Ztracené nebo zpožděné zavazadlo při letu: Co dělat a na co máte nárok

Letadlo přistává do cílové destinace a vy už se vidíte v moři, v restauraci, doma nebo na túře? Bezpečně stojíte na pevné zemi a pomalu se přesouváte do haly, kde vyzvednete kufry. Asi si říkáte, že teď už se nic nemůže stát. Jenže? 5 minut, 10 minut, 15 minut pryč a váš kufr stále nikde…

I tohle se může stát. Je proto dobré vědět, co dělat v případě, že zatoulané zavazadlo padne zrovna na vás.

Kufry Kompenzace

I při zpoždění zavazadla máte nárok na kompenzaci nákladů

Jestliže jste na letišti zjistili, že vaše zavazadlo nedorazilo, nezoufejte. Ještě to nemusí znamenat, že je nutně ztracené. Zavazadla se občas umí prostě jen zpozdit. I v takovém případě však máte nárok na určitou kompenzaci.

Přesněji, máte nárok na proplacení nezbytných nákladů, jako jsou: hygienické potřeby či oblečení. Nezapomeňte si tedy ponechat účtenky od nově nakoupeného zboží!

Co dělat, když vaše zavazadlo nedorazí

  • Hned na letišti vyplňte protokol o nepravidelnosti při přepravě zavazadel.
  • Jestliže se zavazadlo najde, můžete ho očekávat na adrese pobytu – dopravu hradí letecká společnost.
  • Nárok na kompenzaci nově zakoupených věcí vám vznikne pouze v případě, že do 7 dní u dopravce písemně zpožděné zavazadlo reklamujetedo 21 dní předložíte účtenky za zakoupené věci. Tento nárok je nutné podat písemnou formou i s přiloženými účtenkami.
  • Letecká společnost proplatí pouze skutečně potřebné věci, jako zubní kartáček či základní ošacení. Nákup značkové kabelky budete k proplacení obhajovat jen velmi těžko.

Letiste Kompenzace

Ztracené zavazadlo

Když se ani po 21 dnech vaše zavazadlo neobjeví, je oficiálně považováno za ztracené. V takovém případě máte nárok nejen na proplacení nezbytných nákladů, ale také na celý obsah ztraceného kufru. Velmi obtížné však bývá prokazování, co všechno uvnitř zavazadla opravu bylo.

  • Na finanční kompenzaci za ztracené zavazadlo máte nárok od 21. dne až do dvou let od ztráty.
  • K reklamaci přiložte v ideálním případě také fotografie sbaleného kufru.
  • Maximální částka, kterou můžete získat je však pouze 38 000 Kč. Jestliže tedy víte, že váš kufr má vyšší hodnotu, je lepší si zavazadlo před odletem pojistit.

Letadlo Kompenzace

Pomoc s odškodněním

Máte osobní zkušenost se zpožděným nebo ztraceným zavazadlem? A chcete získat finanční odškodnění, na které máte nárok? Jednou ze společností, která vám se získáním peněz od aerolinky může pomoci je firma Vaše nároky.cz.  Ta si za pomoc v dohadování s aerolinkami žádá provizi ze získaného odškodnění, která jim náleží jen v případě vyhraného sporu.

Jednoduše si zadáte případ na webových stránkách a pak už jen čekáte na vaše peníze. Celou komunikaci a papírování za vás udělají jiní. Dejte si však pozor, aby jste z vaší strany splnili lhůty popsané výše.

Autorem tohoto článku je společnost Vaše nároky.cz

Letiste Kompenzace02

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře