Recenze Osprey Aether AG 70: Ferrari mezi trekovými batohy

Tento batoh byl po několik let mým platonickým snem. Cena a rozhodnutí nosit předchozí krosnu až do stádia definitivního rozpadu nás však velmi dlouho osudově rozdělovaly. Naše romance však loni došla ke svému happy endu. Plácnul jsem se přes kapsu a vítr na kontě odjel s novou zelenou kráskou vybrečet do Skandinávie a na Sibiř. Pojďme však jeden z nejvymakanějších trekových batohů rozebrat v recenzi bez sentimentu. Stojí za ty hříšné peníze?

Stojí Osprey za tu cenu?

Z vlastní zkušenosti po roce celkem intenzivního používání hned začátku přiznávám, že rozhodně ano. Jak jsem si postupně zvykal na jeho konstrukci a logiku, uvědomoval jsem si, že Osprey Aether AG 70 opravdu stojí za každou korunu.

Mé nadšení není ojedinělé. V Norsku a obecně v „bohatším“ zahraničí uvidíte nejrůznější batohy Osprey na hřbetech horalů okolo odhadem v 50% případů. Tato značka si vybudovala neskutečné světové renomé.

Sympatické je, že se nejedná o vyhypované šméčko. Jejich vybavení lidé nosí opravdu spíše kvůli kvalitě a promyšlenému designu než koupenému pocitu, že s indiánsky vypadajícím ptákem na hřbetě jsou o něco víc než banda jiných zpocených týpků ve stejném krpálu.

muz s batohem Osprey Aether AG 70 stojici v norske krajine

Trekování po Švédsku a Norsku byl náš první velký společný výlet

U nás Ospreye pochopitelně uvidíte méně. Jednak za to může cena, která věru není lidová, a také poměrně kvalitní domácí konkurence. Značky jako Pinguin, Boll nebo Gemma mají v ČR také svůj zasloužený zvuk.

V čem je teda u dražšího souputníka zpoza oceánu rozdíl? Jednoduše je ještě o kus lepší a vymakanější. Troufám si říct, že kdo si jednou pořádně vyzkouší podobný batoh, jako je zde recenzovaný Aether, bude se mu těžko navracet k obyčejnějším kouskům.

V recenzi hodnotím své praktické zkušenosti z několika vícedenních horských přechodů i „obyčejného“ cestování. Batoh jsem měl mimo jiné 16 dní při sóloputování po Skandinávii a také na měsíc v Rusku, kde mě doprovázel do krásných, ale drsných Sajan. Takže prověřen je, myslím, po všech stránkách.

muz s krosnou Osprey Aether AG 70 v horskem udoli

Věrný společník v sibiřských Sajanech

Výhody a silné stránky

Na batohu je vidět, že nad ním někdo hodně dlouho přemýšlel, pořádně své nápady otestoval a tak párkrát dokola, než jej vypustil do světa. A to jak na celkové konstrukci, podobě kapes, opěvovaném Anti Gravity systému (viz níže) nebo úplně malých drobnostech typu bytelná poutka na zipech, za které se dá vzít i v hrubší rukavici.

Kvalita a provedení

Nemám jej zatím deset let, takže hodnotit materiály z první ruky nemohu. Dá se však očekávat, že renomovaný výrobce za tu cenu nebude škudlit a batoh se nerozpadne po prvních pár výletech. Spodek, který si milionkrát kecne na nějakou tu skálu je z vyztuženého materiálu a ani při detailnějším ohledání jsem nenašel potenciální riziko.

Polstrování ramenních popruhů je důkladné a vůbec vše, co přenáší váhu báglu na naše zmožená těla je dostatečně široké a příjemné.

Téměř s každým prvkem se dobře manipuluje. Zipy jsou opatřeny většími poutky a zejména nejčastěji používané kapsičky na bederáku se otevírají a zavírají příjemně snadno.

Obzvláště oceňuji inteligentní provedení bočních kapes, kam nejčastěji přijdou láhve s vodou. Oproti různých páskovým úchytům, fórovým síťkám nebo dokonce pokusům zkombinovat tento prostor s širšími zapínatelnými kapsami (které uchycení flašek komplikují až znemožňují), nabízí Aether AG luxusní vysoké strečové kapsy, kde láhve drží jak helvétská víra.

Postranní kapsy jdou v případně nutnosti stáhnout zajímavě kombinovatelným páskem. Přiznám se, že možnost vést jej vnitřkem nebo vnějškem je jedna z funkcí, jejichž záměr mi zatím zůstává utajen.

Osprey Aether AG 70 bocni kapsa na lahev s vodou

Žádné experimenty, poctivá kapsa

Přední otevírání

Pro mě největším pokrokem v komfortu práce s nabalenou výbavou je přední otevíraní batohu ve tvaru J. Celý zip s dvěma jezdci působí bytelně. Při běžném použití je zakrytý lemem a navíc jištěný stahovacím popruhem. Nemám tedy obavy ohledně životnosti řešení, ani že mi někdo něco příliš snadno z batohu uzme.

Díky tomuto řešení se lze prakticky k čemukoliv vevnitř dostat bez nutnosti přeorganizovat celý obsah batohu. Zvykl jsem si v něm věci skládat jako do kufru a je to po předchozí krosně, která možnost dostat se k vnitřnostem zepředu nenabízela, neuvěřitelná lahoda.

otevreny batoh Osprey Aether AG 70 predni kapsa na zip

„J“ otvírání

Velikost a případná komprese

Nejprve jsem váhal, zda 70 litrů bude dostatečná velikost. Přece jen, vím jak jsem občas při balení na delší expedice bojoval. Kluci z Ospreye mě ale překvapili, protože Aether pojme mnohem více, než jeho papírově mírně objemnější předchůdce. Zkrátka když chcete, narvete do něj celou krávu a ještě zbude kousek místa na koření.

Naštěstí plný objem batohu opravdu běžně nevyužiji. Pak nastupuje řádka stahovacích popruhů, které umí z obludného poloprázdného pytle vyrobit příjemný stabilní batůžek.

Kapsy na bederáku a ve víku

Jednoduše řečeno všechny doplňkové kapsy jsou dostatečně velké a dá se k nim dostat snadno a pohodlně. Prostory mimo hlavní komoru jsou důležité, protože mi dávají možnost udržovat si pořádek a členění všeho harampádí, které tahám. Ať už se jedná o drobnosti, které chci mít po ruce nebo cokoliv, u čeho netoužím, aby se to bezprizorně povalovalo kdesi v útrobách.

Kapsy na bederním pásu jsou hned dvě a příjemně překvapí, co všechno se do nich dá narvat. Do jedné třeba komplet rukavice, čepice, tunel a kapesník pro chladnější momenty.

Ve víku najdeme hned tři zipy, za které si můžeme schovat, co nás napadne. Jedna kapsička je z vnitřní strany (dole) a dvě výrazně objemnější z vnější (nahoře). Ta hornější sice primárně slouží na pláštěnku (dodávaná s batohem), ale je škoda nevyužít dobrého místa.

anti gravity zádový systém na batohu Osprey Aether AG 70

Sbaleno, připraveno…

Odnímatelné víko

Celý vrchlík se dá sundat a použít jako nouzový jednodenní batůžek. Zbytek velkého báglu snadno zakryjete náhradním „potahem“, který čeká na svou příležitost.

Osobně jsem tuto možnost nevyužil, protože pro tyto účely mám Stuff It a jsem líny přehazovat stopadesát malých krámů, které v horní části batohu běžně schovávám. Ale někdo třeba ocení…

AntiGravity system

Asi největší otazník recenzovaného kousku. Funguje Anti Gravity (AG) systém, jak se holedbá výrobce, nebo máme co do činění s lehce nabubřelým marketingem? S uznale pozvednutým obočím musím konstatovat, že opravdu funguje.

Ano, jde tu především o subjektivní dojem, ale s ohledem na fakt, že mám v horách něco našlapáno v tomto směru svým dojmům celkem věřím.

Větší část zádového systému je tvořena bytelnou avšak pružnou sítí, která plynule přechází do ramenních popruhů i bederáku. Jejím úkolem je rozložit zátěž na více svalových skupin a dopřát nosiči dojem, že má na hřbetě o pár kilo méně.

Nejlépe jsem si funkčnost této vychytávky otestoval při přenášení báglu po letišti. Ač jsem jej tahal jen tak ledabyle na jednom rameni, cítil jsem, že se váha opravdu distribuuje napříč celými zády.

Můj dojem z AntiGravity zad je veskrze pozitivní a považuji je za jednu velkých předností Aetheru. Přesto, že jsem se tahal se zásobami pro desetidenní trek, nesl se mi batoh nadprůměrně dobře.

široký bederní pás batohu Osprey Aether AG 70

Pohodlí na prvním místě

Široký a pevný bederák

Další věc, která mi připravila enormní skok v osobním komfortu. Bederní pás na první pohled vypadá jako past, která za vámi zacvakne a šlus. Je dost široký a tuhý.

První tři dny mě kvůli nezvyku dřel – až jsem se bál, že půjdu batoh vrátit. Předchozí bágl měl takový látkový bederáček, který spíše škrtil kolem břicha, než aby byl oporou. Správné nastavení nového a uvyknutí těla mi proto chvíli zabralo.

Naštěstí jsem vše rychle vychytal a nyní ani po delší době nenošení nemám absolutně žádný problém. Právě naopak – zažívám s krosnou komfort jako nikdy před tím.

Na co je nutné přivyknout je tuhost bederáku, která při nasazování batohu může být mírně na obtíž. Je potřeba nejprve jednou nohou stoupnout dovnitř a teprve pak začít krosnu zvedat. Ale opět se jedná o něco, co se dá rychle naučit.

Úchyty, popruhy a další drobné vychytávky

V neposlední řadě musím vyzdvihnout nespočet poutek a popruhů, které nijak nepřekážejí v běžném provozu a ve výsledku díky nim na batoh můžete pověsit a přikurtovat, co vás jen napadne. Spousta z nich má zároveň stahovací funkci.

Speciální místo má dvojitý úchyt na trekové hole, které si můžete snadno připnout po svém boku a mít je kdykoliv po ruce nebo je naopak odložit v případě nepotřeby.

Výborné jsou nejen boční strečové kapsy, ale hlavně velká přední, která je skoro, jako byste měli k dispozici další menší batoh.

S ohledem na uspořádání batohu je fajn posouvatelný předěl v hlavní komoře, který odděluje spodní část. Když se vám zlíbí, můžete jej klidně sundat.

Přesto, že jej osobně nepoužívám, samozřejmě se počítá i s camel bagem.

poutko na zipu u batohu Osprey Aether AG 70

Za každý prvek se dobře bere

Nevýhody

Všechno má své mouchy, že ano…

Cena

Za hubičku tahle sranda není. Sedmdesátilitrový Aether se prodává za cenu přes pět tisíc, což je na pováženou. Na druhou stranu, pokud jej beru jako investici do budoucnosti svých zad, přivírám oko. Jak jsem se rozepisoval výše – cena je s ohledem na propracovanost a kvalitu pochopitelná.

Neúplný předěl v batohu

Osobně mi trochu vadí, že v „hlavní místnosti“ nelze vytvořit dva zcela oddělené prostory. Předělová část sice drží dobře, ale pochopitelně neumí spodní díl zcela odizolovat, takže vám tam můžou propadávat drobnější věci.

Manipulace s popruhem na víku

Jediná vážnější výtka jde k nastavení popruhu, který drží zadní stranu víka batohu. Z mně záhadného důvodu klip, do kterého se popruh zacvakává, drží celou svou plochou pevně na zádech. Čímž mírně komplikuje poměrně častou manipulaci s tímto nastavením. Ne že by se na ní nedalo zvyknout, ale přiznejme si… neustále něco vycvakávat, když by stačilo zatáhnout za pásek, je trochu opruz.

zelený sbalený batoh Osprey Aether AG 70 před horou Rondane

V plné polní

Zhodnocení

Osprey Aether AG je fantastický batoh, který myslí na všechny možné potřeby horalů a cestovatelů v terénu. Nepřestávám žasnout nad všemi detaily, které je asi nejlepší vidět a vyzkoušet naživo. Mám dojem, že všechny jeho vychytávky a funkce ani nezvládnu využít.

Když shrnu to nejzákladnější:

  • Batoh se skvěle nosí a je přiměřeně nastavitelný.
  • AntiGravity zádový systém opravdu citelně odlehčuje v čemž mu pomáhá masivní bederák.
  • Manipulace s jednotlivými prvky nepůsobí frustraci. Naopak je příjemná a snadná.
  • Batoh má velké množství poutek a popruhů k připevnění dalšího vybavení nebo třeba sušení prádla :)
  • K veškerému obsahu se dá díky dobře konstruovanému přednímu otevírání a logice doplňkových kapes dostat více než snadno.

Zní takový závěr recenze až přehnaně nadšeně? Ale já z tohohle báglu opravdu nadšený jsem… :)

Pokud vám z jakéhokoliv důvodu 70 litrová verze nevyhovuje, existuje i menší nebo větší bráška. Pro dámy je pak přímou mutací uzpůsobenou jejich anatomii model Ariel AG.

Samozřejmě volba batohu je individuální záležitost a tenhle model, ba dokonce ani značka, vám nemusí dokonale sedět. Více o tom, jak najít ideální kousek právě pro vás, si můžete přečíst v mém článku jak na výběr a zkoušení trekového batohu.

Jestli uvažujete o pořízení recenzovaného vybavení, prosím zvažte jeho nákup na Hanibal.cz. Tímto činem mě podpoříte v psaní nejen dalších recenzí, ale také cestopisůpraktických článků.

muz s krosnou Osprey Aether AG 70 v mlžných horách

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
9 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře