Čtyři dobrodružné výzvy pro rok 2020

Každoročně na začátku ledna zveřejňuji několik jednoduchých výzev, které slouží jako inspirace k výpravám, zážitkům nebo třeba jen malému zlepšení dne. Pro vstup do nové dekády jsem oslovil své kamarády a známé, aby tuto tradici drobátko osvěžili. Přeji příjemné studování jejich nápadů a všechny nás potěší, když vás a vaše přátele co nejvíce z nich dovede k tomu, že za necelý rok budete mít o pár krásných vzpomínek víc.

Stin Na Soutoku dvou horskych potoku

1) Vyrazte do podzemí

Nebojte se, tam dole je spousta krásných věcí… Autoři nápadu jsou Adri a Matěj z Czech The World

Ať už jsou to jeskyně, stará sklepení nebo podzemní tunely, tato místa budou vždycky tak trochu zahalená tajemnem. Často za undergroundovým dobrodružstvím nemusíte jezdit nikam daleko. Takové Brno je doslova prošpikováno podzemími prostory a nedaleko od centra nabízí volný přístup do rozsáhlých chodeb pod Stránskou skálou. Podobná místa najdete po celé republice. Poptejte se svých známých dobrodruhů nebo vyzkoušejte geocaching, který vás vůbec může zavést na mnohé zajímavé lokality pod zemí i nad ní.

Zdůrazňujeme, že je nutné brát ohledy na zákony, dobré chování a neuchylovat se k vandalství. Některá místa jsou přístupná (plus mínus) volně jiná pouze v rámci prohlídek. Zážitková je např. návštěva podzemních chodeb ve Slavonicích a to přesto, že při ní se neobejdete bez průvodce.

Některé z těchto prostor jsou otevřeny celoročně, jiné pouze při výjimečných příležitostech. Příkladem toho je Býčí skála, Strašínská jeskyně nebo důlní štoly u lomů Malá a Velká Amerika, které pořádají dny otevřených dveří a nabízejí tak ojedinělou možnost prozkoumat jinak nedostupné klenoty. Stačí se zběžně rozhlédnout na internetu, kdy a kde bude další příležitost vydat se na průzkum.

Bezpečnostní doporučení: Pokud se vydáváte na průzkum podzemí na vlastní pěst, dbejte přitom na bezpečnost a vždy řekněte někomu dalšímu, kam jdete a kdy se plánujete vrátit. Choďte ve skupině a mějte s sebou záložní světla. 

Objevování a jeskyňaření zdar!

divka s celovkou v usti velke jeskyne

2) Sepište si svoje sny a cíle

Nic víc, nic míň… S touhle výzvou přišel Miky Škoda, zakladatel X-Challenge.

Je rozdíl o něčem v hloubi duše snít a mít to pojmenované. Když si svoje představy o životě formujete do slov, můžete se k nim pravidelně vracet a připomínat si, kam směřujete a/nebo na co vyděláváte peníze.

K tomu vám pomůže, když se přimějete všechno vysypat na papír, takzvaný Bucket list. Je to jeden z účinných nástrojů, jak sny proměnit na cíle a z cíle na plán. Není to žádná věda, ale i tak se o sobě dozvíte víc, než se může na první pohled zdát.

Zásadní totiž je dokázat všechny sny na papíře zhodnotit a upřímně se sám sebe zeptat, proč za danou věcí jdete. Jinak se může stát, že strávíte pěkný kus života úplně zbytečnou honbou za něčím, co nám do hlavy vtloukla výchova nebo třeba reklama. Určitě to znáte – a v době dokonale pokrytých základních životních potřeb jsme k slepým cílům náchylnější víc než kdy dřív.

Spolu s kolegy z X-Challenge jsme vytvořili šikovný návod, jak si seznam snů sestavit na míru, aby dával smysl právě vám. Nejdůležitější otázka v něm není CO, ale PROČ. Stáhnout si jej můžete zde.

skupina lidi na lane na ledovci

3) Vylezte na strom

Z hlubin hezky k výšinám… pokud to ještě umíte. Autorkou výzvy je Katka Krejčová Z cesty kolem světa.

Výzva jasná jako facka, ale stejně ji část z vás už u nadpisu zavrhla jako dětinskou a část jako příliš nebezpečnou, možná s podvědomým zavrtěním hlavy a myšlenkou typu „Nejsem žádný šimpanz!“ Nemusíte hned lézt na špičku sekvoje. Můžete si tuhle výzvu klidně nechat na léto a vyšplhat do koruny třešně nebo meruňky, případně na podzim vylézt na ořešák. Jo, přiznejte, že teď si možná vybavujete dávné vzpomínky z dětství, kdy jste ochutnávali na zralé třešně přímo ze stromu, a začínáte na ně mít chuť. Ale zapomeňte na žebřík. Na strom se musíte vyškrábat svépomocí.

Pokud se touláte v exotických zemích, kde třešně nerostou, doporučím třeba velké fíkusy. Mívají rozložité koruny a větve široké, pevné a blízko země. Ten na fotce je z australského Adelaide, kde v městském parku můžete potkat i pelikány, černé labutě a hejna netopýrů.

Pokud jste fajnšmekr a zajímají vás vyšší levely výzev, najděte si v krajině pěkný solitér, vylezte do větví a zůstaňte i po západu slunce. Se soumrakem se jistě objeví divoká zvěř nebo aspoň plachá laňka.

katka krejcova na strome

4) Koukejte víc do reálného světa a méně do toho virtuálního

Autorem výzvy jsem já, Kuba Venglář

Při své práci tančím s ďáblem a hojně využívám facebook, načítám kvanta článků, pořád s někým komunikuji a zařizuji… Při tom všem je velmi lehké uklouznout a ztrácet čas věcmi, kterými jej ztrácet vlastně nechci.

A především nevhodné nastavení pracovního procesu i osobního fungování tříští pozornost. Neustále odskakování od vykonávané činnosti a neschopnost udržet se na potřebné vlně po rozumnou dobu je neskutečný zabiják kreativity i efektivity. A hlavně – malé obrazovky vs. celý velký svět okolo. Co mému mozku dává více?

Tuto výzvu jsem v první řadě položil sám sobě, ale věřím, že mnoho z vás se rádo přidá. Nemyslím si, že bych byl co se digitální hygieny týče úplně tragický případ, ale pořád je co zlepšovat. Část uvedených věcí dlouhodobě aplikuji, část se chci naučit a spoustu nich bych si přál, aby přejali lidé okolo mě. Znáte ten pocit, že byste zabili svého konverzačního partnera, protože na něj mluvíte a on při tom nepřítomně čumí do telefonu?

Z různých zdrojů a vlastní zkušenosti jsem si vybral následující tipy, které mně osobně hodně dávají smysl a pomahájí v účinné digitální detoxikaci:

  • Nastavte si období, kdy jste nedostupní. Nestarejte se, kdo by co mohl chtít a „co se děje“. Většinou nic extra. Když bude něco hořet nebo vám bude rodit žena, zavolají…
  • Povypínejte všechny možné notifikace. Neustálé otravování messengeru a dalších zlořádů je dost šílené. Já sám chci mít kontrolu nad tím, kdy se na zprávy podívám. Nechci aby se mi vnucovaly.
  • Naučte se své diskuze s partnerem a kamarády či pracovní komunikaci řešit co nejvíce osobně nebo případně rychlým telefonátem. Ne se drbat s psaním zpráviček. K tomuhle se teď snažím hodně kopat…
  • Je fajn určit si pevnou dobu, kdy zkontroluji mail nebo zprávy. Směřuji k cíli činit tak maximálně dvakrát denně. Případně pokud mě k otevření mailu nebo zpráv vede pracovní nutnost, ignorovat nepřečtené věci a vyřešit jen to, co jsem doopravdy chtěl.
  • Hodně mi pomáhají virtuální plochy (mac, windows 10). Mám svou „komunikační“ plochu, kde se snažím lézt co nejméně a pak několik pracovních podle typu činnosti. Přepnutí mezi nimi je přece jen už vědomější úkon než kliknutí do vedlejšího tabu s messengerem.
  • Displej telefonu nebo obrazovka počítače by neměly být první a poslední věcí, které přes den vidíte. Ráno si přes mobil jen rychle pouštím muziku k chystání snídaně. Před tím se snažím aspoň zběžně protáhnout. Při jídle si pak čtu knížku nebo koukám z okna. Večer se mi osvědčilo vyrazit před spaním na krátkou procházku ven – usíná se mi pak o poznání lépe. Měl bych to dělat častěji…
  • Možná ptákovina, ale naučil jsem se při různých „prostojích“ jako je načítání aplikace, když už jí musím pustit, zvednout oči a koukat z okna. Ne na logo a tečky…
  • Na cestách v MHD čtěte, vzdělávejte se nebo dopřejte mozku prostor pro trochu nudy. I ta je potřebná – jedná se o momenty, kdy můžeme přemýšlet, plánovat tvořit… Neustále chatování o pitomostech a zabíjení času čímkoliv interaktivním, co nám přijde pod ruku, pomalu zabíjí i nás.
  • Zapište se do Replug.me výzvy. Sedm dní, sedm mailů s malými ale efektivními návrhy na vylepšení.
  • Vyberte si, co opravdu chcete sledovat. Sociální média jsou strašná stoka, ale naštěstí existují možnosti jak si to, co vidím na zdi, upravit. Tam, kde fakt nechci o nic přijít, se snažím své oblíbené zdroje sledovat jinak. Skrze nástroje, kde mám nad příjmem informací větší kontrolu. Pro Za horami.cz je to třeba RSS feed nebo emailový newsletter, do kterého se můžete zapsat ;)

Přijde vám celá tahle výzva málo outdoorová? Jak se to vezme… řekl bych, že její přijetí vám vyšetří dost času k navýšení pobytu pod širým nebem (a jeho zkvalitnění). Tak hodně štěstí a třeba večer místo pobytu na síti vyrazte někam pod širák.

zena fotici na smartphone krasnou prirodu

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Dej na odiv, že se ti nejlépe spí pod oblohou posetou tisícem hvězd.

Kvalitní a pohodlné bavlněné tričko s motivem hor a hvězdné oblohy. Verze s mottem jak v pánském tak dámském provedení.

Prohlédnout na eshopu

Jdete do toho s námi?

Tak to máme velkou radost. Budeme rádi za sdílení a šíření těchto nápadů a také se nebojte podělit v komentářích o svou letošní výzvu.

Předchozí výzvy, kdybyste se chtěli inspirovat ještě o trochu víc:

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře