Staré ruské vojenské mapy a kde je stáhnout

Sovětské armádní mapy jsou věrným průvodcem po všech oblastech, kam se ještě nedostali novodobí kartografové. Bohužel mapový portál ČVUT, který byl skvělým zdrojem těchto topografických podkladů již nefunguje, ale naštěstí se dají najít jiné, zahraniční, weby, které nabízejí více či méně kompletní ruské socialistické mapové dílo.

Proč historické mapy?

Méně znalí poměrů se možná ptají, proč se pídit po 40 let starých a mnohdy neaktuálních mapách. Pokud se vydáváte do oblíbených destinací punkového cestování jako jsou Balkán, Kavkaz nebo jakákoliv postsovětská republika, rychle zjistíte, že u klasických prodejců map s požadovanou oblastí často nepochodíte.

Navíc ani pokud narazíte na pěkně vypadající novou mapu místní produkce, nemáte vždy zcela vyhráno, protože svou kvalitou se může blížit spíše z prstu vycucanému plánku než kvalitnímu topografickému dílu. Mít potom k ruce něco, kde jsou přesně a správně vyznačeny vrstevnice a vrcholy, prameny nebo větší cesty je k nezaplacení.

Naštěstí moderní mapové aplikace krmené povětšinou daty z Open Street Map začínají byt pro spoustu běžných treků dostatečné (pokud se pojistíte vytištěnou zálohou). Avšak mimo profláklejší území mohou být sice starší, ale zato kompletní a úplná data stále k nezaplacení.

Ruska Mapa Ukazka

Ukázka dílu staré sovětské mapy z oblasti v Kyrgyzstánu. Nic podrobnějšího se o podobných zemích stále nedá sehnat.

Jak s nimi pracovat

Svět kolem nás se neustále mění. Nepoužívané cesty zarůstají, zatímco jinde se budují nové, vesnice se mění v městečka, ba i ty hranice se občas trochu šoupou. S kritickým přístupem a uvědoměním, že některé věci se mohly trochu změnit/posunout/rozrůst a nebo naopak zaniknout či být postupně vymazávány přírodou, se dá pracovat i s takto starými mapami.

Existuje spousta přírodních konstant, které i v průběhu desetiletí zůstávají víceméně stejné. Jsou to vrcholky hor, jejich svahy převedené do soustavy vrstevnic, toky řek, jezera atp.

Kromě toho i údaj, že někudy kdysi vedla cesta pro vojenskou techniku nebo využitelná stezka, může znamenat minimálně solidní schůdnost terénu. Spousta těchto starých cest je navíc dodnes využívaná třeba pohraniční stráží, pastevci nebo obyvateli blízkých vísek, takže jsou stále udržované (i když to neplatí stoprocentně).

Město nebo velká vesnice taky málokdy zcela zmizí z povrchu zemského (pozor bych si dal u malých usedlostí, které mohly zaniknout). Ani názvy jednotlivých sídel nebo přírodních útvarů se příliš nemění (když nepočítáme politicky exponovaná jména) a jedinou komplikací v tomto směru může být občas velmi přibližný převod místního názvu do jeho podoby v azbuce.

Čímž se dostávám k faktu, že bez znalosti azbuky to s ruskou mapou opravdu nepůjde. Naštěstí se jedná o jednoduchou abecedu a s trochou cviku zvládnete všechny místopisné názvy přelouskat více než uspokojivě.

Často můžete narazit, že pro danou oblast potřebujete např. mapu k-34-131-2. Jedná se o kódový název, který přesně určuje pozici v mřížce pokryté mapami stejného měřítka. Kromě toho pokud máte třeba mapu 1:100 000 k-34-131 tak její podrobnější verze 1:50 000 budou mít stejné označení, ale na konci přibude ještě pomlčka a číslo 1-4 (k-34-131-2).

Asi vám na stažených listech bude chybět měřítko, které je na nich skoro vždycky useknuté. Můžete vyjít z toho, že zobrazená mřížka na mapách 1:100 000 má hranu o délce dva cm, což je ve skutečnosti 2 km. Podle toho si můžete mapu i správně vytisknout. Mapy s měřítkem 1:50 000 zachovávají 2cm velikost mřížky na papíře a tedy logicky půjde ve skutečnosti o čtverce s hranou 1 km.

Pozor na zeměpisnou šířku a délku zaznačenou na okrajích mapy. Pokud byste podle ní hledali se současnou GPSkou, bude docházet k mírným nepřesnostem. Sovětské mapy používaly jiný souřadnicový systém Pulkovo 1942. Dneska je u nás standardem WGS84. Přepočet mezi nimi můžete udělat třeba zde.

Ukrajina Rozcestnik Bez Napisu

Čas od času se člověk dostane do slepé uličky i v horách

Příprava pro tisk

Pokud nemáte k dipozici velkoformátovou tiskárnu a nechcete platit velké peníze za tisk celých map, hodí se je rozkouskovat na menší díly formátu A3. Samozřejmě si nechte malý překryv a doporučuji jednotlivé kusy popsat vzhledem k jejich pozici v originální mapě.

Můžete tak mít po ruce vždycky jen část, která je zrovna potřeba a mnohdy ani přebytečné oblasti netisknout. Vzhledem k zachování čitelnosti není dobrý nápad mapu pro tisk moc zmenšovat.

Kde mapy hledat

Jednotlivé zdroje se liší kvalitou skenů a také dostupnými měřítky pro jednotlivé oblasti, celkovým pokrytím a pochopitelně uživatelskou přívětivostí stránky.

Mobilní aplikace Russian Topo maps

V současnosti (2022) asi nejúplnější a nejpodrobnější přístup k těmto mapám. Bohužel jen v podobě mobilní aplikace.

Ve verzi zdarma sice není možné stahování map offline, podle zadané oblasti, ale cachovaní funguje spolehlivě. Jen je nutné ještě online projet celou zamýšlenou oblast pěkně ručně na největší zoom a dokud nesmažete dočasná data aplikace, mapy zůstanou i offline. Aplikace nabízí možnost uložit daný snímek nebo jej odeslat k tisku. Tuto funkci jsem zatím nestihl otestovat stran praktické použitelnosti…

V kombinaci s dalšími mapovými vrstvami (OSM) nebo jinou mapovou aplikací dobrý nástroj, pokud vám nevadí se spolehnout na mobil a máte ještě nějakou zálohu. Případně když vás neirituje plánovat na mobilu :)

Satmaps.info

Poměrně slušně fungující stránka. Stačí si na mapě najít potřebné místo (bacha, vždy se počítá střed) a po vyhledání dostupných map se vám zobrazí stránka se všemi dostupnými měřítky pro konkrétní oblast. Dá se vyhledávat i podle kódu.

Geamap.com

Je potřeba operovat s malou náhledovou mapou dole a přiblížit/oddálit ji do měřítka, ve kterém se zobrazí dostupné mapové podklady. Bohužel pro spoustu oblastí mají jen méně podrobné mapy a spousta mapových dílů je naskenována v horší kvalitě.

http://maps.vlasenko.net/

Na úvodní stránce si vyberete měřítko a potom zkuste trefit požadované místo. V případě, že si zvládnete vygooglit kódové označení mapy, je dole k dispozici seznam.

Mapy pak lze stáhnout.

Projekt od Indiana University

Bohužel mají pokrytých poměrně málo zajímavých oblastí, ale mají pěkně zpracovaný index na mapě a hlavně jsou jejich listy naskenované celé, takže se můžete podívat, jaké informace jsou na oněch „uříznutých“ kouscích, ověřit si měřítka atp.

Mapstor.com (placené)

Solidní databáze, která bohužel za stažení mapových setů chce nějaká drobná eura. Jednotlivý díl pak stojí vždycky euro. Nejlíp je vybrat si vpravo zemi nebo oblast a pak pokračovat na zobrazené stránce podle měřítka, roku vydání nebo konkrétní podoblasti z mapy. V zásadě se těch pár drobných v rámci nákladů na cestu a při rozpočítání mezi kamarády ztratí.

cervena znacka na ukrajine v horach

Ne všude jsou značky jako u nás nebo v Zakarpatí

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
2 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře