Do jakého batohu se sbalit na kratší i delší túru?

S prvními jarními paprsky to táhne do přírody stále více lidí. Ať už vyrazíte na víkendový výlet nebo na pořádnou vysokohorskou túru, určitě budete potřebovat pořádný trekový batoh, do kterého sbalíte všechno, co by se vám mohlo při kempování hodit.

V ideálním případě byste si pořídili na každou příležitost vyhovující zavazadlo a bylo by to vyřešené. Jenomže, kdo to má doma všechno skladovat, navíc, když na velkou výpravu do hor vyrazíte stěží jednou za rok. Než se pustíte do nakupování, je dobré si rozmyslet, na co vlastně budete batoh používat, kdo ho bude nosit a také jak často ho využijete. Na trhu dnes najdete nepřeberné množství outdoorových batohů, takže si ten nejlepší určitě vyberete.

Na velikosti záleží

Pokud plánujete dlouhé túry přes hřebeny a přespávání pod stanem, měli byste se poohlédnout spíše po větším, expedičním batohu od 50 litrů nahoru. Na víkendové přespání nebo cestování od chaty k chatě si vystačíte se střední velikostí turistického batohu s objemem do 50 litrů. Podle čeho se tedy rozhodnout jaký batoh vybrat? Držte se toho, že malý batoh nenafouknete a ten velký můžete snadno zmenšit. Pamatujte si také, že byste na zádech neměli nést větší váhu, než je třetina vaší hmotnosti.

batoh osprey zluty

Pánský nebo dámský batoh?

Kromě velikosti je nutné volit batoh ještě na základě dalších parametrů. Rozdíly jsou mezi pánskými a dámskými turistickými batohy. Ty dámské se vyznačují kratšími zády, užšími popruhy a jinou anatomií bederního pásu. Platí zde, že čím větší náklad nesete, tím důležitější je respektovat anatomické rozdílnosti mužského a ženského těla.

Opěrný systém

Opravdu důležité je, aby vám batoh na zádech seděl jako ulitý. Základem je dobře seřízený bederní pás, tvar zad a správně nastavené nosné popruhy. Kromě nastavení je důležitá i správná šířka popruhů.  Tím docílíte ideálního rozložení váhy po celých zádech a zabráníte tomu, aby se vám batoh během chůze na zádech houpal.

Opěrný systém outdoorových batohů musí být také správně odvětráván, v opačném případě byste si totiž svou túru moc neužili a jenom měnili propocená trička.
osprey batoh hory

Kapsy a další výbava

Při balení i během cesty oceníte možnost přístupu do komory batohu z více stran. Díky této vychytávce nemusíte vytahovat celý obsah, ale pohodlně se dostanete k tomu, co potřebujete. U některých trekových batohů je vnitřní kapsa rozdělena na dvě, což vám spolu se systémem kapes, sítěk a přezek usnadní život.

Užitečné kapsy najdete i na víku batohu. Horní kapsa je ideální pro uložení nezbytností, které potřebujete mít po ruce (kapesníky, foťák, …) a ta spodní slouží pro uložení dokladů a cennějších věcí.

Co dalšího by měl batoh mít?

V dnešní době bývají turistické batohy vyrobeny z nepromokavého materiálu, případně mají pláštěnku, kterou při dešti na batoh obléknete. Outdoorové batohy mívají ve výbavě i hydrovak, který je praktičtější než plastová láhev s vodou. Ani tu však nenechávejte doma, protože rezerva je rezerva.

Autorem tohoto článku je firma Rock Point

Batoh osprey aether 60 kapsicky

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře