Jezero Fuxian: Pozemský ráj na sklonku kariéry

Už když jsem projížděl skrz hradbu kopců svírajících modrou hladinu v marné snaze uchránit ji před nevyžádanou lidskou pozorností, tušil jsem, že se mi zde bude líbit. Fuxian je krásný kus země, který v Číně bohužel nemůže utéct devalvaci masovou turistikou. I když se mu to do donedávna aspoň z části dařilo, dnes jsou celé jezero i zemědělské usedlosti okolo něj zasazené do proměnlivých kulis bez přestání budované říše. Ani rozestavěné resorty mu však nemohou ubrat na nádheře.

Úvod do Číny

Ranní start v Chengjiangu nabízí přehršel dojmů uvádějících do čínské reality. Pokud jste v zemi stejně jako já teprve druhým dnem, uchvátí vás nové detaily pouličního života, jako je outdoorový karetní klub důchodců, nebo vůně pestré kulinářské nabídky. A samozřejmě se nevyhnete souboji s jazykolamem, kterým se tu mluví, protože angličtina je v říši středu spíše bájnou legendou, než akceptovaným způsobem komunikace.

Zábavný je zvyk Číňanů na vás téměř křičet v domnění, že jim pak budete lépe rozumět. První dojem z tety, u které jsem zakotvil na nudlovou polívku k snídani, byl v duchu „kašli na hlad a zdrhej!“ Nakonec se z ní vyklubala extrémně milá paní, která to se mnou myslela docela dobře a dokonce mi sama nabídla doplnění vody. Jen její lekce, k čemu jsou jaké nudle dobré, by bez problému zapadla do libovolného válečného filmu.

Kachny na hacich Cina

Kachna je v Číně oblíbená

Pracovitý národ

Vybaven vším potřebným od lihu do vařiče po pálivou klobásu (ten kus hovězího i s oháňkou jsem radši nechal na pultu) jsem se vydal na obhlídku budovatelské mánie, která panuje kompletně v celé Číně. V kontrastu s klidnou hladinou jezera a trpělivou prací zemědělného lidu na polích okolo města však působí obzvláště brutálně.

vystavba Fuxian Jezero Cina

Budujeme…

Bohužel relativně nedávný článek, jež zmiňoval praktickou liduprázdnost strání na východ od Fuxianu, se v průběhu návštěvy ukázal prudce neaktuální. Ze západu svá chapadla natahuje nově budovaná dálnice a panenské pobřeží si vzali do péče developeři sázející do svahů nad jezerem jeden hotel za druhým. Krásná pěší stezka okolo jezera je v půlce brutálně přerušena plotem okolo Hiltonu. Přece se jim chudáci nebudou toulat po golfovém kurzu, že?

Likvidační davy čínských turistů zatím naštěstí nepřijely. Již hotové resortíky s pětihvězdičkovými výhledy je zatím jen netrpělivě očekávají. Proto jsem si pouť okolo jezera mohl nejspíše jako jeden z posledních vychutnat relativně v klidu.

hotely Fuxian Jezero Cina

Apartmány připraveny

Tak tady ano

Závěr dlouhého pěšího dne byl nikoliv třešničkou ale aspoň melounem na dortu. Místo, jež jsem sám pro sebe pojmenoval „Svatební mys“ se prakticky okamžitě zařadilo na seznam nejhezčích lokací, kam má špinavá noha kdy vkročila. Fenomenálnější plac k pozorování západu slunce neumí ani Photoshop. Oni všichni ti svatební fotografové, jež okolo pobíhali, dobře ví, proč svou načančanou klientelu vozí právě sem. Takovou koncentraci nevěst a křečovitých úsměvů jsem ještě neviděl.

zelen a mdora hladina jezera Fuxian v cine

Svatební mys

Má to své výhody. Když vás omrzí zírat do modravé dáli, můžete se bavit pozorováním, kterak vypiplané dívčiny na hodně vysokých šteklech za pomoci svých okvádrovaných mužů slézají na nejfotogeničtější místa poloostrova. Ta nejlepší skaliska jsou samozřejmě přístupná jen offroad, což je skvělým prvkem do situační komedie, jež se okolo odehrává.

cinska nevesta a zenich na skale u jezera Fuxian

Opatrně

Ve chvíli, kdy jsem nad vodou objevil malou jeskyni tak akorát pro jednoho znaveného spáče, prožil jsem si drastický vnitřní boj. Tady bych chtěl večeřet, snídat a možná strávit stáří. Bohužel je kempování přímo u jezera zakázáno. O nevědomosti policajtů, které jsem toho dne několikrát minul, nelze mít žádné iluze. Do jeskyňky jde z cesty perfektně vidět a divil bych se, kdyby tohle nebylo jedno z pravidelně kontrolovaných míst. Ještě chvíli jsem si poplakal a se supěním se vydal do stráně nad jezerem. Nuž nakonec ani změna perspektivy nebyla nejhorší…

Těžce jsem se druhého rána loužil s jezerní hladinou, ale přede mnou stála výzva pár desítek kilometrů přes neznáme hory. Snad se mi podaří vrátit. Kdo ví jak bude vypadat kouzelné místo, kde se fotí nevěsty, za pár let? Tajně věřím, že se mu nějakým zázrakem podaří přežít a uchovat si něco ze své nebeské atmosféry.

zapad slunce nad jezerem Fuxian

Západ slunce nad jezerem Fuxian

Fotogalerie

Chceš si přečíst víc?
Mista Reklama 23

Napsal jsem knížku plnou těch nejlepších cestopisů za sedm let toulání po světě. Bláznivé historky z netradičních destinací doplňují úvahy a tipy na nejrůznější cestovatelská témata od plánování přes průšvihy na cestách po masový turismus.

“Místa, kam se nechodí” tě pobaví, nadchnou a především inspirují k vlastním nečekaným objevům.
Koupit na eshopu

Praktické info

Jezero Fuxian leží v Čínské provincii Yunnan. Město na severu jezera – Chengjiang (澄江县) – je přístupné autobusem z Yuxi (25 CNY) a předpokládám také z mnohem většího Kunmingu, jež je metropolí celé oblasti. V případě, že byste chtěli pokračovat pěším výletem přes hory nad jezerem nebo jen zůstat na pobřeží déle, doporučuji zde nakoupit zásoby.

Jezdí odtud autobusy všude okolo a samozřejmě i podél jezera do turistické vesničky Haikou. Vyhodí vás po cestě, kde si řeknete. Já jsem šel celou trasu pěšky, ale není to úplně pro každého. Když se nepohybujete po zbudovaném chodníku, nezbývá než jít po docela velké silnici, což není žádný med.

Mnou navrhované zkrácení. Buď přímo z centra nebo v případě, že se vydáte na průzkum agrární atmosféry okolo města, pak ze severovýchodního cípu jezera si vzít autobus a nechat se vyhodit na místě označeném v mapě jako „Dobré koupání“. Na autobus stačí mávnout po cestě a říct mu až budete chtít zastavit. Přes den jezdí velmi často. Ušetřené 4 a více km po asfaltu vaše nohy ocení.

Kde přesně se dá vejít na turistický chodník okolo Fuxianu nejblíže městu nevím. Já na něj narazil náhodou mnohem později. Ve skutečnosti začíná už kdesi na západním pobřeží, takže si můžete udělat ještě delší obchůzku. Občas je stezka přerušena pláží nebo hotelem a nezbývá, než místo obejít po cestě.

Voda se dá dokoupit ještě ve městě než se cesta stočí na jih a nebo potom v usedlosti naproti Hiltonu, Dawanu (malé obchůdky) či určitě v Haikou, pokud byste šli/jeli až tam.

Kempování přímo u jezera je zakázáno a domnívám se, že i poměrně dobře hlídáno. Spát se dá v kopci nad „Svatebním mysem“, kudy jsem pak pokračoval přechodem přes hory. Stačí vyjít po cestě kus nad jezero, trochu pochodit svah okolo a najít si vhodný plac. Zcela výjimečně se tady nic nepěstuje, což je jinak kempovací zábrana číslo jedna ve skoro celé Číně. Pokud byste chtěli spát jinde, nechce si na hledání nocležiště dost velkou rezervu.

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře