v případě nouzového přistání byste navíc musely opustit letadlo bez nich.

kniha the death of expertise na letisti v pekingu

Do letadla není třeba spěchat, užijte si pohodlnější sedadla na letišti

Gate a nástup do letadla

Posledním místem, kam se na letišti dostanete, je odletová brána neboli gate. Sledujte informační tabule, z kterého gatu vám to letí, a poslouchejte hlášení, jestli už nezačíná nástup do letadla (boarding) nebo naopak let nebude mít zpoždění.

Na boarding passu máte kromě času odletu vytištěný i čas nástupu nebo čas, kdy se zavírá gate. To je nejzazší doba, kdy byste u gatu měli být, protože u velkých letadel to znamená, že se brána skutečně zavře a už vás k letadlu nepustí.

Není třeba si stoupat do dlouhé fronty ještě před otevřením gatu. Jediný důvod, proč byste to mohli chtít udělat, je, pokud máte kufr a chcete mít jistotu, že se vám vejde do přihrádek na palubě.

Kdyby se totiž k letadlu dostavilo moc lidí s větším příručním zavazadlem, aerolinky odbaví ty, co se nevejdou, do zavazadlového prostoru. S batohem si nedělejte starosti, ten se vejde.

gate odletova brana letiste lisabon

Poslední kontrola, z jakého gatu vám to letí a kdy se gate zavírá

Znovu vám bude zkontrolován boarding pass (jestli nastupujete do správného letadla) a pas (jestli jste to vy, na koho byla koupena letenka). Nízkonákladové společnosti vám v této chvíli také v případě pochybností překontrolují rozměry zavazadla.

K letadlu dojdete pěšky nebo vás převeze autobus. Na boarding passu někdy máte informaci, jestli máte nastupovat předními (front) nebo zadními (rear) dveřmi. U vstupu ukážete palubní vstupenku personálu, který vás navede do správné uličky (samozřejmě jen v případě, že jich je tam víc).

Označení sedadla se skládá z kombinace číslice a písmena, např. 36K. Číslo označuje řadu, písmeno konkrétní sedadlo. Zatímco v malých letadlech typu Boeing 737 nebo Airbus A320 jsou v každé řadě 3 a 3 sedadla označená písmeny A až F, u větších letadel to může být trochu zamotanější, například AB-DEFG-JK nebo ABC-DEG-HJK.

Tip: Vyndejte si ještě před nástupem do letadla ze zavazadla věci, které budete chtít mít u sebe, např. mikinu, polštářek, pití, telefon a sluchátka, ať tím zbytečně nezdržujete své usazení.

Nastup Do Letadla

Hezky po schodech a všichni doufají, že zpět to nebude po skluzavce :)

Na palubě letadla

Najděte své místo a uložte zavazadlo do odkládacích skříněk nad hlavou nebo pod sedadlo před vámi. Pokud sedíte u nouzových východů, musíte si dát zavazadlo nahoru. Nečekejte na pomoc letušky, jednou z podmínek pro palubní zavazadlo je, že ho musíte být schopni umístit do přihrádky sami.

Připoutejte se a poslechněte si bezpečnostní instruktáž, kde jsou nouzové východy, kde najdete záchranné vesty a jak zacházet s kyslíkovou maskou. Vypněte si veškerou elektroniku nebo ji přepněte do režimu letadlo.

Při vzletu a přistání se výrazně mění tlak v letadle, z čehož vám můžou zaléhat uši. Pomáhá polykání, případně si zacpěte nos, zavřete pusu a silně foukněte. Když máte rýmu a ucpané dutiny, vřele doporučuji užít nějaký přípravek na uvolnění hlenů, protože jinak bude přistání dost bolestivé.

Jestli se vám v dopravních prostředcích dělá špatně, vezměte si půl hodiny až hodinu před odletem kinedryl a najezte se.

Až budete v bezpečné výšce, ozve se signál, že si můžete rozepnout bezpečnostní pásy. V této chvíli už můžete jít na záchod, případně si něco vyndat ze zavazadla. I tak se ale doporučuje mít pásy zapnuté po celou dobu letu.

U klasických aerolinek uličkou pravidelně procházejí letušky nebo stevardi, nabízejí pití zdarma a v závislosti na délce letu servírují jídlo. I tak je ale vhodné mít svou vodu, protože tlak a vzduch v letadle tak vysušují, že byste měli vypít zhruba půl litru tekutin na každou hodinu letu.

U nízkonákladových společností si můžete občerstvení koupit, zpravidla to ale jsou jen sendviče s patřičnou letadlovou přirážkou. Zároveň vám personál nabídne ke koupi vybrané duty-free produkty.

na palube letadla

Hlavně si udělejte pohodlí

Přistání

Když letadlo začne klesat do cílové destinace, budete požádáni, ať se vrátíte na svá místa a zapnete si pás. Po přistání ještě klidně zůstaňte sedět, než letadlo dorazí k příletové bráně a otevřou se dveře. Cestujícím dost trvá posbírat si všechny věci, tak není kam spěchat.

Na příletovém letišti vás opět čeká pasová kontrola (pokud neletíte v rámci Schengenu), případně kontrola víz. Do některých zemí je třeba mít vyplněný imigrační formulář, který vám dá palubní personál.

Pokud letíte do země, která uděluje víza při příletu, mějte na ně připravenou přesnou částku. V některých asijských zemích se platí administrativní poplatek (nebo úplatek) 1 dolar za kontrolu elektronických víz. Ten také mějte připravený přesně.

Buďte psychicky připraveni, že imigrační kontrola se může v některých zemích značně protáhnout kvůli dlouhatánské frontě a obšírnější byrokracii.

Nezapomeňte si vyzvednout odbavené zavazadlo ze zavazadlového pásu. Který je ten váš, zjistíte na informační tabuli s přílety a čísly pásů. A pak už jen vyrazte užívat si dovolenou nebo cokoliv, co vás zaválo do dálek.

letadlo západ slunce

Hlavně při východu nebo západu slunce má výhled z letadla své jedinečné kouzlo

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
2 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře