Nepál: Praktické informace a tipy na cestování ve stínu Himálaje

Autor tohoto průvodce Kuba Frank v Nepálu strávil už 7 měsíců a každý rok se aspoň jednou vrací. Přesto, že jsou tam mizerné silnice, všechno trvá, panuje korupce a města dusí značné znečištění. „Tím nejdůležitějším jsou pro mě lidé,“ říká, aby objasnil, co jej tak táhne do země, jež se díky Himálaji dotýká nebes.

hvezdna obloha nad himalajem

Hvězdná obloha nad Himálajem, Nepál

Doprava do Nepálu, letenky

Letenky do Nepálu nabízí více společností. Přestup budeš mít nejčastěji v Dubaji, Dauhá, či s Turkish Airlines v Istanbulu. Nejzajímavější bývají akce u Qatar Airways, Emirates a Turkish Airlines – dobrý servis, krátký přestup, společnosti na úrovni. FlyDubai a Air Arabia nabízí lowcost variantu dopravy do Nepálu, ovšem je třeba si přibalit řízky. Pokud trefíte na akční letenku třeba u Qataru, tak se cenově pohybují ve stejném rozmezí jako lowcost aerolinky 13-17 000 CZK.

Aktuální ceny letenek můžete zjistit na Pelikán.cz, nebo použijte vyhledávač níže (výsledky se zobrazí v novém okně).

TIP –> Jestli nejste v létání úplně kovaní, pomůže vám Markétin průvodce „Poprvé na letišti a první cesta letadlem”.

Vízum a vstup do země

Platnost tvého pasu musí být minimálně šest měsíců od data návratu z dané země (tento požadavek má téměř každý stát).

Aktualizace 2022, získaní víz se zjednodušilo a zlevnilo:

Nově lze kromě národních ambasád získat turistické vízum po příletu nebo na pozemních hraničních přechodech. Již není možné žádost kompletně vyřešit online, ale můžeš si pomoci jejím předvyplněním (nejdříve 15 dní před příletem).

Pokud online formulář nevyužiješ, v příletové hale jsou počítače, kde lze žádost vyplnit na místě (nebo je šance, že ti ji dají už v letadle). Pokud však přiletí více letadel ve stejný čas, tvoří se fronty, tudíž si online předvyplněním nejspíše trochu urychlíš postup.

Úředníkům se následně platí v hotovosti (ačkoliv lze údajně využít i jiné metody platby, samotná úřední stránka doporučuje cash):

  • 15 dní – 30 USD
  • 30 dní – 50 USD
  • 90 dní – 125 USD

Některé zdroje zmiňují, že je v žádosti nutné uvést adresu ho(s)telu, kde budeš bydlet. Tak je lepší mít nějakou po ruce ;)

zdravici nepalci

Vítej v Nepálu

Zákaz nezávislé turistiky v chráněných oblastech – platí nebo ne?

Od 1. dubna 2023 Nepál vydal nařízení, které by efektivně zakázalo trekking bez průvodce v chráněných oblastech. Dle nového pravidla, pokud byste chtěli cestovat v takových místech, potřebovali byste si najmout guida nebo být součástí (oficiálně) organizované výpravy.

Na internetu najdete spoustu článků, které píšou, že se „ban“ vztahuje na celé území, ale to je pravděpodobně kachna. Tiskovka přímo od Nepal Tourism Board, celkem jasně hovoří pouze o „protected areas“, což dává celé informaci o zákazu přiměřenější rozměr. I když pro spoustu dobrodruhů to pochopitelně znamená rapidně zmenšený výběr potenciálních zajímavých tras.

Více informací zde:

AKTUALIZACE PODZIM 2023: Podle různých reportů zatím není pravidlo vynucováno a vše víceméně funguje jako dřív. Aktuální informace najdete na webu Betiful World (pisatelka si jmenuje Beti, není to překlep ;) ).

Poznámka: Tato část byla doplněna editorem na základě aktuálních dostupných informací

Peníze a ceny

Naše doporučení je rozměnit si doma České koruny (CZK) na Americké dolary (USD) a ty posléze vyměnit v Nepálu za Rupie (NPR). V omezené míře se dá platit platební kartou (většinou jsou ovšem připočítány ještě procentuálně poplatky za platbu kartou, standardem bývá 3-5%). Výběry z bankomatu jsou možné, ovšem jsou opět zpoplatněné fixní částkou + poplatkem tvojí banky. Ideální je mít nějakou finanční rezervu, protože stát se může cokoliv. Naše doporučení je 15-20 % z celkového budgetu na cestu (bez letenky).

Cenově je Nepál velmi dostupný v neturistických místech. V odlehlejších vesnicích a mimo turistické trasy přežiješ za přibližně pětinu nákladů, co u nás.

Úplně jiná je situace v turisticky vytížených místech (Pokhara, Kathmandu, hory a treky kam chodí turisté hojněji). Tam jsou ceny porovnatelné ČR a někde i dražší. Obecně čím výše jsi, tím více to stojí.

Důležitá věc: v horských chatách na trecích se NESMLOUVÁ. Jídlo tam muselo být vyneseno lidmi, či mulami a ve většině míst mají pevně stanovené ceny na základě dohody jednotlivých ubytování mezi sebou. Prosím v horách nesmlouvejte, je to neslušné.

Příklady cen

Koupíš-li si suvenýry:

  • pohlednice se známkou poslaná do Evropy stojí 10-60 CZK
  • magnetka na lednici stojí 20-80 CZK
  • ručně vyřezávaná dřevěná figurka stojí podle velikosti 150 CZK – několik tisíc CZK

Chceš-li se obléci jako místní:

  • lněná košile unisex stojí 150-400 CZK
  • bavlněné kalhoty unisex stojí 200-600 CZK
  • kalhoty s motivem z bavlny unisex stojí 100-400 CZK
  • vybavení do hor je v průměru o dvě třetiny levnější než u nás (kvalita je také nižší)

Máš-li chuť na místní čaj, koření, kávu:

  • 100 g černého čaje stojí 100-500 CZK (dle kvality, sklizně a balení)
  • 100 g kardamomu stojí 80-200 CZK (dle kvality a balení)
  • 100 g garam masala stojí 20-40 CZK (dle kvality a balení)
  • 100 g mletého chilli stojí 15 – 25 CZK (dle kvality a balení)
  • 100 g mleté kurkumy stojí 15-30 CZK (dle kvality a balení)

Dáš-li si každý den:

  • jedno lassi (nápoj z jogurtu, vody, koření a někdy i ovoce), připrav si navíc 400-600 CZK (17 dnů)
  • jednu Coca Colu, připrav si navíc 350 CZK (17 dnů)
  • jedno pivo (ležák – 4.8%), připrav si navíc 1 400 CZK (17 dnů)
  • tři banány a jedno mango, připrav si navíc 350 CZK (17 dnů)
jak a kopec v himalaji

Čumět jak jak…

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Ukaž, že tvé srdce tepe pro hory a dobrodružství.

Kvalitní tričko s mým nejoblíbenějším motivem. Pohodlná bavlněná verze na parádu nebo funkční na sport a turistiku.

Prohlédnout na eshopu

Ubytování

Ve velkých městech jsou možnosti větší: od hotelů až po levné ubytování v hostelech. Pokud pojedeš mimo turistická místa, tak je určitá pravděpodobnost, že oficiální ubytování nenajdeš. Ovšem v tomto bodu nemám pochyb o místních, kteří jsou úžasní. Věřím, že by Ti nabídli ubytování, a ještě by Tě královsky pohostili, když bys byl v koncích. V Nepálu můžeš také stanovat. Neslyšel jsem o specifických omezeních. Dávejte bacha v horách na divoká zvířata (jaci, krávy, buvoli, v určitých východních oblastech Bengálší tygři, ale jen zatoulaní….)

Doprava

Doprava je v Nepálu kámen úrazu. 200 kilometrů trvá, dle technických problémů vozu, 6-12 hodin. Infrastruktura je špatná, silnice jsou děravé a úzké. Ty nejfrekventovanější jsou zacpané hustou dopravou. Spoustu lidí raději mezi jednotlivými městy létá lokálními společnostmi (Yety Airlines, Buddha Airlines, Simrik Airlines,…).

VIP autobusy jsou celkem v pohodě. Jsou bezpečnější než vany (Toyota Hiace-lokální doprava pro místní), případně džípy. Řidiči autobusů bývají totiž opatrnější a „nedivočí“ až tolik… Autobusy jsou o 100-300 rupií dražší (1 CZK=6,5 NPR).

Letenky jsou dražší. Kathmandu-Pokhara stojí v jednom směru okolo 120 USD.

lode na rece v Nepalu

Domluva

Základní kouzelnou formulkou je: „Namaste, kosto čao“? Klaním se Ti, jak se máš?

Domluva je v turistických místech v pohodě. Anglicky se domluvíte s většinou lidí v Kathmandu, v Pokhaře i v „tea housech“ na trekových stezkách v horách. Mimo hojně navštěvovaná místa je to už horší. Anglicky tam mnoho lidí nebude umět. Ovšem Nepálci jsou velmi milí a příjemní. Usmívají se a nebojí se dívat do očí. Nalaďte úsměv, připravte pantomimu, buďte milí a zažijete nádherná setkání.

–>TIP: Chcete rychle zvládnout aspoň pár slov v exotické řeči? Markét sepsala užitečné tipy, jak se naučit základy cizího jazyka co nejefektivněji.

stara pani a dite pred domem

Usměvavá Nepálka s dítětem v náručí

Jídlo

Nepálská kuchyně je zejména o rýži se zeleninovými přílohami, dále pak momo (pirohy se směsí ze zelí, případně masa). A také plackami (roti, čapáty,…) na různé způsoby. Podobá se v hodně ohledech severoindické kuchyni. Je velmi lehká a výživná. Po měsíci Ti ale už přijde spíše stereotypní. První týden se v každé destinaci vyvaruji masu a jím jen zeleninu. Kombinuji jídlo s čerstvou cibulí i čili (stejně jako slivovice dezinfikují a pomáhají lepšímu trávení). Jídlo je ostřejší než u nás, ale určitě se dá požádat šéfkuchaře o ubrání ostrosti.

Dal Bhat je nejtradičnější jídlo Nepálu. Jedná se vařenou bílou rýži s omáčkou z červené čočky, případně jiných luštěnin. Dále se mohou připravit další přílohy jako různá Sabdží – dušená, smažená, vařená zelenina na různé způsoby. K Dal Bhatu se podávají nejčastěji Pickles (lehce pikantní a slaná rajčatová omáčka, či naložená zelenina) a Papadam (osmažená placka v oleji). Servírování Dal Bhatu je ideální na velký talíř, kde je rýže a pak v menších mističkách jednotlivá Sabdží okolo. Servíruje se s čerstvou zeleninou a čerstvě nakrájenou cibulí nebo dle chuti.

visuty most v Nepalu

Pokud se bojíte takovýchhle mostů… přestaňte ;)

Voda

Kohoutková voda není pitná. Voda ve vyšších nadmořských výškách je v pohodě. Chce jen kontrolovat, jestli nad Tebou nemá stádo jaků toaletu 😊

Dostupná je balená voda. Nenajdete ale větší než 1.5 litru. Výborný je UV filtr od Steripenu. Litr přefiltrovaný za minutu. Zvážit můžeš také otestovaný Sawyer Squeeze.

V Nepálu je velký problém s plasty – na 30 milionů obyvatel nenajdete jedinou recyklační společnost. Vše se pálí nebo zahrabává. Proto si rozmysli, jestli budeš každý den používat x petek nebo si pořídíš filtr a camel bag.

muz s nakladem na moste pres reku

Mosty v Nepálu můžou být fakt divočina

Mapy

Trekové mapy jsou k dispozici v turistických a specializovaných obchodech zejména v Pokhaře a Kathmandu. Důležité je mít aktuální mapu (kontrolujte si datum vydání) a kontrolu třeba ještě přes aplikaci Mapy.cz, ta je velmi přesná a offline mapa funguje výborně.

barevne vlajky na chramu

Barevné vlajky na chrámu

SIM karta, data, pokrytí signálem

Pro získání sim karty je třeba mít fotografii a vyplnit jedno až dvou stránkový formulář. Ve velkých městech se simkarty prodávají v obchůdcích polepených samolepkami telekomunikačních společností (Namaste, Ncell, Dialog). Doporučuji Ncell kvůli pokrytí.

Signál je na jihu téměř všude i s 3G sítí. V horách musíte počítat s omezením, signál se tam dostává hůře. Ale v horách si stejně užíváš hor, a ne signálu 😊

destny les v nepalu

Tajemný les

Bezpečnost

Nepál je bezpečná země. Občas jsou stávky, kde projíždí banda zuřivých motorkářů s vlajkami městem, ovšem nejedná se o nebezpečnou událost. Za poslední tři roky jsme v Nepálu nezažili ani výjimečné stavy, případně nebezpečné situace.

Politická situace je také stabilní. Taky stabilně zkorumpovaná, pokud nemusíte, nevybavujte se s oficíry.

male nepalske dite ve vesnici

Roztomilá nepálská holčička

Permity na treky do hor, TIMS card

Severní část Nepálu je pokryta horami běžně přesahujícími sedmitisícovou hranici. Himálaj z velké části tvoří velehory, které se v takovém množství téměř nikde jinde nenacházejí.

Klasické trekové cesty jsou někdy přístupny pouze s místním průvodcem. Tady se bavíme například o oblasti Manaslu, Kanchenjungy, Upper Mustangu a dalších. Nově (od roku 2023) jde o všechna chráněná území, jak se píše výše.

Pokud Nepál dále nezpřísní nová pravidla, stále zůstávají pohoří, kam můžete bez průvodce. Vizte přehled na Explorers Web. Mezi volně přístupnými by mělo zůstat území Khumbu Valley (Everest).

Ke vstupu do chráněné oblasti je vždy třeba mít povolení – Entry Permit a poté také kartičku trekera – TIMS card. Tato povolení Tě budou stát od 35 USD po 500 USD podle toho jaké místo si vybereš. Čím více chráněné území, tím dražší povolení vstupu. Zajímavost – nejdražší je povolení pro vstup do oblasti Upper Mustang. Ta se nachází severo západně od pohoří Annapurny a jen povolení vstupu stojí 500 USD na osobu, přičemž ve skupině musíte jít dva a mít místního průvodce.

Osobně se do hor vydávám vždy s nějakým místňákem. Je to člověk, který se v horách narodil a ví, co dělat a jak se chovat téměř v jakékoliv situaci. Přidanou hodnotou jsou jeho postřehy a znalosti prostředí, kdy je Ti schopný spoustu věcí vysvětlit a ukázat i to, čeho by sis normálně nevšiml. Navíc tím dáváme práci místním a tím je podporujeme.

lide na treku v himalaji hory

Na výletě v Nepálu

Aklimatizace na výšku

Ve chvíli, kdy začne ustupovat vegetace (nejčastěji kolem 3500 m.n.m.), začne ubývat i kyslíku ve vzduchu. Díky tomu mohou neaklimatizovaní jedinci mít zvláštní pocity po těle. Člověku se může motat a bolet ho hlava, bude se cítit nafouklý. Také může přijít na nevolnost a občas i zvracení. To všechno je poměrně běžná reakce a není třeba panikařit.

Tělo Ti říká, že bys měl zpomalit. Zůstat nějaký čas v dané výšce, případně o kousek sestoupit a sžít se s prostředím (aklimatizovat se). Nad výšku 3500 metrů by se nemělo stoupat více jak 200-400 výškových metrů denně, pokud není člověk trénovaný.

Dost často slýchám o výškově nemoci, tzv. Altitude Mountain Sikness (AMS). Na běžných trekových turistických cestách, při dobré kondici, bez vážnějších nemocí a při dodržování kroků k dostatečné aklimatizaci by se AMS neměla dostavit. Laicky se jedná o opuchnutí plic a mozku, které mohou vést i ke smrti. Pokud bys měl AMS, tak je třeba okamžitě sestoupit do nižších výšek, případně přivolat pomoc (v Himalájích nejčastěji helikoptéru).

Přes všechno, co je napsáno se AMS dostavuje zřídka. V horách hlavně nepanikařte, nepřeceňujte své síly a pokud nemáte dostatek zkušeností, zvažte výlet se zkušeným horským vůdcem, abyste nemuseli zažít vyhlídkový let helikoptérou, který si stejně nebudete moc pamatovat…

skupina lidi v nepalskych horach mlha

Podnebí, počasí, kdy jet do Nepálu

Himálaj tvoří přirozenou hradbu mezi tropickým klimatem jihu a Tibetskou náhorní plošinou na severu, kde je sucho a chladno. Nepál se rozkládá od 80 do 8848 m.n.m. Obojí pak zajišťuje velmi rozdílné klima a tím pádem i obrovskou diverzitu druhů fauny a flóry.

V nížinách je teplo a vlhko na kraťasy a tričko.

Od 2-2500 metrů už začíná být větší zima obzvláště v noci. Nad 3500 metrů je třeba s sebou mít teplejší vybavení. Přičemž pokud svítí slunce, tak je pořád ještě na krátké tričko, ale jakmile dojdou mraky, či noc je to horší.

Do Nepálu se jezdí nejčastěji v dubnu/květnu a říjnu/listopadu. V těchto měsících bývají noci a dopoledne zpravidla čisté. Nejsou mraky a můžeš vidět velehory. V ostatních měsících je více oblačnosti, více srážek, či více sněhu (hranice permanentní sněhové pokrývky je v Nepálu 5000 metrů nad mořem).

atmosfericka krajina zamlzeny les

V Nepálu najdete velkou pestrost podnebí…

Lidé, pohostinnost a zvyklosti

„Nátura lidí je rozdílná napříč jedním státem natož napříč půlkou planety. Tento fakt nám zajišťuje nejkrásnější zážitky během našich cest.

Je ovšem důležité ctít určité zásady, díky kterým ovlivňujeme a měníme místa jen minimálně. Není smutnějšího pohledu než na místo zkažené tlakem peněz z kapes turistů, anebo přímo turisty.

Obecně lidé v Asii vidí bílého člověka na vyšší úrovni než sebe. O to důležitější je si tento fakt uvědomit na začátku a vyvodit z něj důsledky, které jsme shrnuli v těchto čtyřech bodech:

  • Jsi návštěvníkem, tak se chovej jako na návštěvě,
  • Nevyužívej a nezesměšňuj místní obyvatele (jsi z rozvinutější a bohatší části planety, ale jsi stále stejný člověk z masa a kostí),
  • Respektuj tradici, kulturu, náboženské vyznání,
  • Nenič, neznečišťuj a nepřidávej na problémech komunity=národa, který navštěvuješ (měl bys spíše jít příkladem a podat pomocnou ruku).“

Lidé v Nepálu jsou pro mě stále tím nejdůležitějším. Nepálci jsou milí, vstřícní, přátelští a na nic si nehrají. Velice často zde platí, že čím méně mají, tím více dají a nic za to neočekávají.

Bohužel i toto se s rostoucím počtem turistů začíná měnit. Lidé ve vytížených oblastech už přepočítávají vše na peníze a mění se jak jejich mentalita, tak logicky i jejich přístup k pohostinnosti. Stále ovšem existují místa, kam stojí za to vyrazit a kde si to s místními určitě užiješ velmi pěkně.

zdravici nepalsti skolaci v modre uniforme

Namaste

Tipy na treky v Nepálu

Lehký trek

Annapurna – Mardi Himal trek (4-8 dnů). Stále ještě méně známý trek s rostoucí oblibou. Hřebenovka procházející přes rododendronové lesy stoupající k ikonické hoře Machapuchare, která kopíruje ABC (Annapurna Base Camp) trek. Malý typ: dej si to na osm dnů a jdi přes vesnici Lwang a Sidhing nahoru a dolů pak na druhé straně kopce přes horké prameny v Jhinu Danda, zde se napojíš právě na ABC trek.

Středně těžký trek

Langtang – trek údolím do Kanjin gomba (7-13 dnů). Krásný trek údolím, kde zemětřesení v roce 2015 srovnalo se zemí téměř všechny vesnice. Nyní už je vše téměř obnoveno. Nádherné výhledy zaručeny, stejně jako pochoďáky na Kanjin Ri (4300 m.n.m) a Tserko Ri (4940 m.n.m.), kde není třeba výbavy. Možnost kombinovat s výšlapem na Gosain Kundu – jezera ve výšce 4500 metrů. Při dobré viditelnosti jsou odtud neuvěřitelné výhledy na v řadě za sebou naskládané vrcholky Ganesh Himal, Manaslu, Annapurna a Dhaulagiri.

Těžší trek

Manaslu – pochod okolo osmé nejvyšší hory světa (12-14 dnů). Z 900 do 5100 metrů a zase zpět. Obrovská rozmanitost přírody, krásné výhledy, možnost návštěvy Manaslu base campu. Po cestě zpátky se napojuje na trek okolo Annupuren, takže člověk uvidí dvě krásná pohoří v jednom.

Náročný trek

Kanchenjunga – na těžko k třetí nejvyšší hoře světa (20-30 dnů). Trek, kde si člověk nese vše na zádech. 15-20 kg v ideálním případě. Vysoká převýšení a delší pochody každý den. Vše vykoupeno turisty nemnoho poznanou krajinou a divokou přírodou všude kolem.

zelene terasy v horach nepal

Jak se vybavit do hor a další užitečné rady

Úplně nakonec si můžeš pustit inspirační video

TravelNative aneb kdo to pro vás napsal?

Praktické informace o Nepálu pro tebe sepsal Kuba Frank – zakladatel neziskovky TravelNativePokud se bojíš vyrazit na vlastní pěst, je tenhle frajer jako průvodce ideální volbou. O sobě a svém podniku říká následující:

Zapomeňte na hvězdičky nad názvem hotelu, nečekejte pětichodové meny, netěšte se na luxus a „válení šunek“ v resortech. Cestování je drahé jen pro ty, kteří se tak rozhodli. A jazyk, ten máme všichni na světě stejný, narůžovělý.

Cestování je pro nás poznávání.

Poznání kultur, zvyků a lidí, kteří jsou v dané zemi doma. Cestování je pro nás gurmánský zážitek – jíme to, co místní.  Cestování je pro nás objevování míst, kam ostatní nechodí.

Vezmeme Tě na místa, která stojí za to vidět. Seznámíme Tě s místními lidmi, u kterých si budeš moct vyzkoušet opravdový život třeba Srí Lančana. Naučíš se jíst rukama jídla vařená na ohni. Projedeš se místními tuk-tuky, vlaky, autobusy, rikšami. Dozvíš se něco o kultuře a náboženství. A přitom všem i pomůžeš.

Práci dáváme místním lidem, kteří si tak vydělávají na lepší živobytí. Snažíme se realizovat většinu aktivit mimo cestovní agentury, čímž šetříme náklady. Výlety vymýšlíme sami na základě našich zkušeností. Stavíme na princip užívej, prožívej.

Na každé místo bereme omezený počet lidí ročně – nemáme zájem zkazit místa turismem. Kde je hodně turistů, vše se řídí tlakem peněz. To následně kazí místa, lidi a jejich charaktery. Z takových míst by ti nakonec mohlo být až nevolno.

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
4 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře