10+1 tipů na nejlepší cestopisy a knihy o cestování

Bojujete s nudou a svrbí vás chodidla, protože zrovna sedíte doma? Hledáte cestovatelskou inspiraci pro sebe nebo jiného nadšence? Chcete se prostě jen krásně zasnít? Pro takové případy jsme připravili pár tipů na zajímavé knihy, které vás chytlavou formou přenesou na nejrůznější místa světa. 

Jde o pestrou sbírku cestopisů, humoru, inspirace a také zamyšlení nad současným turistickým světem. Ať už jsou jejich autoři znamenití fotografové, šílenci bez pudu sebezáchovy nebo humoristé každým coulem, všichni  disponují nebývalou zručností, s kterou tesají do naší fantazie. Některé kousky ve výběru možná nepatří mezi ty nejznámější, ale tak už to se skvělými věcmi bývá.

23 Rondane Norsko Skandinavie

Trocha čtení do deště nikdy neuškodí…

Dotknout se nebe (Marek Holeček)

Mára Holeček je blázen, který si s oblibou vybírá dost šílené kopce a leze na ně cestami, které před ním ještě nikdy nikdo nezdolal. Jeho kniha pojednává o jednom roce jeho života a čtyřech expedicích od Himálaje po Antarktidu.

Mára dokáže s nadhledem vypíchnout motivaci ke svým podivným podnikům, krásu horolezectví i nebezpečí, které v ledových skalních stěnách číhá na všechny nezvané návštěvníky. Četl jsem jedním dechem a uvědomil si, že moje výpravy jsou proti tomuhle úplné nic…

Dotknout se nebe na Martinus.cz

dotknout se nebe

Ze života fotografa (Petr Jan Juračka)

Juračka je mým vzorem a polobohem, co se týče fotografie i stylu, s jakým své eskapády podává. Tenhle pán je skromný, trhlý a neskutečně schopný zároveň. A především pekelně zábavný. Ve své knize vypráví o svých fotografických začátcích i kam jej vše okolo jeho vášně nakonec dovedlo.

V posledních letech se svými neustále cvakajícími přístroji a drony projel kde co od ekvádorské džungle po svahy na K2.

Ze života fotografa na Martinus.cz

ze zivota fotografa

Tomík na cestách (Tomáš Vejmola)

Kluk, co si usmyslel, že dojede z Thajska až domů na Moravu. V obyčejném tuktuku – neboli typickém tříkolovém vozítku o výkonu motorové myši. Když jsem na jeho zápisky natrefil poprvé, podvědomě jsem si ho zařadil jako dalšího tuctového šílence.

Ale jak se ke mně dostávaly další a další texty, v duchu jsem se mu omluvil a musím říct, že Tom je zábavný a zajímavý patron, kterého stojí za to sledovat a jehož knihu mohu vřele doporučit. Kvůli sympatickému stylu a zábavným příhodám, protože s takovouhle károu se nelze nudit (teda jako čtenář :) ).

Tomík na cestách na Martinus.cz

Tomik Na Cestach

Legenda H + Z: První cesta (Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund) – nebo jakákoliv jiná jejich kniha

Dva nejznámější české cestovatele netřeba obšírněji představovat. Přesto mám dojem, že jen málokdo ve skutečnosti četl některou z jejich knih. Já se popasovávám s Afrikou snů a skutečností, ale jelikož se dneska jedná už o prakticky archivní kus, dobrým a dostupným vstupem do světa jejich tvorby je třeba tato kniha. (Jiné se dají sehnat v antikvariátech.)

H + Z píšou docela obšírně, ale s takovou obrazností, že fotky skoro nepotřebujete. Rozhodně jsou jejich knihy osvěžující změna oproti egoismu, který opanoval cestovatelskou tvorbu v posledních letech.

Další důvod, proč se vyplatí otevřít některé z jejich děl, je historické zachycení světa, který už dnes neexistuje. Taková kombinace cestopisu a historické knihy. Vše propleteno s velkou literární zručností, která vykresluje popisované scény jako živé.

Legenda H+Z na Martinus.cz
Cestopisy hanzelka a zikmund v knihovně

Slušná sbírka H+Z knih u kamaráda

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Dej si něco dobrého z krásného plecháčku.

Odolný hrnek o objemu 400 ml s jedinečným horským motivem, který skvěle poslouží doma i na čundru.

Prohlédnout na eshopu

Saudade – Na kole a v kajaku kolem světa (Matěj Balga)

Osobitý příběh mladého českého kluka, který se rozhodl léčit své zlomené srdce tím, že vyrazil na cestu kolem světa na kole. A pak se ještě plavil po Mexickém zálivu a Amazonce na kajaku.

Při čtení se u vás budou v pravidelných intervalech střídat pocity „bože, ten kluk je blázen“ a „páni, tam chci jet taky“. Nečekejte žádný cestopis, ale poetické, místy trochu filosofické vyprávění, něco mezi Kerouacovým Na cestě a Hemingwayovým Pohyblivým svátkem.

Saudade – Na kole a v kajaku kolem světa na Martinus.cz

saudade

Vitajte v raji (Jennie Dielemans)

Švédská autorka sepsala tuto útlou knihu, která však vydá za několik bichlí. Bichlí, kterými bych nejraději tloukl všechny, kdo přispěli k podobě světa rdoušenému turistickým ruchem ve své likvidační podobě. Na základě vlastní zkušenosti, rozhovorů a akademických pramenů rozebírá, co se děje s mnoha lokalitami a jejich obyvateli, kam dorazily zájmy masového turismu.

Na příkladech z celého světa se můžete dozvědět, jaké stinné stránky s sebou cestování přináší, a následně se zamyslet, co se dá dělat pro jejich minimalizaci.

Vitajte v raji na Martinus.cz

vitajte v raji

Poslední stop: Afrika (Tomáš Poláček)

Zpátky do vod humoru (i když někdy dost šibeničního). Můj oblíbený žurnalista si kdysi dávno předsevzal, že do čtyřicítky prostopuje všechny kontinenty (s výjimkou Antarktidy). Afrika byla poslední štací, která mu chyběla do sbírky.

Tenhle cestopis naprosto bez obalu popisuje jeho cestu po hodně komplikovaném kontinentu. Sympatické země střídají oblasti připomínající peklo. Kromě dramatického útěku z Konga potkala Poláčka i malárie a svých čtyřicátin se tak málem nedožil.

Zapomeňte na sluníčkové motivační žvásty. Takovéhle knihy mě baví číst, protože nabízejí dostatek nadhledu i zcela surového popisu reality. Snad nemusím dodávat, že autorův styl je mi blízký i svou vytříbenou slovní zásobou.

Kniha se bohužel už nedá nikde rozumně pořídit, takže doporučuji poptat se šťastnějších kamarádů, jestli si ji stejně jako já nestihli pořídit včas a nepůjčí vám ji (samozřejmě po vydezinfikování :D ).

poslední stop afrika

Na cestě (Jack Kerouac)

Legendární kniha, o které jsme se učili už v hodinách literatury. Já jsem ji rozečetl kdesi při přejezdu čínské pouště. Brzy jsem ke svému překvapení zjistil, že pocity autora, jenž na svou výpravu napříč Amerikou vyrazil někdy před sedmdesáti lety, a pocity mé při dlouhatánské pouti po Asii se v mnoha ohledech shodují.

Dojem nového dobrodružství, nejistota, kouzlo setkávání s náhodnými podivíny, vyrovnávání s neznámem okolo i uvnitř nás samotných… to jsou věci, které jsou zjevně nadčasové. Schválně, najdete se v ní taky?

Na cestě na Martinus.cz

na ceste kerouac

Stopařův průvodce zeměkoulí (Slávek Král)

Slávek Král sesbíral stovku nejzajímavějších a nejzábavnějších historek ze svých osmi let stopování po světě. Příhody se dají číst jako na sobě nezávislé jednohubky, ale díky tomu, že jsou uspořádané chronologicky podle jednotlivých cest, dávají dohromady celkový obrázek o Slávkově putování.

Vyprávění vás rozhodně pobaví, získáte z něj dojem, že svět je přátelské a bezpečné místo (za půl roku v jižní Americe Slávka okradli jednou, v Česku už čtrnáctkrát) a budete se chtít co nejdřív vydat do Rwandy nebo Kostariky.

Stopařův průvodce zeměkoulí na Martinus.cz

Dsc7619

Neuvěřitelné příhody z hor (Martin Úbl)

Tahle kniha nevypráví o šílených expedicích, exotických místech nebo cestovatelských dramatech. To, co v ní najdete, jsou vlastně úplně obyčejné příhody party, která propadla pochybnému kouzlu horských přechodů „na těžko“.

Jenže jsou to zatraceně vtipně podané historky, které vám navíc budou podezřele povědomé. Každý podobný nadšenec se musí živě poznat v minimálně polovině kapitol. A hlavně se od srdce zasmát. Jak Martinovým vzpomínkám tak svým vlastním, které se mu do čtení chtě nechtě přimíchají.

Neuvěřitelné příhody z hor na Martinus.cz

neuveritelne prihody z hor

Bonusový tip – Místa, kam se nechodí

Je to tak… i já se stal knižním autorem a v září 2020 mi vyšla knížka plná těch nejlepších cestopisů za předchozích sedm let na toulkách po světě. Bláznivé historky z netradičních destinací jako je Ázerbájdžán, Tádžikistán nebo Čína doplňují úvahy a tipy na nejrůznější cestovatelská témata od plánování přes průšvihy na cestách po masový turismus.

Místa, kam se nechodí nejsou o tom, jak se za humny neztratit, ale spíše jak si to bloudění užít. Snad vás inspirují k vlastním nečekaným objevům.

Místa, kam se nechodí na eshopu Za horami.cz

Jakub Venglar Mista Kam Se Nechodi

E-knihy, audioknihy…

Nutno dodat, že spoustu z odkazovaných knih si můžete objednat i jako ebook nebo dokonce audioknihu. Kdo cestuje častěji a déle, nejspíše ocení i čtečku elektronických knih.  Papír má samozřejmě své nezaměnitelné kouzlo, ale tahat s sebou po horách tři bichle navíc je kouzelné o něco méně ;)

Vaše tipy?

Máte nějaký svůj oblíbený cestopis nebo podobnou knihu? Budu rád, když se podělíte v komentářích. Protože dobré inspirace není nikdy dost ;)

Autoři: Kuba VenglářMarkéta Bartoníčková

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
4 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře