Kam se vydat v italských Dolomitech

Italské Alpy toho nabízejí opravdu hodně. K místům, která byste však neměli minout, patří oblast Dolomit, jeden z několika masivů italských Alp. Cesty vedoucí přes ty nejkrásnější oblasti vám vezmou dech. Navíc si tu na své přijdou zkušení horští turisté i rodiny s dětmi.

Zdolejte třítisícovku Piz Boe

Vrchol Piz Boe je známý tím, že je snadno přístupný a dostanete se na něj i lanovkou. Tedy téměř. Od její horní stanice je to ke špici ještě hodinku výšlapu.

Náročnější turisté jistě ocení i ferratový výstup ze sedla Passo Pordoi. A ti ještě drsnější mohou zkusit jednu z nejobtížnějších cest v Dolomitechvia ferrata Cesare Piazetta. Po náročné a vyčerpávající první části výstupu následuje lezení v terénu s 1. a 2. stupněm obtížnosti UIAA. Hlavně nepřeceňujte své síly. Toto opravdu není cesta pro začátečníky. Pokud si však troufáte tak odměnou po překonání celé trasy vám bude nejkrásnější místo, a to vrchol Piz Boe s horskou chatkou, kde si určitě rádi odpočinete. Navíc se tu dá i přespat, čímž se otevírá možnost i vícedenních treků v Dolomitech.

Dolomity

Nejvyšší vrchol Dolomit

Marmoladu, která je nejvyšším vrcholem Dolomit, je možné pozorovat až z Benátek od kterých je vzdálená 100 kilometrů severovýchodně. Na její jižní straně jsou skalní stěny vysoké i 800 metrů a na severu zase najdete jediný velký ledovec v Dolomitech – Marmoladský ledovec.

Před první světovou válkou přes Marmoladu vedla hranice mezi rakouskou a italskou frontou a v ledovci si Rakušané vybudovali vojenské městečko. I proto tu občas narazíte na starou výzbroj nebo výstroj vojáků.

Nejkrásnější místa Dolomit v jedné trase

V roce 2018 vznikla unikátní trasa UNESCO Geotrail Dolomity, a právě ta spojila ta nejkrásnější místa, která Dolomity nabízejí. Tato pouť vás seznámí s Dolomity z geologického pohledu a představí vám všechny jejich zvláštnosti. Avšak nejde o žádnou krátkou procházku. Trasa je dlouhá 176 km a zabere 10 dnů. Nejsou na ní cedule, takže doporučujeme pořídit si knihu, která byla vydaná právě pro tuto trasu a v níž najdete všechna místa, zastávky i podrobnou mapu.

Dolomity Alpy

Nebojte se vyrazit na hory s dětmi

Dolomity mají skvělou výhodu v tom, že nabízejí mnoho zážitků a turistických tras, které jsou vhodné i pro děti. Skvělou volbou je kupříkladu trasa Roda de Armentara, která vás zavede do prostředí nádherné krajiny s loukami Prati dell’Armentara. Děti i rodiče se zabaví také na trase PanaRaida plné zážitkových zastávek. Trasa vede přes louky a lesy k vodnímu biotopu.

Na co myslet před cestou?

Než se vydáte objevovat krásy italských štítu Dolomit, měli byste se připravit. V případě, že zvolíte jednoduché turistické trasy, žádné zvláštní vybavení potřebovat nebudete. Pokud vás však lákají ferraty, shánění vhodného vybavení se nevyhnete.  Pokud jste začátečník, raději se na podobné výstupy vyberte s průvodcem či zkušenějším lezcem. Navíc je potřeba mít dobrou kondičku a netrpět velkým strachem z výšek. V neposlední řadě se hodí i pojištění na hory, kde si můžete sami zvolit, co budete potřebovat pojistit.

Dolomity jsou skvělým místem pro všechny, kdo mají rádi hory a přírodu a nevadí jim ani trochu té námahy, aby se dostali na místa nádherných výhledů. Navíc Dolomity poskytují možností jak v létě, tak v zimním období, kdy tu najdete mnoho míst pro zimní sporty a lyžování. A nemusíte se bát vzít s sebou ani děti. V Dolomitech si totiž každý najde to své.

Bigstock Traveler Hiking Breathtaking L 241536727

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
1 Komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře