Ázerbájdžán: Víza a povolení ke vstupu do chráněných pohraničních oblastí

Ázerbájdžán je na jednu stranu k turistům neuvěřitelně vstřícný a na stranu druhou se jim snaží efektivně zabránit ke vstupu na mnohá území národních parků a příhraničních oblastí. Jak získat víza do Ázerbájdžánu, na co si dát pozor při vstupu do země a co je potřeba udělat pro to, aby vás v pohraničí nezatkli…

Aktualizace 2018

Ázerbájdžán výrazně zjednodušil svůj vízový systém. Už není potřeba řešit elektronické vízum přes agenturu. Za malý poplatek jej snadno podáte sami.

Elektronické vízum:

Jednovstupové vízum umožňující třicetidenní pobyt v Ázerbájdžánu lze jednoduše vyřídit na stránce https://evisa.gov.az/en/. Víza jsou použitelná po dobu 90 dní od prvního dne platnosti. Nutný je pas platný ještě aspoň tři měsíce po vypršení platnosti víz (nikoliv opuštění země), takže dobře sčítejte, pokud máte již končící pas. Ve výsledku je to klasický půlrok.

Víza stojí 23 dolarů a lze je zaplatit pouze platební kartou – ta však nemusí být na vaše jméno. Požádat o ně musíte nejméně tři pracovní dny, před plánovaným vstupem do země. A to je v zásadě vše. Pokud vás zajímají detailnější informace nebo jiné typy víz (nabízejí rodinná a skupinová), projděte si přidružené stránky. Informace jsou v nich trochu podivně rozprostřeny, ale kdo hledá najde.

baku vyhled z vysky stare mesto

Výhled na staré město uprostřed Baku

Vstup do chráněných pohraničních oblastí

Kdo na to má žaludek, může si pročíst všechny podmínky vstupu do vysokohorských oblastí národních parků a speciálně do příhraničních zón. Ve zkratce potřebujete povolení od dvou ministerstev, nezbytný formulář, doklad o zdravotním pojištění a největší ranou do rakve nás horalů je nutnost najmout si akreditovaného průvodce. Celá záležitost se tak značně prodraží a výsledek je minimálně na pováženou. Toto povolení nebylo potřeba pro hory v okolí Babadagu, zato je určitě potřeba pro pohyb v pohraničí okolo Shahdagu a Bazarduzi (nejvyšší hora Azerbajdžánu) nebo na hřebeni vedoucímu k hoře Guton v zagatalské oblasti. Přesný seznam omezených oblastí neznám – obecně se jedná o vysokohorské oblasti pohraničního pásma. Všude jinde vám minimálně nehrozí setkání s pohraničníky ;)

Na co si dát pozor při vstupu do země

Naše odbavení na hranicích bylo rychlé a bezproblémové. Pokud však máte v pasu arménské razítko (Ázerbájdžán je s Arménií de facto ve válečném stavu kvůli sporu o území Náhorního Karabachu), připravte se na riziko obstrukcí a případné prohledávání a vyptávání.

Nepříjemnost vám mohou způsobit jakékoliv arménské mapy, ale zejména takové, kde je území Náhorního Karabachu vyznačeno jako samostatné a nedejbože arménské. Razítko z autonomní oblasti Náhorního Karabachu znamená automatické odmítnutí vašeho vstupu do Ázerbájdžánu, protože z hlediska úřadů jste již jednou neoprávněně navštívili jejich území. Zajímavé je, že o tři týdny později na arménských hranicích naše razítko z Ázerbájdžánu nikoho nevzrušovalo a odbavení proběhlo opět naprosto bezproblémově.

V případě nutnosti Česká republika umožňuje svým občanům vlastnit více pasů.



Booking.com

Tip z mého krámku
Mista Reklama 23

Dej na odiv, že se ti nejlépe spí pod oblohou posetou tisícem hvězd.

Kvalitní a pohodlné bavlněné tričko s motivem hor a hvězdné oblohy. Verze s mottem jak v pánském tak dámském provedení.

Prohlédnout na eshopu

Hraniční přechody

Pozemní cestování přes hranice na Kavkaze může být díky složitým politickým vztahům logisticky zajímavá záležitost. Naštěstí se situace postupně zlepšuje. Od léta 2018 je nově povolen přechod mezi Ázerbájdžánem a Ruskou Federací.

Z Gruzie je přechod bezproblémový.  Další hranice směrem na jih jsou také prostupné (Irán – i když se doporučuje si ověřit jejich aktuální stav) a nebo je zde možnost využít trajekt přes Kaspické moře do Kazachstánu.

Jakožto nikdo, kdo má trochu rozumu, se ovšem nepokusíte přejít hranici mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Dostat se do země letecky z jiných zemí než Arménie opět není problém.

zagatala hory azerbajdzan

Výhled na zakázané hory

Komentáře

Napadá tě, co můžu v článku vylepšit? Máš aktuálnější informaci? Chceš se podělit o další užitečný tip? Rád by ses na něco zeptal(a)?
Směle piš do komentářů – pomůžeš mně i budoucím čtenářům. Vlákna komentářů lze také sledovat.
Upozornění na nové komentáře
Nekomentuji, ale
10 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře