18 praktických tipů na dárky pro dobrodruhy a cestovatele

Život před nás staví mnohé výzvy, ale vybrat ten správný dárek pro bližního svého je občas zapeklitý rébus. Pokud však tíhne k cestování a outdooru, řešení je hned o něco jednodušší. Zde najdete různorodý výběr tipů na praktické i hezké dárky s horskou a cestovatelskou tématikou, které udělají radost každému, jehož srdce bije pro dobrodružství.

Musím se přiznat, že v obdarovávání nepatřím zrovna do extraligy. Dárky zásadně nebalím, abych neplýtval papírem, ignoruju většinu narozenin (včetně vlastních, aby to nevyznělo tak sebestředně) a předvánoční stres je pro mě těžko pochopitelný mýtus. Fascinují mě nadšenci, kteří pro každého kamaráda i všechny členy rodiny do třetího kolene mají připravenou vypiplanou sadu překvapení pro každou příležitost na nejbližší dva roky.

Jenže když už mi na někom záleží, snažím se vždycky vymyslet dárek, který nebude jen výstřel do tmy nebo zbytečná ptákovina, ale něco, co dotyčného/dotyčnou fakt potěší. Obvykle přemýšlím, co se dané osobě může fakt hodit, co má ráda a jaké věci ji připadají hezké. Podobně jsem uvažoval i při psaní tohoto článku (akorát jsem si nepředstavoval jenom jednu osobu :) ).

Doufám, že vás můj cestovatelský výběr inspiruje a pomůže vám vyloudit úsměvy na tvářích všech, koho máte rádi.

zima zasnezene stromy jeseniky vyhled

Takhle ozdobené stromečky mám nejraději.

Praktický dárek je skvělý nápad, ale vybírejte pečlivě

Sám mívám obrovskou radost z praktických drobností, které na cestách pravidelně využiju. Díky tomu si často zavzpomínám na lidi, od kterých jsem danou věc dostal a vytvořené emocionální pouto je výrazně intenzivnější než u pomíjivé flašky (kvalitního) alkoholu. Užitečný dárek navíc zabíjí dvě mouchy jednou ranou – kromě zažehnání krizové vánoční/narozeninové/výroční/jakékoliv situace také snižuje případnou nevybavenost vám blízké osoby.

Pochopitelně je ale potřeba vybírat opravdu pečlivě. Jednak je nutné obdarovaného či obdarovanou znát dostatečně dobře na to, abyste správně posoudili jejich preference a nároky na vybavení. A druhak – u některých věcí je opravdu zásadní, aby se svým majitelem téměř splynuly.

Typicky vás asi napadnou boty nebo mnohé kategorie oblečení (bundy, kalhoty, …), které je nutné pečlivě vyzkoušet. Ale i takový spacák je podle mě hodně osobní záležitost a na překvapení bych v tomto případě raději nehrál. Podobně trekové hole jsou podle mě něco, co si lidi raději vyberou sami tak, aby jim padly do ruky.

Proto níže předávám spíše univerzálnější tipy a případně i rady, jak se dobrat k co nejlepšímu kousku. Nu a pokud fakt nemáte šajnu, různé dárkové poukazy jsou sice méně nápadité, ale bezpečné a pro mnohé situace relativně důstojné řešení.

outdoorove-prakticke-darky-nahled

Sebestylovější obal to nezachrání, když je uvnitř nějaká pitomost.

Drobnosti do pár stovek

Křesadlo / škrtadlo

Může se to zdát jako hloupost, ale když takový dárek spojíte s atmosférickým překvapením, na jehož konci si daná osoba musí sama rozdělat oheň, jako to kdysi narafičili kamarádi na mne, dáváte super nástroj i zážitek.

Jestli hledáte malou a relativně levnou záležitost, je škrtadlo výbornou volbou. K libovolnému vařiči totiž představuje nejspolehlivější způsob zapálení. Nezapomeňte přidat zaškolení, jak nástroj použít, aby si vás obdarovaný nespojil spíše s následnou škrtací frustrací.

Drivkovy Varic

Založit oheň jenom křesadlem je výzva.

Multifunkční šátek (tzv. „tunel“)

Univerzální šátek v podobě tunelu z funkčního materiálu se fakt nikdy neztratí a rozhodně není potřeba se bát, že už třeba někdo jeden má. Jde o neskutečně univerzální drobný kousek oblečení, který poslouží jako nákrčník, ochrana obličeje ve velké zimě, čepice když zas taková kosa není, čelenka, gumička do vlasů, potítko… zkrátka na sto způsobů.

Multifunkcni Satek Tunel Nakrcnik Ptaci Strom Zena

Plecháček s horským motivem

Pro mnohé lidi jsou plecháčky něco mezi náboženstvím a sběratelskou mánií, ale udělají velkou radost vlastně komukoliv. Odolný hrneček, z kterého si dáte svařák, podělíte se ráno o čaj nebo si v něm zalijete ovesnou kaši je prostě univerzální součástí výbavy na libovolný čundr i čajový dýchánek. Obzvláště, pokud je s nějakým stylovým motivem. Super jsou takové plecháčky, v nichž se dá přímo vařit klidně na ohni.

Vyber si horalský plecháček u mě na eshopu

Plechacek Hory Komiks Pitome Hlasky Horalu

Skladná hra na cesty

Upršený den ve stanu, nekonečná štreka ve vlaku, dlouhatánský přejezd nějaké obrovské země s bídnou infrastrukturou… Přesně pro tyhle chvíle se hodí mít po ruce nějakou dobrou hru. Za nejuniverzálnější považuji takové, kde si většinu zábavy vytvoří účastníci sami, takže třeba konverzační hry jsou naprosto top.

Můj tajný tip jsou Smysluplné rozhovory pro cestovatele. Jde o malinkou krabičku s 60 kartami obsahujícími různorodé otázky a náměty na zajímavou diskuzi. Témata jsou povětšinou spjata s cestováním a dobrodružstvím, ale aktivitu si užijí i méně zcestovalí. Co je nejdůležitější, díky smysluplným rozhovorům se nejen kvalitně zabavíte ale také navzájem lépe poznáte.

Smysluplne Rozhovory Konverzacni Hra Cesty

Hezká placatka

Nejsem příznivcem alkoholických čundrů, ale douškem kvalitního nápoje večer u ohně většinou nepohrdnu a rád na oplátku nabídnu medovinu na okoštování. Krom toho mám dojem, že typická placatá nerezová flaštička je ve střední Evropě téměř nepostradatelná součást vybavení. Skoro si nevzpomínám na (pod)zimní výlet, kdy by někdo dříve či později placatku s nějakou dobrotou nevytáhnul.

Koukni na placatky pro cestovatele

Nerezova Placatka Gravirovani Cestovni Desinfekce Kompas

Cestopisná kniha

Není na škodu se někdy oprostit od materialistické lidské povahy. S knihou totiž darujete inspiraci a nadšení, které umí dobří vypravěči v lidech vyvolat. Příběhy ze vzdálených míst, kouzelné fotky a touha objevovat – to jsou výborní společníci na cesty i večer před spaním do postele. Kdybyste váhali, sestavil jsem výběr cestopisů, které mě osobně baví nejvíce, tak na něj můžete mrknout.

A jen tak mimochodem, jednu knihu jsem sám napsal ;) Tady je z ní malá ukázka.

Jakub Venglar Mista Kam Se Nechodi

Cestovatelské tričko

Trička s různými více či méně vtipnými či umělecky laděnými náměty jsou klasika. Když ale vyberete nějaké, v kterém po ulici neběhá každý druhý a navíc má fakt originální design, rozhodně mu to pořádně přidá na ceně. Mohu vám zaručit, že trika, která najdete v mém skromném krámku nemají obrázky z náhodné fotobanky, ale designovali je mí šikovní kamarádi. A jelikož nejsem „H&Mko“ bude si jejich nositel připadat patřičně výjimečný.

Damske Tricko Hory 11

Design „Tep hor“ patří u mě dlouhodobě k nejoblíbenějším motivům, ale další obrázky jsou také skvělé.

Dřevěný deník s gravírováním

Vzpomínky a zážitky nám sice nikdo nevezme, ale čas je umí dost zamlžit. Sám bych bez svých deníků po mnoha letech jen horko těžko oživoval některé barvité detaily svých cest. Pravda, v batůžku s sebou člověk za tímhle účelem tahá co nejlehčí sešitek, ale mnoho lidí si rádo píše deník i v průběhu „běžného“ života. A čím hezčí je, tím raději jej berou do ruky. Dřevěný deníček s gravírováním vypadá krásně a skvěle se s ním vzpomíná.

Cestovatelsky Dreveny Denik Zapisnik Gravirovany Mapa Sveta

Zlatý střed (cca 500 – 1500 Kč)

Fotka, koláž nebo kalendář ze společné cesty na zeď

Tohle je můj oblíbený dárek, jakožto fotografa. Když už jsem si dal tu práci se zachycením nějaké parádní scenérie, nebo atmosféry společné cesty, proč ji netransformovat z digitální stopy na něco skutečného, čím si dotyčná osoba může ozdobit své bydlo? Záleží, jak velký fotoobraz budete chtít, ale osobně doporučuji formát 45×30 cm (nebo A3), který mi přijde tak akorát. Možností je spousta, ale pokud vysloveně neděláte výstavu, tak různé desky (případně v rámu) mají dobrý poměr výsledného vzhledu a ceny.

Fotku na tisk nezapomeňte připravit nebo o to poproste někoho, kdo postprodukci aspoň trochu rozumí – obvykle je potřeba minimálně doostřit, zesvětlit (tisky vychází tmavší než to vypadá na běžném monitoru) a doladit barevnost a kontrast. Výsledek pak bude o hodně lepší. S finálním odladěním, aby fotka nebyla třeba vysloveně tmavá vám poradí i dobrá firma, u které si tisk zadáte.

Fajn alternativou je také nástěnný kalendář, ale s tím je trochu víc práce (potřebujete minimálně 13 fotek).

kalendare

Když už se člověk patlá s kalendářem, vyplatí se jej vytisknout víckrát :)

Kvalitní nůž

Který pořádný chlap by neměl radost z dobrého nože? Nebo která fakt skvělá holka? Cestovatelé spíše ocení univerzálnější řešení. Tramp, kterému jde především o správně nakrojený špekáček a odolnost nástroje pro práci či nouzové sekání třísek, pak sáhne raději po jednoduchém noži s poctivou čepelí.

Pokud se v nabídce multifunkčních nožíků nemůžete vyznat, za sebe mohu doporučit parádní skladný Victorinox Spartan z důvodu rozumného poměru váhy, velikosti a osazení nejpoužívanějšími nástroji. Včetně vývrtky pro romantické chvíle, kdy si do tří výškových kilometrů vytáhnete lahvinku vína.

Nuz victorinox A Celovka petzl

Pořádná čelovka

I přesto, že dnes má nouzovou svítilnu (mobil) v kapse skoro každý, je čelovka podstatně praktičtější tam, kde potřebujete svítit opravdu pořádně a hlavně bez zapojení přidržovacích končetin (takže všude :) ). Darovat někomu vysvobození z nechtěné noční tmy mi přijde jako záležitost s krásným filosofickým přesahem.

Jestli nevíte, jakou konkrétně vybrat, tak za sebe mohu doporučit skvělou čelovku Fenix HM50R. Lehoučké a výkonné světlo s moderním dobíjením přes micro USB. Jsem z ní nadšen, jak si můžete přečíst v recenzi.

03 Celovka Fenix Hm61r Amber Recenze

Bez čelovky bych si večer neměl jak přečíst pohádku na dobrou noc…

Péřové papuče na spaní

Řeknu vám to narovinu: Pokud doma máte věčně zmrzlou holku, za tohle vás bude milovat. Když jsem péřové papučky viděl poprvé, říkal jsem si, co je to za ptákovinu. Jenže neustále ledové nohy, ať člověk dělá cokoliv, jsou zkrátka reálným prokletím mnoha lidí (nejen dívek a žen, abych byl přesný). A spokojenější a vyspanější parťák či parťačka na cestách je to, co rozhodně chcete.

Perove Boty

Větší dárky (1500 Kč – 5000 Kč)

V tomto případě se už dostáváme do hájemství, kde dost platí má úvodní slova o zvážení, zda výběr nenechat raději na osobě, která bude věc využívat. Přesto mám dva poměrně univerzální tipy.

Kvalitní karimatka

Největší specialita nakonec. Pořizovací cena kvalitní podložky je už číslo, nad kterým už se občan s průměrným platem zamyslí. Pokud to však s někým na cestách myslíte vážně a už vás nebaví poslouchat, jak se vaše milá klepe ve stanu jako ratlík a celou noc převrací po vzoru princezny na hrášku, jedná se o hezkou příležitost k investici.

Pro lepší orientaci v různých kategoriích jsem sepsal tipy pro správný výběr vhodné karimatky.

Spani Spacak Bez Stanu karimatka

Dobrá karimatka nejen že umožní pohodlné chrupkání i v ostřejším terénu, ale hlavně pořádně izoluje.

Zážitkový kurz

Zážitek jako dárek je super. Ideální je pak takový, kde se dotyčný/á něco užitečného naučí a zároveň si

Kurz první pomoci

Osobně doporučuji zážitkový kurz první pomoci asi komukoliv. Základ, který díky němu získáte, se vám bude hodit celý život i když se nikdy nedostanete do fakt vážné situace, kdy někomu půjde o život či  o zdraví (což vám ze srdce přeji). Zážitková forma kurzu, jak jí dělají třeba ve ZdrSem, je skvělá v tom, že si všechno hned vyzkoušíte v realistických simulacích, které vás připraví na opravdové krizové situace, kdy budete jednat pod tlakem nebo s omezenými či zmatečnými informacemi a vystresovanými lidmi.

Kurz přežití

Survival kurzy považuji více za zážitek a výzvu, ale pro mnohé mohou mít i výrazný praktický přesah. Pokud má ten, koho chcete obdarovat, chuť jít více na dřeň, tohle se mu bude líbit. Známé a dobře hodnocené jsou třeba akce od outdoorsurvival.cz.

Jak na přechody hor

Jo, existuje i kurz, který vás naučí první poslední o vícedenních trecích a turistice v divočejších horách. Připravuji jej já spolu se zkušeným parťákem. Odpolední verze měla skvělé ohlasy, ale přišla nám krátká. Takže pro příští rok chystáme kurz jako víkendovku. Detaily se zatím teprve ladí, ale brzy je doplníme.

56 Pamir Tadzikistan Zaroshkul

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Dej si něco dobrého z krásného plecháčku s vtipnými hláškami.

Odolný hrnek o objemu 400 ml s legendárním motivem, který skvěle poslouží doma i na čundru. Nejoblíbenější dárek z mého obchodu.

Prohlédnout na eshopu

K nezaplacení

Osobně připravený zážitek

Jasně – výše zmíněné kurzy jsou super. Když si dáte trochu práce a na tajňačku koupíte letenky někam do tramtárie, taky to ujde. Ale velký zážitek se dá pořídit i poměrně lacino a přitom je z pohledu obdarovaného k nezaplacení. Zkusili jste někdy pro kamaráda udělat k narozeninám tajuplnou cestu za pokladem s pár šiframi a atmosférou nočního lesa? Nebo naplánovat své milé celý den plný překvapení od snídaně do postele po odpolední pouštění draků? Každá akční duše ocení, že jste si s něčím podobným dali práci.

Smysluplný charitativní dárek

Pokud víte, že je vám blízká osoba skutečný altruista, který by se pro ostatní rozdal, možná stojí za to zvážit, zda neudělat radost navíc někomu dalšímu, kdo nějaký „dárek“ doopravdy potřebuje. Sympatický je třeba projekt Člověka v tísni skutecnydarek.cz, kde můžete koupit kupříkladu kozu chudému farmáři, školní tabuli v zapadlé vísce nebo pumpu na pitnou vodu tam, kde jinak ráda řádí cholera. U nás pak jen předáte certifikát a pořádnou porci dobrého pocitu na duši.

koza na moste

Jedna koza může v některých koutech světa představovat skutečné bohatství.

Hlavně se nezbláznit

Na závěr asi nejdůležitější tip – lidi neblbněte. Jestli máte už teď při pomyšlení na vánoční svátky naběhlou žílu, je na čase zvolnit. Nezapomeňte, že největším dárkem je věnovaný čas a pozornost. Při tom všem klikání na eshopech a kličkování mezi importovanou symbolikou v nákupních centrech zkuste nezoufat a nepropadat reklamní masáži ani tlaku dárkomanií postižených kamarádů. Raději seberte své milé a spolu vyrazte někam ven.

P.S: Máte jinačí nápady? Podělte se o ně v komentářích a inspirujte další čtenáře ;)

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře