Jak bezpečně brodit řeky

Poměrně běžnou terénní překážkou, kterou bývá na horském treku potřeba překonat, je řeka nebo hlubší potok. Obvykle velmi nízká teplota vody je přitom spíše mentálním problémem – tím závažnějším je její síla. Proto si shrňme pár tipů, jak na bezpečné brodění, ať nikde neuplavete.

16 Brodeni Reky Fotograf Hory

Kamarádská pomoc… aneb boj s divokou vodou je potřeba zdokumentovat.

Pozor na hloubku vody a sílu proudu

Vodní proud je překvapivě silný prevít a pro demonstraci jeho schopností není zdaleka potřeba, abyste šli divokými peřejemi. Obvykle je ještě relativně bezpečné brodit tam, kde máte vodu po kolena, někdy i po stehna. Vždycky samozřejmě záleží na konkrétním místě a situaci. Hladinu po pás už nedoporučuji riskovat, pokud nejdete přes fakt línou vodu. Za nepříznivé konstelace raději promyslete alternativní způsob, jak se dostat tam, kam potřebujete.

15 Brodeni Ledove Reky Hory

Fakt se to nezdá, ale už v takovémhle potůčku je dost snadné ztratit balanc.

Najděte nejvhodnější místo

Pokud vhodný brod není zjevný, dejte si čas na průzkum a pořádně se projděte podél břehu na obě strany. Na vodní překážce hledejte co nejširší místo, které bude nejspíše mělčí a méně divoké. Kromě hloubky zvažujte taky sklon toku a přívětivost vstupního i výstupního bodu. Pozor na to, že v “zatáčce” bude vnější strana pravděpodobně vymletá. Při výběru ideální trasy přes širší řeku berte v potaz také potenciální záchytné body po cestě – velký kámen, ostrůvek, atp.

06 Most Pamir Hory

Jasně, že nejlepší je, když někde v okolí objevíte most. Jen existují i takové, které nebudí zrovna moc důvěry :) Parádní inženýrské dílo na Pamíru.

Opřete se o hůlky nebo aspoň klacek

Výborným – a často nezbytným – pomocníkem jsou trekové hole nebo aspoň klacek. Jednak kvůli stabilizaci v proudu nebo na kluzkých kamenech, a jednak proto, že tipnout od oka hloubku a stav dna divočejší či zakalené vody může být obtížné. Máte-li patřičný nástroj, můžete se o něj zároveň opřít a také testovat dno před sebou.

04 Brodeni Reky Pamir Hory

Říčka vypadá nevinně, ale byl to docela boj…

Přibalte si lano, pokud si myslíte, že bude potřeba

Pokud víte, že vás po cestě čekají fakt náročné brody, hodí se přibalit lano, které můžete natáhnout mezi břehy a pomoci si s ním v jištění (jen někdo musí zvládnout jít první a poslední…).

18 Brodeni Reky Nebezpecne Hory

Jenom ho prosím vás neuvazujte takhle. Této konstrukci na Sibiři jsme říkali „ruský most“.

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Ukaž, že tvé srdce tepe pro hory a dobrodružství.

Kvalitní tričko s mým nejoblíbenějším motivem. Pohodlná bavlněná verze na parádu nebo funkční na sport a turistiku.

Prohlédnout na eshopu

Ledovcové říčky broďte dopoledne

Řekami, které jsou napájeny z ledovců, resp. tajícího sněhu, teče ráno a dopoledne méně vody. Později je pořádně přiživuje sluníčko, které se opírá do jejich zdroje. Myslete na to při plánování jednotlivých etap vašeho treku. Obdobně se může stát, že jinak překonatelná řeka bude absolutní stopkou po dešti.

20 Brodeni Reky Studena Hory

Z výrazu naší spolucestovatelky lze celkem dobře odečíst teplotu vody…

Obujte se

Nebroďte na boso. Bosá noha není tak stabilní a hlavně se na ní na členitém dně nemůžete tolik spolehnout – obzvláště, pokud ji máte totálně znecitlivělou chladem. To poslední co chcete při boji o vratkou rovnováhu, je, ukopnout si palec nebo rozříznout chodidlo o ostřejší šutr. Pokud je máte, broďte v sandálech nebo v extrémním případě raději obětujte pohorky. V takovém případě si vyndejte vložku a sundejte ponožky, ať je zbytečně nenamočíte.

Mimochodem právě skutečnost, že se mu nechtělo tahat sandále a neochota namočit si boty, stály kamaráda zlomený prst na noze při brodění v Tádžikistánu…

03 Brodeni Reky Tadzikistan Hory

V kalné řece fakt není šance vidět, na co člověk šlape a noha se vám smekne raz dva. Takhle nám pomáhali bačové na Pamíru.

Povolte si batoh

Rozepněte si bederák a hrudní popruh na batohu, případně malinko povolte ramenní popruhy. Jde o to abyste v nejkritičtějším případě zvládli snadno odhodit svou zátěž.

13 Brodeni Reky Sibir Hory

Řekněme, že styl překonávání ledového potoka této skupinky nebyl z nejvybranějších…

Bacha na bahno

Většinou budete brodit spíše po kamenech, ale pokud ne, bacha na říční bahno. V Bosně jsem se pokoušel přejít klidnou zátočinou, která však byla zanesena jemným zrádným bahýnkem, do kterého jsem půl metru od břehu zajel tak, že jsem se málem nedokázal vydrápat zpátky.

Nepoztrácejte při tom výbavu

Věci, které nemáte v batohu – například zuté pohorky, si fakt pořádně přidělejte ať vám v silném proudu neupadnou a neuplavou. Pokud nejdete přes vysloveně malý potůček, není moc dobrý nápad si volné věci přeházet na druhou stranu. Jednak to u širšího koryta nemusíte blbou náhodou dohodit, jednak za zdánlivým druhým břehem může být ještě jedno rameno, které není vidět. A pokud vám uprostřed hor řeka vezme boty, je to fakt velký průšvih.

08 Brodeni Reky Azerbajdzan Kavkaz Hory

Povšimněte si pohorky v letu. Fotka pěkná, ale chytrý způsob, jak dostat boty na druhou stranu to není.

Přenášejte věci postupně nebo si nechte pomoct

Pokud si nejste moc jisti, vyplatí se nejprve přejít tam zpátky bez batohu, přenést část věcí zvlášť (boty, foťák, …), případně poprosit zdatnějšího parťáka, zda by vám s dopravou krosny na druhou stranu nepomohl on.

Kyrgyzstan Brodeni Na Koni

Takhle nám pomáhal převážet batohy kyrgyzský průvodce, kterého jsme u brodu náhodou potkali.

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře