Recenze čelovky Fenix HM61R Amber: Výkonná svítilna pro všechny, kdo vědí, co potřebují

Už je tomu nějakou dobu, co se mým nerozlučným nočním společníkem stala dříve recenzovaná fantastická čelovka FENIX HM50R. Na základě detailního článku o zkušenostech s ní jsem dostal příležitost mrknout se na zoubek i její výkonnější sestřičce. Zjistil jsem, že původní oblíbenkyni sice nenahradí, ale může za ni výborně zaskočit tam, kde je nutné proniknout tmou opravdu daleko a pořádně.

Základní vlastnosti čelovky a koho tento kousek nejspíše osloví

Pokud vás zajímají přesné parametry jako rozměry v milimetrech a světelný tok jednotlivých režimů v lumenech, mrkněte na stránky výrobce. Jejich opakováním bych jen nosil dříví do lesa. Laicky řečeno je HM61R Amber bytelná (ale ne zbytečně velká), odolná a šikovná potvora, která umí důkladně posvítit.

Na hlavě i v peněžence ji už trochu pocítíte (cca 150 gramů, resp. přes dva tisíce korun), ale s ohledem na parametry předpokládám, že podobnou světlušku na steroidech si pořídí především lidé, kteří mají konkrétní nemalé nároky a vědí, do čeho jdou.

Světelný výkon, odolnost, dlouhá výdrž akumulátoru a vodotěsnost ji podle mého soudu dokonale předurčují k jeskyňářskému využití, jako pracovní svítilnu nebo při dokoupení držáku na kolo/helmu coby cyklosvětlo. Nadšení z Amberu budou pravděpodobně i blázni do nočních šifrovacích her nebo extrémních pochodů typu B7 či Brněnské pochod vokolo Štatlu.

Nutno poznamenat, že pro spoustu technických parametrů a konstrukčních detailů platí většina toho, co jsem napsal v dřívější recenzi na HM50R. V tomto článku hodnocená HM61R Amber je především o něco větší, výrazně výkonnější a umí svítit červeně. Velkou část detailů tedy nebudu rozpitvávat znovu a uvedu jen to nejpodstatnější, co tento kousek charakterizuje.

02 Celovka Fenix Hm61r Amber Recenze

Fenix HM61R Amber v celé své kráse

Světelné režimy a ovládání

Podobně jako u menší HM50R má i Amber parádně odladěné světelně režimy. V bílém spektru jich najdete pět. Úvodní je tlumená bludička pro všechny případy, kdy nechcete oslepovat i přes cihlovou zeď. Už s třetím se dá krásně bez problému jít či běžet za stoprocentní tmy v náročnějším terénu. Poslední dva jsou pak pro případy, kdy se potřebujete rozhlédnout po okolí, hledat značku nebo zkrátka udělat si z černočerné noci jasný den.

Co oceňuji všemi deseti a náramně mi schází u staršího kousku, je možnost přepnout na červené světlo. Červená je hůře vidět na dálku a především podstatně méně oslňuje, což je obrovská výhoda. Třeba na čtení ve stanu, který s někým sdílíte, je červený režim ideální.

03 Celovka Fenix Hm61r Amber Recenze

Červený režim je ideální na literární večery ve stanu, kdy nechcete budit své „spolubydlící”

Výhody

Netřeba to nějak extra pitvat, za největší přednosti FENIX HM61R Amber považuji následující:

Snadné ovládání a manipulace

A to po všech stránkách. Na hlavě si tuhle – co si budem povídat – už trochu větší potvůrku přikurtujete třemi snadno nastavitelnými reflexními pásky. Pro přenos lze snadno uzamknout pootočením krytu baterky, aby se vám omylem nezapnula a nevybila. Při zapínání si můžete vybrat, jestli ji spustíte do červeného nebo bílého světla, a v jejich rámci si bude pamatovat poslední použitý výkonnostní režim.

Přepínání a nastavování lze snadno dělat jednou rukou. Zde je nutné zdůraznit filosofii Fenixu, kdy jsou čelovky uchyceny tak, že je můžete natočit zcela podle své libosti, což dává značnou flexibilitu.

Veškeré ovládání se provádí jediným příjemným a dobře stisknutelným čudlíkem. Různým nasazením světla do držáku si navíc můžete určit, na jaké straně jej budete mít.

Odladění světelných režimů

Pět stupňů od bludičky po vlak v tunelu – tedy maximální výkon 1200 lumenů a dosvit 145 metrů. Co chtít víc?

Červené světlo

Na čtení, neoslňování kamarádů, rychlé kouknutí do mapy atp. Bohužel u spousty čelovek není samozřejmost.

Nabíjení

Prostě jsem se zamiloval do možnosti nabíjet veškerou svou cestovní elektroniku pomocí USB. Amber má kvůli dokonalé vodotěsnosti specificky řešený hlavní nabíjecí konektor – ten je magnetický. Avšak, abyste nemuseli tahat zvláštní kabel navíc, dá se akumulátor vyndat a nabíjet i přes klasické micro USB, což je výborná vychytávka, protože je mi jasné, že konkrétní specifický káblík se snadno ztratí či zapomene.

V případech nouze se dá akumulátor nahradit i relativně běžně dostupnými baterkami (CR123A), které si tím pádem můžete hodit do batohu na dlouhé výpravy bez dostatečné kapacity powerbanky nebo přístupu k elektřině.

Odolnost  a vodotěsnost

S čelovkou se klidně můžete půl hodiny potápět do hloubky dvou metrů a nemělo by jí to dle standardu IP68 uškodit. Obyčejný déšť nebo jeskynní potůček ji tedy tím tuplem nerozhází.

Amber je k tomu navíc i mechanicky odolná – tělo není z náchylných plastů, ale poctivého leteckého hliníku. Vydrží tím pádem i velká příkoří a hrubější zacházení.

Výkon a výdrž v miniaturním balení

Vím, že technologie kráčí kupředu mílovým tempem, ale stejně mě pořád překvapuje, co všechno se vejde do relativně malého tělíčka. Čelovka vypadá trochu jako zkrácená tuba od šumáku, která nepřesahuje širší dlaň.

V praxi díky Li-ion akumulátoru s kapacitou 2 600 mAh vydrží v prostředním režimu, který poskytuje dostatek světla pro pochod nebo běh v náročném terénu, svítit téměř 12 hodin. Takže se dá spolehnout na to, že vás bude provázet celou noc.

Variabilita a příslušenství

Celá konstrukce je extrémně variabilní. Svítilna se dá snadno vyndat z hlavového držáku, připnout za sponku, kterou disponuje, nebo magneticky přichytit na libovolnou železnou konstrukci.

Díky specifické podobě „trubičky“ ji v případě potřeby nějakým způsobem přikurtujete, na co chcete. Snadno ji pochopitelně nandáte na jeskyňářskou nebo horolezeckou přilbu, které jsou na přichycení libovolné čelovky uzpůsobené. Pro cyklisty jsou fajn volbou univerzální držáky na řídítka, které stojí do tří stovek, nebo kombinace tohoto nalepovacího úchytu na přilbu a náhradní „kapsičky„, díky níž nebudete muset sundávat popruhy, pokud se rozhodnete pro upevnění na cyklohelmě.

05 Celovka Fenix Hm61r Amber Recenze

Posvítit umí zkrátka parádně. Potěší i reflexní popruhy.

Co je na zvážení

Jako turista bych zvažoval především robustnost čelovky, která však umožňuje popisovaný výkon. Pro běžné použití, kdy potřebuju dojít kousek za tmy, postavit stan, uvařit nebo mastit karty, si popravdě řečeno vystačím i se slabším kouskem. Světelnější režimy HM61R jsou pro obyčejného horala možná už zbytečně výkonné a raději sáhne po něčem skladnějším a lehčím.

K čemu mi však přijde „šedesát jednička“ parádní, je cyklistika – tam jsem s výkonem slabší sestřičky na hraně komfortu (dá se, ale více světla by neuškodilo). Jediná škoda je, že samotná čelovka je už moc velká na nasazení na hlavu pod helmu. Opravdu v tomto případě doporučuji pořídit si vhodný držák.

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Poznej lépe své kamarády a zabavte se nejen na dlouhých cestách.

60 karet díky kterým ti nikdy nedojdou náměty na zajímavou konverzaci. Témata jsou spjata s cestováním a dobrodružstvím, ale hru / povídání si užijí i méně zcestovalí.

Prohlédnout na eshopu

Souhrn

Zkrátka a dobře, pokud potřebujete hodně šikovnou čelovku splňující výše popsaná kritéria, je Fenix HM61R Amber skvělá volba. Jde o vymakané a výkonné světlo, které jen tak něčím nezlikvidujete, vydrží s vámi celou noc, můžete s ním rýt v bahně a nebude vás frustrovat nedomyšleným ovládáním. Přitom s ohledem na to, co umí, není zas tak velká.

Přesto ji doporučují především těm, kdo na první místo staví právě výkon a odolnost a až pak váhu a rozměry. V opačném případě radím sáhnout třeba po skvělé menší a lehčí HM50R, která také rozhodně není z cukru a posvítíte si s ní více než dobře.

01 Celovka Fenix Hm61r Amber Recenze

Čelovku pro recenzi zapůjčil oficiální distributor pro ČR.

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře